W opisie napisano: na podstawie: opowiadania Philipa K. Dicka "The Golden Man"
Ha ha, ale sie uśmiałem - przeczytałem w opisie, że film Next jest na podstawie opowiadania F.Dicka "The Golden Man"
rzecz jest w tym, że opowiadanie dzieje sie w jakiejś przyszłości, gdzie rząd amerykański wyłapuje mutantów i główny bohater też nim jest :) jest piękny, ZŁOTY, nie wiadomo czy w ogóle jest inteligentny bo nie mówi, ale na pewno widzi przyszłość z pewnym wyprzedzeniem...
Dlatego nawet napisanie, że film jest na motywach jest dużym nadużyciem, bo kilkuminutowe widzenie przyszłości jest jedynym motywem wykorzystanym w filmie :)
A Nicolas Cage w filmie mówi, jest magikiem, niemłodym, zdecydowanie nie pięknym, a już na pewno nie jest złoty :))
Niestety potwierdzam, nawiązanie do prozy Dicka było absolutnie na wyrost. Płytkie kino rozrywkowe, nic więcej dobrego o tym filmie powiedzieć nie można ;)
Opowiadania nie czytałem, ale oglądałem film.
Opis jest prawidłowy. W filmie jest dokładnie taka sama informacja, a że scenariusz jest tylko "leciutko" oparty na opowiadaniu to już inna sprawa.
Gówno, gówno, gówno... Jak można wogóle coś takiego sugerować, że film jest oparty na opowiadaniu Dicka? To tak jakby "Piratów z Karaibów" podpisać: "Na motywach powieści 'Piotruś Pan'"... W obu przecież są walnięci piraci z kapitanem na pokładzie...