PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=642049}

Naznaczony: rozdział 2

Insidious: Chapter 2
2013
6,7 56 tys. ocen
6,7 10 1 56469
5,8 12 krytyków
Naznaczony: rozdział 2
powrót do forum filmu Naznaczony: rozdział 2

W II Josh, ten dobry jest uwięziony w zaświatach ("dal"), a w jego ciele jest Parker. Jak więc wytłumaczyć fakt, że Josh pyta się siebie samego (jako dziecka), gdzie mieszka Peter? Czy oznacza to, że całą pierwszą część dobry Josh był w zaświatach, a w jego ciele był inny duch? Nawet jest scena jak Josh stoi przed własnym domem i widzi, jak Josh ze świata realnego podchodzi do drzwi - akcja z alarmem w pierwszej części....

Może za dużo gmatwam ale takie odniosłam wrażenie po II części....

ocenił(a) film na 7
kasio205

Brzydko mówiąc kompletnie się pogubiłaś.
Wyobraź sobie linię czasową. Josh zostaje przejęty przez Parkera pod koniec pierwszej części filmu, i od tego momentu do końca drugiej części panuje taka sytuacja.

Josh pyta siebie jako dziecka o miejsce ponieważ w zaświatach czas jako wymiar nie istnieje, jest względny dla każdego ducha. Wymiary można sobie wyobrazić jako swoisty wykres matematyczny (na pewno przerabiałaś przynajmniej dwuwymiarówki). W zwykłym świecie czas jest kolejną osią wykresu. W zaświatach jest punktem przez co duchy mogą być teoretycznie w każdym czasie jednocześnie.
Upraszczając można powiedzieć, że duch Josha po trafieniu w zaświaty po prostu cofa się w czasie.

Dealric

Dzięki za wyjaśnienie:) Dziś obejrzałam część 1 i właśnie umknęło mi, że czas w zaświatach nie istnieje:) Raz jeszcze dziękuje za odpowiedź i wyjaśnienie:)

A tak przy okazji .....jak myślisz kogo zobaczyła Elise na końcu?

ocenił(a) film na 7
kasio205

Najpewniej demona z pierwszej części, którego wątek jakoś tak zniknął. Teoretycznie mogłaby to być też kobieta w czerni, ale to byłoby strasznie naciągane.

Dealric

Też obstawiam demona z czerwoną twarzą.

ocenił(a) film na 7
Dealric

To w takim razie jak możliwe, że na zdjęciu z dzieciństwa jest dorosły josh skoro dla śmiertelników czas jednak istnieje, jak mogą go widzieć?

ocenił(a) film na 7
Juve1155

A jakby można się tak było cofnąć w czasie to wszystkie wydarzenia pewnie by były wieczne, każdy ruch:)

ocenił(a) film na 7
Juve1155

Nie wiem w jaki sposób miałoby to komukolwiek przeszkadzać. Duch Josha w takiej formie znajdował się na taśmie od jej nagrania.
Można by powiedzieć, że z punktu widzenia świata żywych dusza Josha odbyła pewną formę podróży w czasie, choć w świecie umarłych ze względu na to, że czas w naszym rozumieniu nie istnieje była to tylko podróż w przestrzeni.

ocenił(a) film na 7
Dealric

Wiem, że masz racje, ale jakby tak mogło być w rzczywistości to np. możliwe by było że ja jestem kim jestem a raczej robie to co robie bo ktoś (duch) cofnął się w czasie albo dopiero ma się cofnąć.
Tak tylko polemizuje

ocenił(a) film na 7
Juve1155

Mogłoby tak być. Oczywiście jakby istniały duchy, a świat zmarłych był tak łatwo dostępny i działał na takiej a nie innej zasadzie.