PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=8243}

Obcy 3

Alien³
1992
7,2 115 tys. ocen
7,2 10 1 114959
6,7 43 krytyków
Obcy 3
powrót do forum filmu Obcy 3

Zaraz po obejrzeniu, Obcy 3 może niektórym się wydać filmem "najgorszym w całej serii".
Szczerze mówiąc, ja na początku też miałam takie odczucia i dopiero z czasem doceniłam
ten film.
A sam film jest porządnie wykonany. Rozszerzono uniwersum Ksenomorfa (Alien z psa
różni się od Aliena z człowieka), i pokazano zupełnie nową planetę (w dwóch poprzednich
cała akcja opierała się na LV426).
Na pochwałę zasługują też zdjęcia, szczególnie te końcowe z perspektywy Obcego oraz
scena z "narodzinami Obcego" (nie wiem, jak wyglądała w wersji kinowej; ja oglądałam
tylko reżyserską).
Szczerze mówiąc, nie rozumiem po części opinii "ten film nie powinien powstać". Moim
zdaniem, świetnie dopełnia trylogii, przeszkadza jedynie fakt, że Fincher chciał tym filmem
skończyć serię (ale czwarta część też jest dobra).
Dopiero po czasie i spokojnym przemyśleniu, doceniłam ten film - także za ten klimat, za
postacie (odczuwamy sympatię do najgorszym przestępców), no i za nowy rodzaj Obcego.

sandy97

Przeczysz sam sobie. Piszesz, że oglądałeś tylko wersję reżyserską, ale obcy według ciebie wyszedł z psa?

ocenił(a) film na 9
Juby_

1. sama
2. orientuje się w różnicach w obu wersjach. Obcy budową przypomina bardziej psa niż woła, a poza tym, po prostu utkwił też we mnie pies, po tym, jak naczytałam się artykułów o Obcym.

ocenił(a) film na 4
sandy97

Niestety ten film spieprzył tzw. uniwersum obcego, które można było w znakomity sposób "pociągnąć", zniszczył też pozytywne zakończenie Aliens Camerona, doprowadzil do powstania FATALNEJ czwartej części - pozostaje mieć nadzieję że Scott w Prometeuszu przyniesie światełko nadziei na możliwą, WŁAŚCIWĄ kontynuację swego arcydzieła sprzed lat...

RogerVerbalKint

ale i tak 3 cz. lepsza od 4-tej

ocenił(a) film na 8
RogerVerbalKint

Dlaczego uważasz że część 3 doprowadziła do powstania części 4 ???

użytkownik usunięty
RogerVerbalKint

"zniszczył też pozytywne zakończenie Aliens Camerona"

I bardzo dobrze. W uniwersum Obcego nie ma miejsca na takie cukierkowe happy endy. Na szczęście po happy endzie z dwójki w trójce widz dostaje na powitanie z buta w mordę. I między innymi w tym tkwi siła A3. Również zakończenie jest najlepsze jakie można było sobie wymarzyć, niestety później zepsute przez niepotrzebną część czwartą.

ocenił(a) film na 9

Dokładnie. Happy end Camerona jest nie na miejscu (co nie znaczy, że Aliens jest filmem złym, wręcz przeciwnie).

ocenił(a) film na 6
RogerVerbalKint

A mi się wydawało że Prometeusz będzie bardziej prequelem niż kontynuacją :P

użytkownik usunięty
sandy97

Miałem podobnie.

użytkownik usunięty

Uśmiercanie dziewczynki i kaprala hicksa było dla mnie bez celowe no przecież ripley tyle się za nią nalatała w decydującym starciu
a tu proszę śmierć na samym początku filmu może gdyby pod koniec rebecca,hicks i ripley wszyscy zginęli razem to miało by większy sens ale poza tym film super.

użytkownik usunięty

Ale aktorka grająca dziewczynkę się niestety postarzała a z inną aktorką było by dla mnie bezsensu.

użytkownik usunięty

Też prawda po prostu mnie to tak uderzyło mocno ale poza tym jak pisałem film jak cała seria bardzo dobry.

właśnie to był dobry wątek! pokazuje jak bardzo niebepieczny jest obcy i nie można przy nim mieć nadzieji - to pogłębiło klimat

ocenił(a) film na 9
cezarywi

nom.

ocenił(a) film na 8

Według mnie jeżeli Newt i kapral Hicks uratowaliby się z katastrofy razem z Ripley byłaby to część za bardzo zbliżona do części 2. Chcieli stworzyć nowy wątek i udało im się.

JohnDp

racja

ocenił(a) film na 9
JohnDp

trochę szkoda mi Hicksa, ale szczerze mówiąc - Newt mnie denerwowała. Na przemian salutowała ("ale ja jestem odwasna!", a po chwili piiiiiiszczała). oczywiście, to tylko moje odczucia.

ocenił(a) film na 8
sandy97

Gdy po raz pierwszy oglądałem część 3 Alien, byłem pewien że Newt zagrała znów (o kilka lat starsza oczywiście) Carrie Henn. Zagrała ją Danielle Edmond.
Zdecydowanie film Alien-2 nabrał specyficznego uroku dzięki temu że zagrała w nim Rebecca Jorden i że wogóle w takim horrorze Sci-Fiction zagrao dziecko, mogliśmy również podziwiać silny instynkt macieżyński Sigourney Weaver.
Fakt, z początku była bardzo nieśmiała wręcz małomówna a potem przejawiała zbyt dużo entuzjazmu to morze frustrować widza w niektórych scenach.
Z załogi Sulaco (o czym zapominamy) uratował się tylko (..jeśli można to tak nazwać) android Bishop i choć był na w pół przecięty to jednak sprawny. Nierozumiałem dlaczego odrazu wyrzucili go na śmietnik, zamiast zabezpieczyć do momentu przybycia ekipy ratunkowej.Gdy go włączyła ożyły uczucia.
Hicksa rzeczywiście szkoda bo to był miły porządny facet, który jej bardzo pomógł na LV-426.
Część 3 mogłaby być lepsza ale i tak posiada sprawną dramaturgicznie fabułę, poprostu efekty specjalne są odrobinę słabsze niż w poprzednich częściach.

użytkownik usunięty
JohnDp

A to nie znasz słynnej reguły filmów że każda kolejna część jest gorsza od poprzedniej.

ocenił(a) film na 8

Nie powiedziałbym. Obejrzyj jeszcze raz film - (Terminator 2) morze zmienisz zdanie apropo tej reguły ;-]

ocenił(a) film na 8

Natomiast przykład gdzie część -3 jest lepsza niż część -2 = "Egzorcysta -3" , "Teksańska Masakra Piłą Mechaniczną -3 (oba filmy z 1990 roku)

użytkownik usunięty

Nie znam tej zasady ;p
Oglądaj od 30 sek. do 1 min.30 sek
http://www.youtube.com/watch?v=uYXQdlmUPX8

ocenił(a) film na 8
sandy97

Właśnie obejrzałem, bo przypominam sobie sagę (najbardziej kojarzę dwójkę, którą chyba najwięcej razy widziałem, a jedynkę i trójkę najmniej pamiętałem, mimo że z Alienami mam do czynienia od przedszkola :D), na jutro mi czwórka zostaje. Oglądam wersje z BR, więc u mnie obcy wyszedł z woła, nie psa, co jest logiczne, bo w sumie pies wydaje się trochę za mały na ofiarę pasożyta.
Otóż trójka wcale nie jest gorsza od poprzednich części. Jest tak samo dobra, a otoczenie ogromnego więzienia z bandą nieprzewidywalnych psycholi z parszywymi mordami nadaje świetny klimat!
Ktoś w innym temacie napisał "to był jakiś zwyczajny film akcji a nie horror" XD Chyba nie zauważył, że w dwójce połowę filmu było słychać strzelanie, a tutaj strzałów padło kilka. W ogóle strasznie niedoceniany film, z tego co przeglądam po tematach.
Szkoda, że to już lata dziewięćdziesiąte i wkradły się animacje komputerowe, co nie wyglądało pięknie, ale też nie przeszkadzało.
Jedyne co mnie lekko wkurzało w filmie, to brytyjski akcent skazańców (czemu wzięli Anglików do tych ról?!).
Oceniam na 9, jak poprzedników.
Jutro obejrzę czwórkę, bo jedyne co tam pamiętam, to bohaterów i białego obcego... Skąd tam Ripley się wzięła? Przypomnę sobie jutro :D

użytkownik usunięty
ZiD0

"Oglądam wersje z BR, więc u mnie obcy wyszedł z woła, nie psa,"

Po pierwsze - BD, nie BR
Po drugie - na BD są obie wersje do wyboru, więc pewnie oglądasz pirackiego ripa :P

użytkownik usunięty
ZiD0

"Szkoda, że to już lata dziewięćdziesiąte i wkradły się animacje komputerowe"

Jedyne animacje komputerowe w tym filmie to trwające 2 sekundy ujęcie pękającej głowy aliena i w paru scenach dodane cienie. I NIC WIĘCEJ. Miałbyś oryginalne wydanie to byś się o tym dowiedział z dodatków.

ocenił(a) film na 8

Dzięki za poprawkę, to "po drugie" też zgadłeś XD
Co do animacji komputerowych, alien na pewno nie był dodawany komputerowo?

użytkownik usunięty
ZiD0

http://www.kmf.org.pl/fx/alien3e.html

Miłej lektury.

ocenił(a) film na 8

Dzięki wielkie :)

ocenił(a) film na 10
sandy97

Też odnosiłem takie wrażenie, szczerze mówiąc większość filmów doceniamy po latach. Zwłaszcza jak przypominają nam dzieciństwo.

ocenił(a) film na 10
sandy97

Mam podobne odczucia, tez na poczatku uwazalem za najslabsza z czesci jednak po czasie, nawet uwazalem za.. najlepsza z czesci :D Jest najbardziej klimatyczna i mroczna, juz od 1 sekund, tego nie mozna jej odmowic.