PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=32363}

Mustang z Dzikiej Doliny

Spirit: Stallion of the Cimarron
2002
7,6 93 tys. ocen
7,6 10 1 93170
7,0 32 krytyków
Mustang z Dzikiej Doliny
powrót do forum filmu Mustang z Dzikiej Doliny

Koszmar! ;/

ocenił(a) film na 1

Ten film jest okropny! Opowiada o zuchwałym mustangu, który przez własną głupotę daje się złapać ludziom i jeszcze protestuje...To zaszczyt być wierzchowcem pułkownika...Grafika i muzyka na 10 ;) Tylko dlatego to oglądałam...Nie wiem, jak przy tym można się wzruszyć. A to, że konie rżą, zamiast mówić ludzkim głosem to jest wada, nie zaleta...Pewnie gdyby mustang,Rain itp. mówili po ludzku, ten film byłby wspaniały. Ale tak to jest okropny film i okropne...konisko. No i nie można się pośmiać ;/ 1/10.

ocenił(a) film na 10
yakoo_horse

Na jakim świecie żyjesz? Własnie to ze nie ma głosu dla zwierzaków to + bo domyślasz się emocji itp. z reszta o gustach się nie dyskutuje dla mnie 10/10, bo naprawde cała oprawa filmu jest lux nawet jak na bajke.

użytkownik usunięty
_Zed_

Zgadzam się z _Zed_! To jedna z najlepszych animacji, która jest bardzo realistyczna :) Nie jest to typowa bajeczka o zwierzakach, które mówią. Dreamworks doskonale dopracowało każdy szczegół, miedzy innymi to, że zwierzaki wydają z siebie naturalne dla nich odgłosy, a nie głosy ludzkie! yakoo_horse, jeśli oceniasz tą bajkę na 1, to chyba się nie znasz, albo nie potrafisz docenić tego dzieła :/

ocenił(a) film na 10
_Zed_

Yakoo horse to zwykły prowokator, nie dam się nabrać;)
Bajka wspaniała, pełna emocji.
Poza tym zawiera dużo smutnej prawdy o tym co się działo z ziemiami indian w tamtych czasach..

ocenił(a) film na 10
yakoo_horse

Widać kompletnie nie pojmujesz tematyki tego filmu. Bajki to nie tylko elemnet kina na którym się można pośmiać - wyczuwam przeszpikowanie samą animacją komputerową. Są również i takie które można uznać za najbardziej dojrzalsze w historii animacji. Do tego filmu trzeba dorosnąć.

ocenił(a) film na 10
akira894

"To zaszczyt być wierzchowcem pułkownika..."

Wcześniej gdzieś mi uciekło twoje wyrażenie. Widać, że absolutnie nie utożsamiłeś/aś się z postacią, z twojego puntku widzenia może to i zaszczyt, a od kiedy to dla dzikiego mustanga, to zaszczyt, kiedy ma ulegać istocie, która chce go zniewolić?

Pozdrawiam!

yakoo_horse

Ja się zgadzam z akirą894. Zastanawiam się również kto lubi mieć wbijane ostrogi do boków, być bitym batem z całej siły i przebywać z ludźmi, którzy cię wogule nie rozumieją (mam na myśli charakter, nie język)! Ja nie, a ty?

yakoo_horse

Nie chodzi o to, żeby się pośmiać, ale żeby się skupić i docenić urok tego filmu.

ocenił(a) film na 10
yakoo_horse

Gdyby te konie normalnie gadaly film niemialby rzadnego uroku a tak to byl oryginalny i bardzo fajny :)

użytkownik usunięty
yakoo_horse

Zgadzam się.
Do założyciela tematu:
Właśnie ty z własnej głupoty zakładasz takie beznadziejne tematy i to jeszcze nie podając sensownych argumentów.
Aha i ten film był po to, żeby zrozumieć tak jakby mowę konia i jego porozumiewanie się z człowiekiem.;/
tyle ci powiem.;/

yakoo_horse

Filmy nie są tylko od tego,żeby się na nich śmiać :/ Ciekawe jak ocenisz,np. Katyń.

ocenił(a) film na 10
yakoo_horse

Dawno się tam nie smiałam z żadnego postu, chociaż postaram sie być teraz kulturalna.
Chciałabyś wozić na swoim grzbiecie jakiegoś dupka?! bo ja nie!
Poza tym film opowiada o WOLNOŚCI! przeliterować Ci to czy zrozumiałaś?
Poza tym, nie wyobrażam sobie, żeby konie tam mówiły ludzkim głosem, bo nie wiem jak ty, ale ja nie widziałam konia który powiedziałby do mnie "siemka" ;)

ocenił(a) film na 10
Esperanza

ahaha genialne... zaszczyt?a powiedz mi, dla ciebie też byłby to zaszczyt s łużyć komuś kto cię zabrał od rodziny, od domu, zniewolił cię?założę się że jak ty bys byl na miejscu mustanga nie zachowywalbys sie inaczej;] w tym filmie chodzilo o to zeby spojrzec na cala ta sytuacje oczami konia(rzenie,bieganie,chec wolnosci). naucz sie interpretowac filmy;)

ocenił(a) film na 8
yakoo_horse

Człowieku to nie jest baja o ludziach,tylko o koniu a on nie posługuje sie rozumem tylko instynktem. Dlatego koń ucieka i nie mówi. To nie jest kolejna bajka komedia. Ja nie wiem czy był byś szczęśliwy, gdyby nagle Cie zamkneli...

Lasiczka_2

KOszmarem jest autor tego tematu... Ja te bajke ogladam codziennie, kiedy chce poryczec... A wasciwie polska piosenka Nigdy nie ulegne... Jest piekna.., Pozdrawiam mustangofaów:P

ocenił(a) film na 10
yakoo_horse

Hmmmm.... Kilka uwag:
Po pierwsze: moment kiedy żołnierze próbują osiodłać Mustanga jest bardzo śmieszny. Poza tym czy wszystkie filmy muszą być tylko zabawne? Te smutne tez są bardzo piękne!
Po drugie: Chyba czegoś nie rozumiesz... Kon jest utożsamieniem wolności i niezależności! Zaszczytem może być dosiadanie konia a nie wożenie człowieka... To koniom powinniśmy być wdzięczni, a nie one nam! Gdyby nie koń nigdy nie zaoralibyśmy ziemi, nie wygralibyśmy wielu bitew, wojen... A mogłyby przecież żyć spokojnie na wolności, cieszyć sie życiem, niebem, słońcem trawą... Widać że nigdy nie miałaś styczności z koniem i nie widziałaś go w pełnym galopie jak płynnie biegł w cieniu zachodzącego słońca... Koń ma być wolny i dziki, należy mu się szacunek!
Po trzecie: Gadający koń?? Ee...Czy jest na sali weterynarz?!
Po czwarte: Okropne konisko? A co ty do cholery jesteś? Koń kieruje sie instynktem nie rozumem (jak większość zwierząt), o Boginio, która jesteś piękna i nigdy nie popełniasz błędów! Po za tym Mustang pobiegłw stronę ognia, ludzi by ratować swoje stado! :/
Ps. Pojedź do stadniny. Naucz się jeździć konno i pokochaj konie. Może wtedy zrozumiesz czym jest koń dla człowieka. To piękne, wspaniałe zwierzę tak wiele dla nas uczyniło... To ty jesteś egoistką twierdząc że jest inaczej! To że konie nie sa już potrzebne ludziom, ma oznaczać że trzeba je wyzywać i w ogóle najlepiej przerobić na mięso? Era komputerów, kina i telewizji sprawiła że nikt już nie widzi tego co piękne. O wszystkim już zapomniano...

ocenił(a) film na 10
najnoa

najnoa popieram w 100% ! na dodatek w dzisiejszych czasach to zwierzeta wydaja sie bardziej "ludzkie" od człowieka i jego bestialskich zachowań a wypowiedź założyciela wątku jest co najmniej żenująca! Nie wiem co trzeba mieć w glowie zeby nie zrozumiec tej bajki . Miała byc przedstawiona z punktu widzenia konia nie musi mowic bo to nie jest kolejna pusta bajka zebys mogl sie posmiac za to cale zachowanie i wyraz konia pozwala idealnie zrozumiec co ma w danej chwili na mysli , zaszczyt dla pułkownika? no jasne na pewno każde zwierze żyjące od urodzenia na wolnosci mające swobode biegania i robienia co chce marzy wręcz by nagle zostać zniewolonym i bitym gratulacje za głupote! bajka jest przepiekna ,prawdziwa i wzruszająca nic dodac nic ująć nigdy nie miałam bliższego kontaktu z koniami ale zawsze podziwiałam te zwierzęta i chciałabym kiedys zetknąć się z nimi są naprawdę cudowne :)

ocenił(a) film na 10
yakoo_horse

Wiesz co ci powiem za dużo tych animacji z gadającymi zwierzętami. Od tych filmów napewno już zgłupiałeś. Dla mnie ten jest 10/10 i tyle, a w dodatku to konie są mądrzejsze od ciebie.

barszym53

To tak jakby z Ciebie zrobiono niewolnika... Powiedziałabyś wtedy, że to zaszczyt? ;/ Według mnie w tym, że konie nie mówią ludzkim głosem jest cały urok tego filmu. Inaczej dostałabyś kolejną animowaną bajeczkę z dobrym humorkiem, których teraz niestety pełno, a każda o tym samym co poprzednia.

ocenił(a) film na 9
yakoo_horse

gdyby te konie gadały... to wytłumaczyłyby ci o co w bajce chodzi i nie pisałbyś głupot, a gdyby to nie podziałało to jest prostszy i skuteczniejszy sposób... pyk! kopytkiem w główkę i już się wszystko inaczej układa ;]
dostałbyś pewnie 2 razy za nazwanie mustanga ''koniskiem''

yakoo_horse

Tak naprawdę to nie mam tu co dopisywać - zgadzam się w 100 % z moimi przedmówcami. Film: 10/10 :] za grafikę, muzykę i treść ;)
Co do założyciela tematu: twoja wypowiedź, wybacz, ale jest głupsza niż przewiduje ustawa ;/

ladyAlex_5

Ja pierwszy raz widziałam "Mustanga" w kinie, miałam jakieś 11 lat, a ja dziś pamiętam każdą przeżywaną wtedy chwile radości i smutku wraz z bohaterami, do tego fantastyczna muzyka i grafika.
Tobie, dragi założycielu tematu, szczerze współczuje...

ocenił(a) film na 10
april_10

Ze swojej strony dodam- mam nadzieję, że to prowokacja, bo nie wierzę, że mogą istnieć tak głupi ludzie.

ocenił(a) film na 10
I_am_a_Bad_Girl

ty to byś się zesrała i byś się poddała ;] Film w pewnym sensie ukazuje mniej więcej jak traktowane są/były konie ... Tu dopiero jest ukazana siła , wola i uczucia ... żal mi cie ;]

ocenił(a) film na 9
yakoo_horse

Nie skomentuje tego jakże inteligentnego wywodu.

ocenił(a) film na 9
yakoo_horse

eh.. przykro jest mi to stwierdzic.. ale strasznie denerwuja mnie opinie tego typu.
Rozumiem ze kazdy inacwzej odbiera sztuke, film, lecz twoja sugestia dotyczaca tedo filmu jest jak sadze pochopna i na wiek dziesiecioletniego dziecka. W filmie nie liczy sie tylko czy zwierzeta mowia ludzkim glosem i czy grafika i dzwiek sa na 10 pkt czy na 100.... uwazam ze najistotniejszy jest przekaz, wartosci jakie niesie. Stwierdzilas rowniez ze: " No i nie można się pośmiać ;/ 1/10." Jakbys zerknela to nie jest komedia lecz jak przypuszczam cos podchodzace pod dramat...
Wiec podsumowujac warto obejrzec pare razy, przemyslec niz wypisywac bzdury.. Owszem wlasne zdanie mozna miec ale piszac fakty.
Amen :)

yakoo_horse

To wspaniały film! Dobrze że konie w nim nie mówią. Dzięki temu jest bardziej prawdziwy... Spirit jest zuchwały jak każdy ogier... Wcale nie dał się złapać wytrwale walczył...

Stevie_konisiowata

Walczył, i probował ochronić swoją rodzine. Gdyby uciekał razem z nimi jego stado rownież by złapali. Bomba film tyle, ze zawsze rycze :D

ocenił(a) film na 10
yakoo_horse

Ludzie weście się już nie wpisujcie do tego durnego komentarza, bo ten
komentarz już nigdy z tych głównych. Autor tego komentarza sam po prostu
powinien się nazwać jak wcześniej napisał ,,zuchwałym....." i ,,okropnym
koniskiem"!!!!

ocenił(a) film na 10
yakoo_horse

Jeżeli nie lubisz takich filmów to nie, ale nie waż mi się źle o nim mówić!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Niech te konie rzeczywiście zaczną gadać i ci z łaski swojej wytłumaczą o co w tej bajce chodzi. Ja i cała moja rodzina naprawdę go uwielbiamy. Jak go pierwszy raz oglądałam to się popłakałam jak go złapali. A jak go skończyłam oglądać to włączyłam go jeszcze raz. Mogłabym go oglądać całymi dniami. No i oczywiście jest w nim moja ulubiona piosenka - Here I am Bryana Adamsa.

I proszę więcej takich komentarzy nie dodawać ;P

ocenił(a) film na 9
yakoo_horse

Co się dziwić? Po osobie, która Włatców Móch ma ocenione 10/10 można spodziewać się napisania takiego postu.

ocenił(a) film na 9
yakoo_horse

Myślałaś, że to co napisałaś jest orginalne? "Mustang..." jest wspaniałym, szczerym obrazem o prawdziwych uczuciach.
Pozdrawiam :)

_Olinka_

"To zaszczyt być wierzchowcem pułkownika..."
No fakt, tu się zgodzę, no kto by nie chciał wozić na plecach jakiegoś grubasa. A szczyt szczęścia, gdy wbije ci w bok ostrogę...
No proste, że był zuchwały, właśnie o to chodziło, że po tych wszystkich przygodach spokorniał i już wiedział, że nie jest najwspanialszy, że trzeba walczyć o wolność etc. W niektórych kręgach nazywane jest to morałem.

ocenił(a) film na 1
yakoo_horse

Cóż film OK wszystko idealne było by 10/10 tylko, dlaczego te zwierzaczki nie mówią?! To właśnie obniża ocenę filmu.

ocenił(a) film na 10
Dodger_Rita

Bo film straciłby swój klimat. To, że to film animowany, w którym głównymi bohaterami są zwierzęta nie oznacza muszą koniecznie gadać ludzkim głosem(zwłaszcza, że trzeba słuchać takich slangów jak - siema, ziom, joł itp), przecież prawdziwe zwierzęta nie gadają wo gule. Więc nie trzeba tak od razu źle reagować na takie filmy zwłaszcza jak się obejrzy tylko raz. Jak obejrzy kilka razy to można od razu coś zrozumieć z mimiki bohatera. Trzeba nie tylko patrzeć na brak mowy bohaterów, ale trzeba też patrzeć na scenografię oraz muzykę( skomponowaną przez Hansa Zimmera oczywiście)

ocenił(a) film na 10
barszym53

I jeszcze jedno bardzo proszę niech nikt naprawdę nie wpisuję się tego głupiego i chorego, a wręcz cholernego komentarza, bo jak ciągle widzę to aż żal d**ę ściska, a twórca jego niech się schowa .

ocenił(a) film na 10
barszym53

Tak... jestem właśnie ciekawa kiedy zrobią następny film animowany gdzie zwierzaki nie gadają ludzkim głosem. I kiedy w ogóle znowu zrobią animacje 2D (czyli normalną rysunkową).

Dodger_Rita

Haha w bajkach już tak jest i bylo zawsze, nawet w tych pisanych, ze zwierzeta mowily. Nie ma w tym nic dziwnego, a juz na pewno nie jest to powod, zeby obnizac ocene o 9 oczek :D troll czy co?

yakoo_horse

Jesteś straszną obłudniczką!!! Mówisz o tym jakie konie są w tym filmie głupie i w ogóle a nawet w nicku masz słowo "horse". Wnioskuję więc że 1. może nie wiesz co to znaczy horse (bo jak dla mnie to osoby uwielbiające konie mają w nicku jego nazwę) 2. albo należysz do tych osób które lubią konia nie za jego miłości i inne wspaniałe cechy tylko za to że jest jak jakaś pracująca maszyna do roboty lub zarabiania kasy :/ Film o mustangu jest wspaniały bo pokazuje jak naprawdę żyły i mogłyby żyć konie, ale zostały zniewolone przez ludzi... Jest to jak dla mnie smutne :(

użytkownik usunięty
yakoo_horse

To zaszczyt byc wierzchowcem pułkownika???
To chyba najgorsza bzdura jaką słyszałąm!!! To jest niewolenie słabszych istot, które nie mogą się obronić. Mustang był koniem prerii, wolną istotą, której odebrano wszystko co miał najważniejsze! : wolność, szczęście.... a poza tym, z tego filmu nie mamy się śmiać tylko zrozumieć świat z persperktywy zwierzęcia, zrozumieć, że zwierzęta też czują .... , też .. kochają i myślą

ocenił(a) film na 7
yakoo_horse

Chcesz się pośmiać? To włącz sobie pierwszą lepszą komedyjkę, a zostaw w spokoju filmy i bajki, które trzeba interpretować. Chyba nigdy w życiu nie miałaś do czynienia z koniem. No chyba, że w Twoim świecie konie mówią ludzkim głosem ;) Twórcy idealnie wykreowali mustanga. Dla mnie jest to jedna z lepszych bajek zaraz koło "Króla Lwa".

ocenił(a) film na 10
koraa234

Noo :) Super :) Jak ktoś miał (tak poważniej-i na żywo-tak ogólnie) do czynienia z koniem, to by ocenił na co najmniej 4, jeżeli film mu się nie podobał. Bo konie są super ukazane-bardzo fajnie im głowy robili ;P
I coś, co jest dość trudne do zrobienia-siedzenie kilka(naście!) godzin i nagrywanie ich odgłosów, itp. To tylko się wydaje łatwe-że jak jakieś szmery w tle są, to się wymaże. A wcale bo nie-bo to też trochę czasu zajmuje-i kosztuje.

yakoo_horse

Genialna bajka - popłakałam się na końcu :)

ocenił(a) film na 10
yakoo_horse

Konie mówią...po końsku. A gdyby ktoś im głos podkładał, to by była bajeczka dla dzieci. A co miały w takich chwilach mówić, jak np. Rain wpada do rzeki ? Czekaj, czekaj, no nie płyń tak szybko, bo nie nadążam ?
A tak film jest dla każdego ;)

yakoo_horse

ten post to jest poprostu prymitiw.... yakoo_horse chcial wyjsc na 'twardziela' a wyszedl na frajera.... jedna z moich ulubionych bajek

użytkownik usunięty
yakoo_horse

yakoo_horse CO TY WIESZ O SZTUCE?! Napisałaś to bo chciałaś się na poście wyróżnić. Skrytykować to każdy potrafi, zrobiłabyś lepszą bajkę? Napewno nie, tylko gadać potrafisz;)

yakoo_horse

Ja pierdziele.. jak przeczytałam Twój post to mi ciśnienie do 300 podskoczyło. Przed chwilą obejrzałam tą bajkę i jestem cała we łzach a Ty mówisz, że ten film jest okropny. Wiesz jeżeli nie pasuje Ci film z wartościami to oglądaj lepiej Hanne Montane, tam tacy ludzie jak ty mogą się duużo pośmiać...;/

PiPoL118

No chyba, że to kolejna marna prowokacja....

yakoo_horse

yakoo_horse, nie wiem czy ty jeszcze śledzisz ten wątek, ale powiem tylko tyle, że rozumiem fakt, że mógł Ciebie ten film nie wzruszyć. To tylko dowodzi, że ludzie nie różnią się gustami, tylko poziomami (wrażliwości, inteligencji, obiektywizmu itp.) Każdy żyje tym o czym mówi, i na odwrót. Kiedyś jak będziesz miała więcej szczęścia czego Ci życzę, to zobaczysz, że nie zawsze to co głośne, ordynarne jest lepsze i ładniejsze, a Twoje dziecko Ci wytłumaczy co mówi konisko, kiedy nie mówi....

ocenił(a) film na 8
yakoo_horse

Gdyby konie mówiły normalnym głosem to nie byłoby to samo -.- Poza tym, dla Ciebie to zaszczyt byłby być tak taktowaną? Wybrałabyś niewolę zamiast wolności?

yakoo_horse

"A to, że konie rżą, zamiast mówić ludzkim głosem to jest wada, nie zaleta..."
Nie wiem, jak ty sobie wyobrażasz, żeby taki mustang podszedł do ciebie i powiedział jak się nazywa, gdzie mieszka i może jeszcze najlepiej gdzie się ostatnio wysrał. A tak poza tym: zero uzasadnień, zero zrozumienia dla DZIKIEGO konia i najwyraźniej ZERO poczucia humoru, skoro na tym filmie nie masz się z czego śmiać. Zresztą ten film nie jest, że tak powiem "przeznaczony do śmiechu" (oczywiście, w niektórych momentach można cieszyć twarz), ale żeby ten, kto ogląda ten film, zrozumiał, jaką krzywdę ludzie robią tym pięknym, mądrym zwierzętom biorąc je do niewoli. Nie proszę cię, żebyś spróbowała postawić się w jego sytuacji, bo pewnie nie dałabyś rady, ale proszę, może za jakiś czas znowu obejrzysz ten film, a wtedy chociaż spróbuj zrozumieć, o co w nim tak naprawdę chodzi. Pozdrawiam :)