PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=8243}

Obcy 3

Alien³
1992
7,2 115 tys. ocen
7,2 10 1 114963
6,7 43 krytyków
Obcy 3
powrót do forum filmu Obcy 3

Kiedyś moim ulubionym filmem z tej serii było Aliens. Wiadomo , człowiek młody i głupi, żądny wrażeń, strzelaniny itd.

Obecnie jednak Aliens stawiam na trzecim miejscu ze względu na "przedobrzenie" i spapranie zakończenia przez Camerona.

Natomiast Alien 3 jest wprost ideałem (zwłaszcza wersja specjalna), świetny klimat, najlepsza w całej serii muzyka i genialne zakończenie które ostatecznie zamyka sprawę. że co? że jest jeszcze A:R? nie dla mnie. Dla mnie Obcy był i jest trylogią. Trzech świetnych reżyserów, trzy świetne filmy i świetne zwieńczenie w postaci właśnie A3, tak własnie to wygląda.

10/10

ocenił(a) film na 7

Zgadzam się z tobą w 100%. Obcy 3 to prawdziwy film o obcych. Aliens też bardzo dobry ale to już nie to samo co film Davida Finchera.

ocenił(a) film na 7

A ja nie zgadzam się w ogóle. Dlatego, że trzecia część filmu jest po prostu NUDNA! Nie dlatego, że nie ma strzelaniny, ani nic. Cały film to po prostu jedna wielka masakra - co kwadrans kolejny trup, potem częstotliwość się zwiększa. Zakończenie to jedyny element filmu, w którym zawarta jest jakaś finezja.

Odczepcie się od Camerona - wyraźnie nie zamknął historii, dając autorom nowej części pole do popisu. Tymczasem już sam początek trzeciej części wydaje się naciągany - a skąd się tam wzięło jajo Obcego? Chyba znikąd. Ot, łopatologiczne założenie w scenariuszu na zasadzie "bo tak". I jakimś cudem niektórzy w ogóle tego bezsensu nie dostrzegają, wychwalając film pod niebiosa.

użytkownik usunięty
Der_SpeeDer

widać że nie łapiesz klimatu, cóż, też kiedyś wolałem Aliens ale z tego wyrosłem :P

ocenił(a) film na 7

"widać że nie łapiesz klimatu"

Jeśli już się upierasz, to może nie łapię. Jakoś po prostu jedynka wydała mi się nieco bardziej wyrazista.

"cóż, też kiedyś wolałem Aliens ale z tego wyrosłem :P"

Jeśli już chcesz koniecznie o tym mówić, to nie używaj określenia "wyrosłem", bo w ten sposób obrażasz całkiem sporo zwolenników drugiej części, z których część wcale nie jest głupimi nastolatkami (mówię tu o dzieciakach w przedziale 12 - 15 lat, których nie interesuje ambitne kino). Ja jestem maturzystą i kończę w tym roku 19 lat. Nie będę się posuwał do stwierdzenia, że Aliens jest najlepszą częścią trylogii, stawiam ją na równi z jedynką, ale po prostu przyjemnie mi się ogląda taką niezobowązującą, czystą akcję (uwielbiam filmy wojenne, wiesz?). Pierwsze starcie marines z Obcymi wyszło im po prostu perfectum, udało im się nawet okrasić to fajnym klimatem.

Jeśli cię to interesuje, to nie jestem raczej reprezentantem ciemnej masy i filmy pokroju "Rambo" nie kręcą mnie wcale. A to już chyba coś świadczy o Aliens.

ocenił(a) film na 7
Der_SpeeDer

"A ja nie zgadzam się w ogóle. Dlatego, że trzecia część filmu jest po prostu NUDNA!"

Zapomniałeś dodać: dla MNIE jest nudna. Nie uogólniaj.

Bo dla mnie Obcy 3 jest bardzo ciekawy i klimatem bije na łeb "Obcego: Decydujące starcie". Moim zdaniem "Obcy 3" obok "Obcego: Ósmy pasażer Nostromo" to najlepsze części. Tuż za nimi jest "Decydujące starcie" ale to już nie ten klimat. Czwórka w porównaniu do reszty jest bardzo słaba ale zjadliwa.

ocenił(a) film na 7
_Pablos_

Poza tym w filmie o Obcym liczy się specyficzna atmosfera i klimat, którego trochę zabrakło w decydującym starciu. Film Cemerona to po prostu perfekcyjne kino akcji z obcym w tle (wieloma obcymi).

użytkownik usunięty
Der_SpeeDer

"Jeśli już chcesz koniecznie o tym mówić, to nie używaj określenia "wyrosłem", bo w ten sposób obrażasz całkiem sporo zwolenników drugiej części"

"wyrosłem" nie oznacza że już tego filmu nie lubię. Wciąz ma u mnie 10/10 ale dostrzegam jego oczywiste wady, które każą mi go postawić minimalnie za A1 i A3. BTW z wielu rzeczy które lubiłem mając lat 19 również wyrosłem (Metallica, Warhammer itd.).

"(uwielbiam filmy wojenne, wiesz?)."

Ja również, jestem historykiem w końcu. Ale tu nawet nie chodzi o to że Aliens mi nie pasuje bo jest rozwałką/kinem akcji tylko o to zwalone zakończenie o którym juz wspominałem.

"filmy pokroju "Rambo" nie kręcą mnie wcale."

A mnie kręcą :P Ale w przypadku Rambo jego pakerzenie (jakkolwiek przegięte na maxa) miało przynajmniej jako takie wytłumaczenie. Po prostu był zawodowcem. W przypadku Ripley to zwykła ściema :P

ocenił(a) film na 7

""wyrosłem" nie oznacza że już tego filmu nie lubię"

Nie chodzi mi o to, czy lubisz, czy nie. Chodzi mi o to, że pisząc coś takiego, mniej lub bardziej świadomie zarzucasz tym, którzy uważają film za najlepszy to, że są niedorośli i dziecinni. A to już nie pasuje...

"Ja również, jestem historykiem w końcu."

Gulp!

O ironio - dzisiaj pisałem maturkę z historii...

"Po prostu był zawodowcem. W przypadku Ripley to zwykła ściema :P "

Coś w tym jest.
Ale ci, z którymi walczył Rambo, to też byli zawodowcy :). Ba, na dodatek uzbrojeni po zęby. Ripley walczyła z bestiami, których taktyką było "podejdź i wypruj flaki". To raz. Dwa, że Rambo wykończył całe legiony doskonale wyszkolonych żołnierzy, a Ripley stanęło na drodze bodaj pięciu Obcych (ten ostatni zresztą omal jej nie zabił, ale Newt zdążyła ją ostrzec). Zatem wszystko się jakoś wyrównuje - i Rambo okazuje się być wcale nie mniejszą ściemą od tego, co widzieliśmy w Aliens...

użytkownik usunięty
Der_SpeeDer

Ripley walczyła z bestiami których taktyką było: schowaj się w cieniu, złap za plecy, odłącz prąd (!) zakradnij się pod sufitem, tyle że w końcówce obcy zapomnieli jacy są cwani.

Natomiast sam fakt, że Rambo tylu tych dziadów wykończył wskazuje jednoznacznie na to, że wyszkoleni byli fatalnie.

użytkownik usunięty
Der_SpeeDer

"że Rambo wykończył całe legiony doskonale wyszkolonych żołnierzy,"

Doskonale wyszkolonych ? Samo to że ich wszystkich wykończył wskazuje na to że byli wyszkoleni co najwyżej miernie :P

"Ripley walczyła z bestiami, których taktyką było "podejdź i wypruj flaki"."

..przyczaj się na ścianie, złap za plecy, odetnij prąd (!), zakradnij się pod sufitem itd. szkoda że w końcówce filmu obcy nagle zapomnieli jacy są sprytni.

ocenił(a) film na 7

"Samo to że ich wszystkich wykończył wskazuje na to że byli wyszkoleni co najwyżej miernie :P "

Prędzej już na to, że scenarzysci gruuuubo przesadzili.

"szkoda że w końcówce filmu obcy nagle zapomnieli jacy są sprytni. "

Jak to zapomnieli, skoro królowa im weszła na pokład Sulaco, a oni nawet się nie połapali. Ripley była poza tym w lepszej pozycji, niż marines - za jej plecami ciasny korytarz, a przed nią grota - pełne pole widzenia. Za to żołnierze stali w otwartej przestrzeni, gdzie atak mógł nadejść zewsząd. Poza tym Ripley dało odrobinę szans dziwne postępowanie królowej, której zależało tak bardzo na jajach...

ocenił(a) film na 9
Der_SpeeDer

A moim zdaniem 3 czesc rowniez jest troche naciagana, podobnie jak 4-ka. No bo niby z kat wzial sie na ich statku obcy, skoro krolowa ripley wywalila w kosmos. Aliens(polski tytul Ostateczne Starcie, a wiec nie przedostatnie). Pozatym film calakiem spoko, chociaz u mie w calej seri jest na ostatnim miejscu. Moim zdaniem Aliens jest najlepszy, ma swietny klimat(cameron potrafil stworzyc prawdziwa aure leku, choc przez pol filmu nie widac ani jednego obcego), a pozniej juz po koleii 1,4,3.

Pozadrawiam.

ocenił(a) film na 7
Kaznodzieja666

"choc przez pol filmu nie widac ani jednego obcego"

HAHAHAHAHAHAHAAA!!!

W życiu się tak nie ubawiłem :). Obcych są dziesiątki, a większość z nich jest bardzo dokładnie pokazywana. Oczywiście, że przez pół filmu nie widać Obcych, miałaby się toczyć jatka przez cały film?

ocenił(a) film na 7
Kaznodzieja666

"...ma swietny klimat(cameron potrafil stworzyc prawdziwa aure leku..." No właśnie w tej części jest z tym problem...

użytkownik usunięty
_Pablos_

ta część Obcego jest nie najgorsza, były słabsze, lepsze z resztą też.

Pozdrawiam;)

użytkownik usunięty

Ostatnio doszedłem do wniosku, że lepszych raczej nie było :P

ocenił(a) film na 7
Der_SpeeDer

jajo obcego urodziła królowa która ukrywała się na statku który właśnie opuścił planetę LV-240(opanowaną przez obcych i w konsekwencji wysadzoną)

ocenił(a) film na 7
Maugen

do Der Speedera

użytkownik usunięty

:)

a mi tam się Alien 2 najbardziej podobał. Były tam świetne postacie tej małej dziewczynki i Bishopa. Alien 3 i 1 też były spoko.