Witam
Ogladłęm włąsnie 2 albo 3 razy tą częsc :)
Ale dopiero teraz zrozumialem że 3 jest znakomita !!!!
Już poczatek miał klimat,przedewszystkim połozyły mnie na łopatki widoki planety te cudne i tajemnicze zachody słonca poprostu cuuudo !!
Muzyka moim zdaniem jest najlepsza ze wszytskich czesci (przedewszystkim ta kiedy wrzucaja ciała tych którzy nie przezyli , oraz keidy Ripley skacze do gorącej kadzi,naprawde wzruszajaca)
BArdzo ważne jest także to iz wszytsko to co było w tej czesci było swieze :) Aliens 2 niestety ale była w wielu momentach skopiowana od 1,
jest tych plusów znacznie wiecej ale nie starczaloby miejsca żeby je wypisac :D
Z kolei co do minusów jak to zawsze bywa w filmach także sie znalazły :
1.Kiedy Obcy biega po scianie strasznei sztucznei to wyglada , widac ze komputerowo naszczescie zbyt czesto to sie nie pojawia :)
2.Troche przynudzał moment w którym wiezniowie biegali po korytarzu w cel uzamkniecia Obcego (trwało to zbyt długo)
Po ponownym obejrzeniu 3 moge śmiało stwierzic iż David (reżyser) byłby najlepszym kandydatem na reżysera Obcy 5 jesli taka by powstała :)
P.S. Mam pytanie czy ktos wie dlaczego ktoś inny reżyserował już 4 ??
film jest ZNAKOMICIE wyrezyserowany, niektore sceny sa niezwykle wykreowane, mi najbardziej podobal sie cios riplej ktory wymierzyla wiezniowi w scenie gdy ci ja napadli (to takie chwilowe przyspieszenie ^^)
Dodam jeszcze że ostatnia scena jest jedną z najpiękniejszych jakie widzialem w filmach a w dodatku ta smutna muzyka :(
a według mnie III część nie trzyma się kupy ;)
dawno temu oglądałem ten film, a wczoraj na polsacie była chyba ostro okrojona wersja, dlatego liczę że odpowiecie na moich kilka pytań:
1. Na początku filmu jest pokazane że w kapsule był obcy (wypalony ślad), więc gdzie on się podział?...skoro jeden obcy był w kapsule a jeden wyszedł z psa to powinno być ich dwóch...
2. Dlaczego z psa wyszedł już dorosły osobnik?...moim zdaniem, żaden organizm (nawet obcy), nie jest w stanie urodzić się większy od swojego "nosiciela", tutaj przegieli po całości...
3. W jaki sposób w kapsule znalazły się jaja obcych, jaja też powinny być dwa prawda?, a może jedno?
Pomijając Twoje uwagi uważam że film nie tyle ma kilka dziur co poprostu jest przecietny i mocno odbiega od dwóch poprzedników.Najbardziej raziła mnie animacja Obcego która wygladała wyjątkowo sztucznie i przez to psuła jego odbiór.Całość filmu ratuje moim zdaniem ostatnie 25 minut.
po 1 jaja w kapsule zlozyla krolowa po2 jaj bylo 2 jeden byl na ripley drugi przepalil pokrywe w komorze dziewczynki i dlatego umarla potem jak wiezniowie wyciagneli ciala wszedl do kapsuly znajdujacej sie na wysypisku pies i zostal zainfekowany. wg mnie 3 czesc jest najbardziej mroczna i jednoczesnie najmniej efekciarska , fincher to swietny rezyser.lubie wszystkie jego filmy
http://www.youtube.com/watch?v=PidFpALuS_M
Genialny Soundtrack szczególnie od 1;23 :)
Jak mogła złożyć jaja, skoro odłączyła się od i tak już spalonych narządów rozrodczych? Ten film jest strasznie naciągany, fajny, ale strasznie naciągany! A z psa nie wyszedł dorosły osobnik, był po prostu inny, to nie ten sam obcy, to tak zwany runner(biegacz)! A czemu akurat biegacz jest większy, kiedy się rodzi niż normalny obcy, tego to nie wiem.
co do jaj ,też moim zdaniem królowa tego nie zrobiła, więc kto?, może Bishop w trakcie II części?, co do psa to wiem że to był inny obcy (ze względu na innego nosiciela), wcale też nie był większy od "normalnego" obcego, chodziło mi o to że był ze trzy razy większy od psa z którego wyszedł...
Na prawdę? Wydawało mi się, że był normalny. Z resztą normalne młode obcego nie jest większe od psa wielkości tamtego, poza tym obcy "z psa"(przepraszam za taki a nie inny zwrot) było z początku mniejsze niż zwykły obcy!
Tylko, że wersja reżyserska znacznie się różniła i obcy nie wyszedł z psa tylko jakiegoś bawoła, który był nawet większy od człowieka, dlatego w wersji okrojonej jest duży. Ogólnie polecam wersje reżyserską jest dłuższa o prawie 40 min.
1.Może ten obcy co wypalił dziure był we wczesnym stadium rozwoju: Facehugger(twarzołap).Twarzołap po zejściu z twarzy umiera.
2.Taki osobnik rośnie w dzień- dwa.
3.A na to żadnej sensownej odpowiedzi nie mam ;)
3. w dwójce samolot, który dostarczył naszych na planetę wrócił do statku na orbicie
jakimś cudem obcy się do niego dostał i rozwalił potem pilota.. być może przyniósł ze sobą jaja