Kochani "Filmowebaniacy" mam prośbę dotyczącą filmu "Niepochowany" gdzie mogę go wypozyczyć. Kontaktowałam się z wieloma wypozyczalniami w Wa-wie i nigdzie nie mogę go dostać. Czyzby to był film dla wybranych. Bardzo mi zależy na tym, żeby go obejrzeć ,gdyż gra w nim mój przyjaciel ze Słowacji i bardzo pozytywnie się o nim wypowiadał.
Z góry dziękuję za jakiekolwiek informacje.
pozdrawiam ;-)
Film jest obecnie do ogladniecia tylko na pokazach specjalnych w kilku dużych miastach Polski. Wlasnie z jednego takiego wrocilam, odbywal sie w auli Collegium Novum Uniwersytetu Jagiellońskego.
Film niezwykle poruszajacy, oglada sie go z zacisnietymi piesciami. Ale nie polecam tym, ktorzy szukaja filmowej perełki, bo nie wykonanie, ale temat godny jest tutaj uwagi. Niestety nikt z moich znajomych nie wie o wydarzeniach na Wegrzech w 1956. Cóż, młode pokolenie katuje sie w szkole historia wiekow srednich, a II pol. XX w. przerabia tuz przed maturą. Czekam z nieciepliwością na ten moment...
no cóż - może dlatego, że w średniowieczu ukształtowała się obecna mapa Europy i nasza cywilizacja? Za skrócenie okresu nauczania podziękujmy twórcom reformy szkolnictwa. Natomiast wydarzenia po II wojnie światowej często są omawiane na lekcjach WOS. Zawsze zostaje edukacja z filmów. Bardziej zainteresowani mogą sięgnąc do naukowych opracowań lub zapisac się na studia historyczne. Chcącemu nie dzieje się krzywda :)
Ten film nie został wydany na płycie/kasecie, ale był emitowany 23.10.2006 w TVP1, nagrałem go na DVD. Jeśli go wtedy nie obejrzałaś lub jesteś nadal zainteresowana, odezwij się do mnie na rafal4film(tu_małpa)gazeta.pl (także jestem z W-wy). Pozdrawiam, Rafał
Czy to jest dalej aktualne? Bardzo zależy mi na tym filmie, a niestety wygląda na to że nigdzie nie ma go do ściągnięcia... Ponieważ ja mieszkam na Górnym Śląsku i w Warszawie bywam raz na ruski rok chciałem zapytać czy byłaby taka możliwość żebyś przegrał mi ten film i wysłał mi go pocztą? Oczywiście zapłaciłbym Ci za nośnik i przesyłkę? Ew. mogę odwdzięczyć się jakimś innym filmem/filmami, bo mam ich sporo. Byłbym bardzo zobowiązany. Próbowałem pisać na maila którego podałeś ale już jest nieaktualny...
Proszę o odpowiedź i pozdrawiam,
film jest dostępny w internecie.strony nie można chyba podawać,ale wpisz sobie: "Temetetlen halott rs" w google i drugi link od góry.
Serdeczne dzięki, film już się ściąga. :) Widzę że film oceniłaś więc musiałaś go oglądać więc chciałbym jeszcze zapytać czy są do niego dostępne polskie napisy?
Poza tym, film jest co jakiś czas wznawiany w TVP Kultura - ostatnio w dniu 30. stycznia 2014 r. Można sobie nagrać.
Film_Polski - niezły z Ciebie archeolog, odpisywać na temat sprzed czterech lat. ;) Już dawno zdobyłem ten film i mam go na dysku, niestety bez polskich napisów, mam tylko angielskie. A co do TVP to nie oglądam w ogóle telewizji, nawet nie mam telewizora (tak jak większość moich znajomych), tak więc opcja z nagraniem tego odpada.
Rzeczywiście, nie spojrzałem nawet na datę postu, do którego się ustosunkowałem. Tak to niekiedy bywa kiedy przeglądam posty na stronce filmu, który właśnie obejrzałem po raz pierwszy bądź niepierwszy.
Ja też uważam się za kinomana, nie za telemaniaka. Ale nie radykała. Filmy najczęściej oglądam wraz z żoną w naszym domowym kinie (projektor HD + wielki ekran). Telewizornię oglądamy naprawdę rzadko. Ale nie zdecydowaliśmy się jeszcze na całkowitą zeń rezygnację - co to, to nie.
TVP Kultura ostatnio wznawiała "Niepochowanego" w wersji z polskim dubbingiem. Jak wiesz, w filmie grają panowie Nowicki i Frycz; oni oczywiście dubbingowali sami siebie. W takiej właśnie wersji mam wciąż ten film na twardym dysku mojej nagrywarki DVD.