a indiana jones i ostatnia krucjata 7,8
powinien być zakaz oceniania poniżej 21 roku życia
Na filmwebie nie ma wogóle przestrzegania zasad począwszy od chamstwa, wulgarności i braku merytorycznej dyskusji przez rozdęte ego i apodyktyczność niektórych forumowiczów aż po dziecinade w postaci tworzenia miliona kont, aby oddać ulubionemu filmowi 10/10, a znienawidzonemu 1/10. Chyba czas się przerzucić na forum stopklatki albo klubu miłosników filmu.
można by np. zwiększyć siłę oceny osób które oceniły (obejrzały) już ileśset filmów. Jeśli ktoś trochę widział ma też bardziej wprawne oko i ucho oraz spectrum oceny inne niż ktoś kto ocenia swój 4 lub 40 film. Ja np co jakiś czas weryfikje swoje oceny bo po jakimś czasie ocena często okazuje się do podniesienia lub obniżenia. Ogólnie do zmiany z uwagi na inne punkty odniesienia dostrzeżone w podobnych filmach tego gatunku lub reżysera - poprsotu coraz więcej człowiek widział i coraz lepiej może ocenić.
Masz rację, ale na FW są osoby, które mają po kilka/naście fikcyjnych kont. Tylko po to, aby ich ulubiona produkcja czy postać były wysoko w rankingu. Im chyba ta "zwiększona siła ocen" by nie przeszkodziła. Ciekawe jak systemem ocen jest na IMDB. Tam Mumia Powraca ma 6,2 przy niemalże 100tys. głosów a trzecia część Jonesa 8,3 przy 225tys. głsów. Oceny wydają się bardziej wyważone. Stosują tam chyba zasadę, że z upływem czasu zwiększa się lub zmniejsza (gdzieś to zasłyszałem, ale nie mówię, że tak jest) siła głosu. Prawda jest taka, że na FW muszą nastąpić jakieś zmiany w tej kwestii. Chociaż i tak znajdzie się ktoś, kto nie będzie zadowolony z oceny. Taki świat:) Mi osobiście najbardziej przeszkadzają osoby wystawiający albo 10 albo 1, ale taki widać mają system.