PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=622318}
5,6 104 tys. ocen
5,6 10 1 103920
4,8 46 krytyków
Noe: Wybrany przez Boga
powrót do forum filmu Noe: Wybrany przez Boga

Kazus tego filmu pokazuje jedynie poziom intelektualny ateistów i stan w jakim musi znaleźć się psychika człowiecza, by mogła przyjąć zabobon ateizmu. Film jest raczej pastiszem na filmy obrazujące wydarzenia z Pisma Świętego, aniżeli miałby jakoś człowieka do wiary zbliżać lub ją uwiarygadniać. Niemniej ateiści reagują na ten film, jakby czuli się zagrożeni religią, co, jak już nadmieniłem, pokazuje jedynie sedno ich ciemnoty.

Sam film opowiada o rodzinie zoofilo-ekologów, której głowa - Pan Russel Crow - miała sen, że jest pod wodą i na podstawie tego obrazu Pan ów stwierdził, iż Stwórca gniewa się na resztę świata za jedzenie mięska, dlatego zabije wszystkich poza tą niewielką zgrają ekoterrorystów.
Udaje się zatem do Gandalfa(nazwanego dla żartu Matuzalemem), który umie robić czary-mary, a kiedyś miał miecz z Gwiezdnych Wojen, ale zgubił. Ba, nie jest w stanie znaleźć sobie nawet kilku jagód.
Później sporo się dzieje(choć niekoniecznie z sensem, ale jest trochę akcji), a pod koniec, już w arce Pan Russel dochodzi do wniosku, że ludzie nie dorastają do gir krowom i świniom, więc po bezpiecznym eskortowaniu zwierzątek na ląd postanawia zbiorową, acz niejednoczesną eutanazję. Jest gotów zabić niewinne noworodki, "bo tak", ale nagle zmienia zdanie, bo w brzuszku poczuł cieplutko, więc dzieciakom pobłogosławił. Cała rodzina przebaczyła mu próbę mordu automatycznie. Żyli długo i ekogejowsko.

Dla "smaczku" dodam Państwu, iż zastosowano obrzydliwe zabiegi marketingowe - w zwiastunie np. wycięto kamienne golemy, wk tórych ukryte były złote aniołki, żeby ludzie traktujący historię starotestamentową poważnie również wybrali się na film. Chociażby w momencie, gdy Pan Russel(bo Noe to to nie był, chyba że jakiś żyd z hollywood) rzecze, iż nie jest sam, w zwiastunie scena nagle się urywa i odbiorca rozumie przez to, iż Noe(a tak naprawdę oszust - Pan Russel) czuje opiekę Bożą. Jednak w filmie w tym momencie składają się błyskawicznie transformerso-potworki i jasne jest, iż Panu Russelowi chodziło o nie. Aronofsky jest jednak zerem, udał mu się tylko "Zapaśnik" przez przypadek, bo akurat Pan Rurek był podobnym menelem, co postać przezeń grana.

Pozdrawiam bardzo serdecznie.

szambelan

Pan się tyle zna na polityce co sobie Grę o tron obejrzy albo inny film fantasy. Czas zacząć żyć w realnym świecie jak Pan rafusss, który pokonał Pana zwyczajnie pisząc, bez odwracania kota ogonem jak to Pan Szanowny ma w zwyczaju czynić. Pan się niech nie ośmiesza - bożek o rudym włosiu - to zwyczajny pionek, taki sam jak WCz Kaczka i jego konkubent Pan Prof. Techniczny. Pozdrawiam zniesmaczona, że Pan się nie potrafi przyznać do porażki.

agatkaa2

Szanowny Pan rafuSS pokonał mię jedynie w oczach wyznawców Pana Ozjasza Goldberga, starego żydzia komunistycznego. Szanowna Pani zna się na polityce niczym Pan Giertych. Pozdrawiam serdecznie.

szambelan

Zastanawiam się czy za porównanie mnie do Giertycha nie należałoby odstawić Pana od piersi i zacząć karmienie z butelki...

agatkaa2

Szanownej Pani wypowiedzi bardziej zasłużyły na bojkot towarzyski, niemniej przebaczyłem Pani. Pozdrawiam serdecznie.

szambelan

Nie zauważyłam wcześniej, że życząc komuś "piekła kiedy czas nadejdzie" sam wyszedł na "zawistnego głupca" ze swojej drugiej wypowiedzi. Pan go nie pokonał tylko on sam siebie zmasakrował. Chyba tak to należy rozumieć?

ocenił(a) film na 8
agatkaa2

nie życzyłem piekła tylko udanego pobytu w piekle.

rafusss

A jak się podoba moja recenzja pewnego filmu:
www.filmweb.pl/film/%C5%BBywot+Briana-1979-1099/discussion/1+10,2322125

ocenił(a) film na 8
agatkaa2

To nie jest recenzja tylko tupnięcie nóżką i mruknięcie pod nosem w geście niezadowolenia.

rafusss

Racja - to coś nie zasługuje na recenzję, bo żartuje sobie z religii i wyśmiewa wierzących. Podobnie nie lubię marnych filmów które wypaczają, zniekształcają treści z Pisma Św. Taki podobno jest o Noe, dlatego nie zgadzam się z Pana oceną.

ocenił(a) film na 8
agatkaa2

Proszę się nie ukrywać z myślami i od razu pisać: "jest dla debili i analfabetów", jak to uczyniła Pani pisząc o interpretacjach biblijnych naszych braci w wierze /protestantyzm - 40% wszystkich Chrześcijan/. Do uczestnictwa w konferencji naukowej byś się niestety nie nadawała.

rafusss

Na szczęście Ty byś się nadawał na konferencję telepatów i wróżek. Szkoda, że w Twoim przedszkolu są wakacje...

ocenił(a) film na 8
agatkaa2

Nie rozumiem dlaczego pyskujesz tylko nie odnosisz się merytorycznie do dyskusji. Co w ogolę ma znaczyć tekst: "szkoda, ze w twoim przedszkolu są wakacje" albo "szczescie ze ciebie bóg nie ublogoslawil dając ci dzieci" WTF??!! przecież tak w gimnazjum się do siebie odzywają. Ty mnie w ogóle nie znasz, nie wiesz czym się zajmuję. I za chwilę piszesz w moja stronę o telepatii i wróżeniu?? to jakiś żart czy naprawdę jesteś pozbawiona rozumu i bredzisz? Nie przerzucaj na innych swoich cierpień i nie twórz fantazji. Jak się masz wiedzy to milcz, a nie próbuj obrażać w złości.

rafusss

:)))))))) co wolisz: melisę czy rumianek ?

ocenił(a) film na 8
agatkaa2

marihuanę wolę, ale tylko w weekendy. Słuszny kierunek kuchnie obrałaś sobie za cel i polecam się go trzymać. A herbatkę zrób i podaj to wypiję.

rafusss

Szanowny Pan szacunek wobec Dam z pewnością wynieść raczył z domu rodzinnego, a konkretniej od swej Przeszanownej Rodzicielki. Pozdrawiam serdecznie.

ocenił(a) film na 8
szambelan

zanim zaczniesz komentować przeczytaj całość wypowiedzi, bo się smutno robi czytając takie rzeczy.

rafusss

Ozjasz Goldberg Szanownego Pana stosownie pocieszy w Szanownego Pana smutku. W końcu on zawsze trochę gwałci. Pozdrawiam serdecznie.

agatkaa2

Szanownych Państwa sekta ozjańska sama już się miesza w swojej irracjonalności i sympatii wobec piekieł. Pozdrawiam serdecznie.

rafusss

A Pan skąd wie, że Pan Bóg przebaczy Panu życzenie piekła drugiej osobie? Czy to czasem nie jest zawistna głupota z Pana strony? Kiedy czas nadejdzie Pan Bóg nas rozsądzi wszystkich, niech Pan nie wchodzi lepiej w Jego kompetencje, bo to może być też grzechem przeciwko Duchowi Świętemu jak pisze w Ewangelii. Fajnie się Pan zmasakrował nie ma co...

agatkaa2

Przecież Państwo modlą się do Ozjasza. Splunie, smarknie wąsem oraz krzyknie, iż za Hitlera było lepiej. Będzie rozgrzeszone. Pozdrawiam serdecznie.

ocenił(a) film na 8
szambelan

"Nie możesz nawet jednego włosa uczynić białym albo czarnym. Niech wasza mowa będzie: Tak, tak; nie, nie. A co nadto jest, od Złego pochodzi."

Wzywam przeto moce do zatopienia tego tematu pełnego plugastwa. Agatce daje możliwość obmycia się z grzechu nieczystego i wejście na moją Arkę, gdzie zostanie ocalona przed pełnym zła szambelanem, który wabi zabawną mową, wciągając za sobą innych do czeluści piekieł. Po pełnym nienawiści języku diabła wcielonego poznasz!

Bóg powiedział do Jisraela:"Moje dzieci, nie składajcie fałszywego świadectwa przeciwko swojemu bliźniemu. Nie przebywajcie wśród takich ani nie zadawajcie się z tymi, którzy fałszywie świadczą. Dbajcie, aby wasze dzieci nie przebywały w takim towarzystwie, by nie naśladowały ich złych uczynków. Karą za tę zbrodnię będzie, że ciemne chmury zasnują niebo, ale żaden deszcz dla zbiorów nie spadnie z nich. Głód zapanuje na ziemi". (Targum Jonatan)

rafusss

Serdecznie dziękuję za zaproszenie :) tylko mam pytanie gdzie Pan widzi ten grzech nieczysty do umycia ???????

agatkaa2

Pewnie chce cię zobaczyć w kąpieli.

ocenił(a) film na 8
agatkaa2

"św. Jan Chryzostom: Jeżeli omijasz miejsce, gdzie panuje zaraza, i nie pójdziesz tam, chociażby cię tam wiele razy chciał kto wyciągnąć, bo sobie zdrowie nad wszystkie inne rzeczy więcej cenisz to po cóż tam idziesz, gdzie pełno jest złych mów, bezbożnych uczynków, które i ciało twoje a szczególnie duszę zarażają i do zguby wiodą?

Nieśmiałość, mówi św. Ambroży, ma także swoje niebezpieczeństwa, których choć sama nie sprowadza, ale w nie wpada; gdy np. wejdziemy w towarzystwo niewstrzemięźliwych, którzy pod pozorem rozrywki, truciznę zadają dobrym, którzy się wymówić nie śmieją. Jeżeli się to często powtarza, zwłaszcza przy ucztach, w restauracjach, przy kartach, to powoli podrywają stateczność i skromność najlepszych nawet młodzieńców, a nawet i dojrzałych mężów. Strzeżmy się tedy, abyśmy pod pozorem pokrzepienia sił i rozrywki nie naruszyli porządku w naszym pracowitym życiu. Bo czego się często używa, do tego się natura przyzwyczaja; jakże wielu nawet cnotliwych dało się uwieść takim ponętom.

Chociaż bowiem uważasz, żeś się jeszcze od razu nie popsuł, gdyś przestawał ze złymi, lub gdy uczęszczałeś w niebezpieczne miejsca, to jednak jak to powiada Izydor Peluzjota, musisz o tym pamiętać i innym to na serce położyć: woda kamień wyżłabia, skały od spadających ustawicznie kropel wydrążenia otrzymują, o czym powiada Duch Święty: Woda żłobi kamienie, ziemia podmulona wodą znika.

Pogański filozof Seneka tak mawiał: "Towarzysz delikatny innych uszlachetnia, zły nawet niezepsutemu i dobremu rdzę swych złych postępków powoli narzuca". Przyjaźń upodobnia obyczaje, powiada św. Ambroży. Św. Klemens aleksandryjski przyrównuje człowieka do polipa, który przyczepiwszy się do skały, nabiera od niej koloru.

Jeżeli powiesz, że za łaską Bożą jesteś utwierdzony w cnocie i wolałbyś umrzeć, aniżeli Pana Boga grzechem śmiertelnym obrazić i duszę swoją pokalać, to ja ci mówię: nie wierz sobie samemu.

Św. Bernard powiada: "Nie jest twoja cnota bezpieczna, gdy ją grzechy otaczają"; a pisał to do papieża Eugeniusza, starca, który nie miał sposobności wiele do grzechu; podobnie jak nie jest bezpieczne zdrowie, gdy w pobliżu znajdzie się wąż jadowity. Trudno się uchronić przed złem, które w domu się znajduje, tj. gdy w domu jest jaka pokusa.Taka pokusa podobna do skorpiona, gdy patrzysz na jego głowę, nic tam niebezpiecznego nie zobaczysz, gdy zaczniesz się nim bawić ogonem swym cię zrani. Gdy tacy zaczynają do ciebie słowami pięknymi przemawiać, pamiętaj na te słowa Pisma św.: "Każdy człowiek daje naprzód wino dobre, a gdy sobie podpiją wtedy podaje gorsze". Tak oni złość swoją z początku ukrywają, ale później się z nią okazują.

A chociażby nawet częste towarzystwo ze złymi nic ci nie szkodziło, mimo to unikaj go pilnie. Bo powiada Seneka: "Chociaż ci ono zaraz nie szkodzi, zostawia jednak w sercu nasiona złego i dzieje się, że gdy to towarzystwo opuścimy, złe nasienie zaczyna wyrastać". Tak istotnie się dzieje: przychodzi na pamięć, cośmy słyszeli, cośmy w tym miejscu widzieli, i te wspomnienia jako nasiona złe na roli urodzajnej tj. w duszy skłonnej z siebie do złego zaczynają kiełkować i wzrastać i wnet wydadzą owoce grzeszne.

Dlatego upomina Duch Święty: "Nie chodź z człowiekiem szalonym, abyś się nie przyuczył dróg jego, i nie zgorszył duszy swojej".

"Kto się dotknie smoły, pomaże się nią, a kto się z pysznym wdaje, nabędzie pychy jego". Taki sam sąd jest o innych występkach a szczególnie o nieczystych. "Kto miłuje niebezpieczeństwo, zginie w nim". Tak mówi Bóg, a On pomylić się nie może. To znowu przez Izajasza powiada: "Odstąpcie więc odstąpcie, wyjdźcie, nieczystego nie tykajcie, odejdźcie od niego".

rafusss

A Szanowny Pan modli się do heretyka z muchą i tu już Pan choćby pozoru grzechu nie unika. Beka z Pana, jak to mawiają młodzi ludzie dziś. Pozdrawiam serdecznie.

ocenił(a) film na 8
szambelan

Twa nienawiść jest tak silna, ze cie całkowicie zaślepia. Niczym się nie różnisz od Taliba.

rafusss

Szanowny Pan wybaczy, ale Szanowny Pan był łaskaw pomylić mnie ze swoim religijnym guru, Ozjaszem Goldbergiem. Pozdrawiam serdecznie.

ocenił(a) film na 1
szambelan

Panie katolik. Wyjaśnij mi Pan tę kwestię: http://www.filmweb.pl/film/Noe%3A+Wybrany+przez+Boga-2014-622318/discussion/Dziw ne+istoty+w+filmie,2456963

Raze

Niestety nie patrzyłem na zegarek, będąc w kinie, proszę Szanownego Pana. Jednocześnie będąc pełen wiary i nadziei , iż Szanowny Pan wybaczy mojej skromnej osobie to karygodne uchybienie. Pozdrawiam serdecznie.

ocenił(a) film na 1
szambelan

Chodzi o te dziwne stwory w filmie po prostu.

Raze

Szanowny Pan raczy pytać o kamienne transformery? To wymysł pewnego żyda z Ameryki. Pozdrawiam serdecznie.

ocenił(a) film na 1
szambelan

Chodzi mi o te kamienne stworki. Skąd wiesz że Arfonowski jest żydem?

Raze

http://www.polityka.pl/tygodnikpolityka/kultura/1541425,1,darren-aronofsky-o-pas ji-tworzenia.read

Takie beztalencie nie mogłoby działać w hollywood bez odpowiedniego pochodzenia, proszę Szanownego Pana. Pozdrawiam serdecznie.

szambelan

"jestem Katolikiem..."No to człowieku nie ta książka jest dla ciebie,jako katolik powinieneś się posiłkować częścią drugą tego hitu zwaną"nowy testament",część pierwsza jest dla Żydów i innych,którzy jakoś się tam tym kierują w przeciwieństwie do tobie podobnych.Pan szambolan pewnie poczuł się obrażony przedstawieniem jego wiary w tak swoisty sposób,więc pocisnął po klawiaturze i tyle jego.

kroni

Szanowny Pan raczył się nieco przepracować, przed czym uprzejmie ostrzegam. Jeszcze szabas Pan złamie i żydowski diabeł Pana nie nagrodzi krwią niewinnych, jak to u żydów. Pozdrawiam serdecznie.

ocenił(a) film na 8
szambelan

Istotą filmów nie jest pokazywanie słowo w słowo a interpretacja. Food for thought.

ocenił(a) film na 5
szambelan

Nawet gdy się traktuje Biblię jako mitologię, to chyba lepiej gdy przy jej wykorzystaniu (na przykład w filmie) zachowuje się treść/sens. A jak się tylko chce pofantazjować, to jest tyle innych tematów. Po co sięgać po Noego. Mnie osobiście ten film nie oczarował.

ocenił(a) film na 6
szambelan

Szanowny panie Szambelanie widzę tutaj iż mam do czynienia z filozofem i mędrcem katolicyzmu. który potępia film, stworzony na podstawie wydarzeń z Biblii Starego Testamentu i własnej interpretacji reżysera tamtych wydarzeń. To jest tylko film a nie dokument który podważa lub potwierdza wydarzenia Biblijne. Jeżeli ma pan potępiać i zaniżać ocenę filmu to idź pan pikietować pod kino z transparentem że ten film "to dzieło szatana i wara od Biblii". A nie pisać zbędne posty pod tytułem "Jestem Katolikiem" jak jesteś to dobrze i chwała ci za to. Twoim zadaniem jest ocenić film czy ci się podoba czynie i dać ocenę, a nie wypisywać bzdury że ten film godzi w twoje odczucia religijne, jak godzi to masz pewność że go więcej nie obejrzysz. Wkurza mnie takie gadanie, jak czujesz się oburzony to idź się poskarż księdzu i napisz petycję do episkopatu może tam ukoją twój ból dupy.

Sahamat

Szanowny Pan wybaczy, acz nie zwykłem propagować Szanownego Pana rodzinnych tradycji. Jest przeciwnikiem bolszewizmu. Pozdrawiam serdecznie.

ocenił(a) film na 6
szambelan

Co ma bolszewizm do filmu szanowny pan raczy mi wytłumaczyć, ja oceniam film a on jest bardzo dobry. Doszedłem do wniosku że szanowny pan coś bierzesz radził bym brać pół, bo to co pan po wyżej napisał, jest to nie zrozumiała i rwana opowieść z której nic nie wynika. A wracając do filmu. Film dobry, trudno się go ogląda, można z nie go wynieść dużo refleksji na temat ludzkiej natury, pomijając fakt iż sam film jest osadzony w dziejach Biblijnych oceniam go na 8/10 wart jest tego. Ponieważ dobra obsada aktorska i gra aktorów, wspaniałe zdjęcia plenerów, efekty specjalne dobre ale tu o efekty nie chodzi.

Sahamat

Nie komentowałem filmu we wpisie powyższym, proszę Szanownego Pana, a jedynie pozwoliłem sobie na mały komplement pod adresem Szanownego Pana. Pozdrawiam serdecznie, również rodzinę.

ocenił(a) film na 1
szambelan

Po pierwsze nie za bardzo obchodzi mnie w co wierzysz a w co nie -więc po co o tym pisać - tu nie kółko różańcowe.Nie rozumiem czego się spodziewałeś - filmowcy wzięli się za filmowanie bajki to bajkę masz -zresztą wszystkie próby filmowania przypowiastek z Biblii tak się kończą - chyba dlatego że niemożliwym jest jakieś w miarę chociaż realne przedstawienie tego co tam jest nawypisywane - czekam na film o Jonaszu spędzającym trzy dni w brzuchu wieloryba. :)

breton1

Najmocniej przepraszam, ale Szanowny Pan swój bolszewicki bajkowy świat mylnie potraktować był łaskaw jako rzeczywistość. Stąd to nieporozumienie. Pozdrawiam serdecznie.

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
kazikXpower

Najmocniej Szanownego Pana przepraszam, ale zaszło nieporozumienie. Nie jestem Pana bratem. Pozdrawiam serdecznie.

ocenił(a) film na 4
kazikXpower

hahahahahahahah dobrze mu pojechałeś kaziu.

jukatos

To było do Pana. I Pana ojca. Pozdrawiam serd ecznie.

ocenił(a) film na 4
szambelan

To było do twojej Pani Matki co nie zapłaciła za spłukiwanie z Panem Kaziem, niezadowolonym klientem. Pozdrawiam serdecznie.

jukatos

Pańskiej.

szambelan

szambelan, gadasz bzdury jakbyś zjadł coś niezdrowego… śmiem sadzić, że jesteś z tych katolików, którzy nie robią zakupów w sklepie Biedronka, gdyż ta reklamuje się w tygodniku Newsweek, który to według katolików szerzy satanizm…