PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=291338}

Nieznajomi

The Strangers
2008
5,8 49 tys. ocen
5,8 10 1 49283
4,6 19 krytyków
Nieznajomi
powrót do forum filmu Nieznajomi

Film naprawde godny uwagi, zwłaszcza dla osób wolących strach od przelewu hekto-litrów krwi. Niesamowity mroczny klimat i trzymająca do ostatniej chwili w napięciu fabuła, naprawde polecam obejrzeć sobie ten film w nocy... ma w sobie coś co mnie przeraża.

ocenił(a) film na 7
K__a__m__i__l

nie moglam po nim spac. daje mu tylko 4, bo az za bardzo mnie przestraszyl. chociaz prawde mowiac, to nie mam pojecie dlaczego mnie tak przestraszyl. moze dlatego, ze byl jak na horror bardzo... rzeczywisty

ocenił(a) film na 7
dia02

No film potrafi przestraszyć jak się samemu ogląda w nocy. ;)

ocenił(a) film na 8
dia02

ja miałam podobnie ;) oglądałam o pierwszej w nocy, w ciemnościach, a w domu byłyśmy tylko brat i ja. Cała historia rzeczywiście jest bardzo rzeczywista, bałam się o wiele bardziej niż przy takim np. Krzyku. No i puenta filmu kiedy bohaterka pyta morderców 'dlaczego?', ich odpowiedź przyprawiła mnie o gęsią skórkę.

fibi_3

no właśnie nie bardzo rozumiem ich odpowiedź.

ocenił(a) film na 8
tweetytweety

SPOILER

na pytanie dlaczego to robią, mordercy odpowiedzieli: "bo byliście w domu", czego tu nie rozumieć? Chodzi o to, że po prostu jeździli sobie po okolicy i szukali pierwszych lepszych ofiar bo mieli akurat ochotę kogoś zabić. Czy to nie jest przerażające? Taka możliwość? Że możesz zginąć nie dlatego, że jesteś złym człowiekiem, zrobiłeś coś komuś.... ale dlatego, że akurat byłeś w złym miejscu w złym czasie.... jak dla mnie to straszne, bo choćbyś nie wiem jak 'dobrym' starał się być i tak ci to nie pomoże kiedy takiego świra akurat najdzie ochota na 'zabawę', właśnie jak w tym filmie.
ps.
widzę, że zrobiłam idiotyczny błąd w swojej wcześniejszej wypowiedzi, powinno oczywiście być: w domu byliśmy tylko ja i brat;) oj głupia ja :P

fibi_3

...w sumie to-dość drastyczna odpowiedz-ale w życiu realnym właśnie dlatego się ginie....bo było się najbliżej morderców a oni mieli ochotę zabić,czy to za coś czy za nic...mordują i tyla...w większości przypadków tak właśnie jest ;-/

fibi_3

Zabawna jesteś. To tak jakbyś myślała, że była kiedykolwiek sprawiedliwość na tym świecie.
Nigdy jej nie było i nie będzie. Zauważ, że kiedyś gwałty i morderstwa były
tak naturalne dla większości ludzi jak jedzenie i picie.
Potem przez kolejne stulecia stopniowo to zanikało w miarę rozwoju cywilizacji i
ewentualnej odpowiedzialności za swe zły czyny.
Do dzisiaj jednak w wielu krajach trzeciego świata gwałty i mordy są na porządku dziennym,
a powodem jest bezkarność i prawo, które sprzyja zbrodniarzom.
Zresztą natura ludzi obnarza się na wojnach, gdzie zawsze panowała bezkarność.
Masowe kradzieże, gwałty i mordy na kobietach przez każde wojsko jest czymś najzwyklejszym.
Teraz ludzie są często oburzeni, że ktoś kogoś zabija i szukają w tym zawsze motywu, celu. To trochę niedorzeczne.
Żyjemy we wspaniałych czasach, w bezpiecznym kraju i może się tylko z tego cieszyć,
bo w innych okolicznościach każde z nas mogłoby być narażone na śmierć z błahego powodu każdego dnia.

ocenił(a) film na 8
returner

tak, tak, zabawna jestem zaiste bardzo, ubaw po pachy :P

fibi_3

... bo byliście w domu :)

ocenił(a) film na 1
fibi_3

Żartujecie?
W tym nielogicznym badziewiu przecież nie było czego się przestraszyć

ocenił(a) film na 7
_lethal_

a czemu to według Ciebie jest nielogiczne?

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
ocenił(a) film na 7
bartoszcyc8

człowieku, o co ci chodzi? nie można wyrazić swojej opinii? chyba po to jest te forum. i daj sobie spokój z tymi 'dzieciakami', 'idiotkami' itp., bo to tylko świadczy o poziomie twojej dyskusji, która niestety na zbyt wysokim poziomie nie jest.

ocenił(a) film na 6
fibi_3

W końcu napisali na plakacie To stało się naprawdę więc musi być realistyczny;D

jazdowicz2666

Nie, nie stało się na prawdę.
Na końcu masz napisane, że to fikcja.

CrystalCastles

Naprawdę* przepraszam za błąd.

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
ocenił(a) film na 7
bartoszcyc8

wiesz co? za bardzo nie wiem o co ci chodzi... mogę powiedzieć swoje zdanie i nikt ci nie każe się zgadzać, ale przynajmniej zachowaj te swoje dziecinne uwagi dla siebie

dia02

Jak możesz dać HORROROWI 4 skoro cię przestraszył tak, że nie mogłaś spać. Przecież do cholery o to w tym chodzi, dlatego powinnaś dać dużo wyższą ocenę! Rozumiesz?

ocenił(a) film na 7
bartoszcyc8

ogólnie nie często horrorowi należy się wyższa ocena niż 5, ponieważ te filmy nic nie wnoszą (oczywiście to tylko moje zdanie).
i pozwól, że to ja będę decydować, jaką ocenę 'powinnam' dać

dia02

To nie oglądaj horrorów i nie zaniżaj im oceny. Bierzesz się za coś, na czym się nie znasz. Dlatego jesteś głupim dzieckiem.

ocenił(a) film na 7
bartoszcyc8

mogę dać ocenę taką, jaka mi się podoba. i co chesz powiedzieć przez : "bierzesz się za coś, na czym się nie znasz"? bo jak dla mnie, to ty również jak i ja nie jesteś prawdziwym krytykiem filmowym. i zapewne na filmach znasz się nie więcej niż inni

dia02

Ale na horrorach się znam, a ty już nie.

ocenił(a) film na 7
bartoszcyc8

w takim razie moze oswiecisz mnie, znawco, i powiesz jakie kryteria bierzesz pod uwage oceniajac horrory? skoro tak sie znasz to raczej podzielisz sie swoja wiedza

dia02

Po co mam się dzielić wiedzą z kimś, kto daje horrorowi tym niższą ocenę, im bardziej był straszny?!!!! Rozmowa z takim dzbanem nie ma sensu. Tylko się ośmieszasz.

ocenił(a) film na 7
bartoszcyc8

czym sie osmieszam?

dia02

Tym, czym napisałem. Za ciężkie to dla ciebie?

ocenił(a) film na 7
bartoszcyc8

ale niby czemu sie osmieszam, bo mam inne zdanie niz ty?

dia02

Nie, bo nie potrafisz oceniać filmów (przynajmniej horrorów)..... Jeśli cię przestraszył, czyli osiągnął cel, bo tego się od horroru wymaga, to ty za to zaniżasz ocenę! Czyż to nie ośmieszanie się? Przemyśl to, zanim będziesz się ze mną kłócić.

ocenił(a) film na 7
bartoszcyc8

ale ja sie z toba nie kloce. poza tym wedlug mnie dobre horrory strasza, ale w ten sposob, ze na dlugo, a nie tylko na jeden wieczor.

dia02

Zacznijmy od tego, że mało jest obecnie horrorów, które w ogóle straszą. Co masz na myśli mówiąc na długo? Nie ma takich filmów, jeśli o to ci chodzi...

ocenił(a) film na 7
bartoszcyc8

sa, jak mi sie przypomni to napisze. moze w sumie masz racje, ze troche za nisko go ocenilam.

ocenił(a) film na 5
dia02

kloce :D

ocenił(a) film na 7
OlaBolaa

tam jest kłóce :) tylko nie było polskich znaków

ocenił(a) film na 5
dia02

wiem tak sie smieje

ocenił(a) film na 6
dia02

"nie moglam po nim spac. daje mu tylko 4, bo az za bardzo mnie przestraszyl." ..... straciłem wiarę w ludzkość .... Kurde muszę zmienić parę ocen hmmm... może zacznę od Gladiatora przecież to dramat a ja na nim sie wzruszyłem aż za bardzo musze dać z 2 hmm może jeszcze "Nietykalnych" i "Zanim odejdą wody" bo się śmiałem jak głupi prawie sie posikałem kuurcze dam z 3. Powiedz mi swoje inteligentne ocenianie bo tak samo jak bartoszcyc8 nie jestem w stanie tego pojąć. Od dzisiaj chyba idąc Twoim tokiem myślenia wyrzucę z domu moje ulubione jedzienie bo mi przecież smakuje to jakbym mógł to jeść, myślę że usunę moją ulubioną muzykę z dysku hmm co by tu jeszcze ? Nie chce mi się nawet :D Tak głupiego komentarza dawno nie widziałem :)

ocenił(a) film na 7
DeadHawk

nigdy błędu nie popełniłeś? przeczytaj sobie dalszą rozmowę, bo jakbyś nie zauważył, to zmieniłam ocenę. a tak poza tym, to co cie interesuje, jak oceniam filmy, to chyba moja ocena :)

ocenił(a) film na 6
dia02

Oczywiście, że Twoja. Ja nie odniosłem się do samej oceny (przynajmniej nie chciałem) tylko do argumentu :) Wtedy miałem zły dzień i rzeczywiście popełniłem błąd pisząc tak arogancko, aczkolwiek nie starałem się obrazić Ciebie lecz jedynie Twój komentarz :) Sorki za to :D W jednym się nie mogę zgodzić "co cie interesuje, jak oceniam filmy, to chyba moja ocena :)" Pisząc coś na forum chyba o to chodzi aby ktoś się tym zainteresował, odpisał i wymienił argumenty jeżeli ma inne zdanie lub przyznał nam rację mając takie same. Nie można mieć pretensji o to, że ktoś ocenia nasze komentarze jeżeli my sami z własnej nie przymuszonej woli wystawiamy je na forum publiczne :D

ocenił(a) film na 7
DeadHawk

nie mam nic przeciwko wymienianiu argumentów, tylko po prostu mój poprzedni rozmówca rzucił się na mnie z wyzwiskami, a o to raczej w tym forum nie chodzi :)

K__a__m__i__l

E tam, mnie wogóle nie przestraszył, bo nie było w nim nic strasznego, no może napięcie lekkie było, ale napięcie to nie strach, przynajmniej tak uważam. No może ruszyłem się w chwili gdy było takie głośne walnięcie czegoś, lub jakiś głośny dźwięk (wiecie o co chodzi, charakterystyczne dla filmów grozy) Według mnie to nie żaden horror tylko taki thriller, dreszczowiec.
Horror to duchy, horror to potwory.

ocenił(a) film na 7
maciek20 1989

mnie bardziej przerazaja mordercy niz duchy czy potwory. moze dlatego, ze w duchy raczej nie wierze

dia02

A kto wierzy? :) Czyli ciebie przeraża to co prawdziwe. Duchów nie ma, potworów, też nie, ale mordercy są :)
Dobry horror to jest z duchami i potworami, a z bandytami to jest thriller czasami może z lekką domieszką horroru.

ocenił(a) film na 8
maciek20 1989

pierwsze widzę taki podział na horrory i thrillery. Widziałam lepsze horrory z ludzmi w roli głównej niż z duchami. A poza tym jak film z duchami to niekoniecznie od razu horror musi być:P

ocenił(a) film na 7
maciek20 1989

wierz mi, że są tacy ludzie, co w duchy wierzą. masz racje, rzeczywiście lepsze są horrory z duchami, bo nie są takie brutalne i nie chodzi w nich tylko o jak największą ilość wylanej krwi. ale według mnie ten też jest może nie tyle dobry co... nie wiem jak to ująć. po prostu trzyma w napięciu i jest bardzo rzeczywisty (wiem, że się powtarzam :D)

ocenił(a) film na 5
maciek20 1989

No ja właśnie wole thrillery, są takie bardziej rzeczywiste, a te z duchami czasem są tak naciągane, że aż nie da się bać...

OlaBolaa

Przepraszam, ale duchy istnieją.... boże, jak ja nienawidzę takich niedowiarków.. Proszę obejrzyjcie Obecność, jest OPARTA NA FAKTACH -,- ! i nie, to nie kit... są demonolodzy, ducho znawcy... ich sie ku rwa zapytajcie jak nie wierzycie.

K__a__m__i__l

obejrzalam 30 minut i dalej nie moge, probowalam sama siebie przekonac ze to bedzie straszne, ale jakos mi nie wyszlo ;P

ocenił(a) film na 9
K__a__m__i__l

Dodaj jeszcze do tego dobre nagłosnienie i efekt(strachu i niepewnosci) murowany!

Berith7777

film niesamowicie trzymal w napieciu, naprawde sie balam... a M ogladajacy ze mna - zasnal :/

ocenił(a) film na 9
eweline2009

Zasnął?Cóż,kazdy w życiu coś traci heheh.Film swietny.
-Dlaczego to robicie?
-BO BYLISCIE W DOMU. -przerażajace.