PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=300636}

Obcy kontra Predator 2

AVPR: Aliens vs Predator - Requiem
2007
5,2 47 tys. ocen
5,2 10 1 46522
3,3 20 krytyków
Obcy kontra Predator 2
powrót do forum filmu Obcy kontra Predator 2

7/10

ocenił(a) film na 7

W brew tomu co paplają na forum "pseudokrytycy" uważam że film był dobry! Ale tylko dobry! Po obejzeniu czuję lekki niedosyt, był ciut przykrótkawy i akcja za szybko galopowała. Ale to wszystko do czego się mogę doczepić.
Efekty soją na wysokim poziomi, dobrze zrobione postacie Predatora i Obcych, dużo akcji!
Jak tytuł wskazuje głównymi postaciami są Obcy i Predator a ludzie to tylko przystawka do dania głównego więc nie rozumiem tych którzy się czepiają że postacie sa nijakie i ie wzbudzają współczucia gdy giną ... kurde to nie tytanik zeby płakać za Leonardem DiKarpiem.
Tak więc moim zdaniem film warty obejzenia, napewno się nanim człowiek nie nudzi. Pozycja obowiązkowa dla fana Obcego i Predatora. Chociaż co by nie mówić seria AvsP plasuje się dopiero na 3 miejscu za serią o Predatorze i Quadrologią Obcego. Ja czekam z niecierpliwością na dalsze częsci wszystkich tzech serii.

ocenił(a) film na 2
radosz0

"W brew tomu co paplają na forum "pseudokrytycy" uważam że film był dobry!"

Nic specjalnie zdumiewającego. W końcu tacy widzowie, jak ty, zeżrą wszystko, co im się podsunie pod nos, nawet jeśli dany film jest śmieciem.

"Ale to wszystko do czego się mogę doczepić"

Albo nieśmiałość w wyrażaniu opinii (bracia Strause cię zastraszyli?), albo po prostu ślepota...

"Efekty soją na wysokim poziomi"

Te, które widziałem w każdym z Alienów, bardziej mi się podobały.

"dobrze zrobione postacie Predatora i Obcych"

Jak ch**.
Tak dobrze, że po prostu wzięto tytułowe postacie z filmu "Freddy kontra Jason", wciśnięto je w gumowe kostiumy Obcego i Predzia, po czym nakazano im grać na taką samą modłę, jak w wyżej wymienionym "arcydziele".

"Jak tytuł wskazuje głównymi postaciami są Obcy i Predator a ludzie to tylko przystawka do dania głównego więc nie rozumiem tych którzy się czepiają że postacie sa nijakie i ie wzbudzają współczucia gdy giną..."

Może to dlatego, że gówniana gra aktorska jest po prostu wadą filmu?
I że wstawianie do filmu takich debiutantów-amatorów w nastoletnim wieku tylko potęguje wrażenie, że z tego filmu zrobiono po prostu durnowatego teen slashera?

"Tak więc moim zdaniem film warty obejzenia, napewno się nanim człowiek nie nudzi"

Cóż... na pewno nie jest tak nudny, jak jedynka - kilka akcji, zwłaszcza tych z udziałem Predatora, było w porządku. Ale jedna jaskółka wiosny nie czyni.

"Pozycja obowiązkowa dla fana Obcego i Predatora"

Masz rację, jest to efektowna wizualizacja na temat "Jak zmieszać z błotem wasze ukochane, nieludzkie postacie". Świetny pomysł, żeby spowodować podwyższone ciśnienie u fanów Aliena i Predatora.
Nie wspominając, że po tym czymś to nawet Alien 4 wydaje się znośnym filmem.

ocenił(a) film na 7
Der_SpeeDer

Cóż, gadka szmatka i tak film ma wielu zwolenników i wielu przeciwników. Jedni będą mówić że sie czepiacie wy będziecie mówić że się nie znamy. Może i tak jest nie jestem znawcą filmów i nie będę się wymądrzał mówię tylko że film mi się podobał. Porównując go z poprzednimi Obcymi wypada ciut blado od predatorów moim zdaniem aż tak nie odbiega bo Predator zo zawsze był film akcji a nie horror. Dałem ocenę jaką dałem i nikt mnie nie przekona żeby dać mniejszą.

ocenił(a) film na 8
Der_SpeeDer

zdecydowanie lepszy od części pierwszej. Oceniam ten film bardzo dobrze i naprawdę tak jak założyciel tematu mam mało powodów, do których mógłbym się doczepić. Zdjęcia do filmu są ładne i wątpie by jakiś prawdziwy kinoman temu zaprzeczył. Ale tego trzeba było się spodziewać po nazwie filmu? Właśnie tego + dodatek do filmu, kolejny atak na rząd USA :D

osobiście polecam!

użytkownik usunięty
dookeyautografy

Ocena 5,65 mówi sama za siebie. Zwłaszcza na stronie na której mało co schodzi poniżej 6 :P

ocenił(a) film na 5
radosz0

Temat może i ciekawy, ale wkurzało mnie to że przez prawie 3/4 filmu ogląda się niestety czarny ekran. Człowiek musi nadwyrężać wzrok żeby cokolwiek ujrzeć. Moja ocena to 5/10

ocenił(a) film na 1
radosz0

Jeśli chcesz zobaczyć jak powinna wyglądać dobra ekranizacja AvP to przeczytaj komiks na którym oparto całą ideę. "Aliens vs Predator". W niektórych komiksiarniach i na allegro idzie go jeszcze dostać. Jeżeli przeniesiono by żywcem na ekrany kin ten świetny tytuł(tak jak uczyniono to w przypadku 300) wtedy byłoby na co popatrzeć. A tak pozostaje tylko ubolewać nad nieudolnością twórców tego filmu i pazernością producentów. Gdyby tylko nie żałowali kasy na scenariusz i reżysera.....

szpaQ83_2

Film nie jest aż taki zły, ale nic nie doścignie "Predatora" ze Schwaizenegerem (czy jak to nazwisko sie pisze). Ale po zakończeniu sądzę, że szykuje sie 3.część...

radosz0

"W brew tomu co paplają na forum "pseudokrytycy" uważam że film był dobry!"

W tym przypadku dobrze paplają! Polać im!

"Po obejzeniu czuję lekki niedosyt"

A ja czuje zirytowanie, wściekłość, gniew, oburzenie, poirytowanie, żal, smutek, rozpacz i zażenowanie, czyli wszystko to co czułem po seansie pierwszej części AvP spotęgowane razy obwód kuli ziemskiej mierzonej w milimetrach.

"Efekty soją na wysokim poziomi, dobrze zrobione postacie Predatora i Obcych"

Bo to są głownie makiety i ciężko jest coś tam spierdolić, a efekty nie lepsze niż te które oglądałem podczas pierwszej części Predatora. Tak wiec nie wiem gdzie ty tam widziałeś efekty stojące na wysokim poziomie, biorąc oczywiście pod uwagę możliwości współczesnej kinematografii.

"Jak tytuł wskazuje głównymi postaciami są Obcy i Predator a ludzie to tylko przystawka do dania głównego więc nie rozumiem"

Tak zgadza się, nie rozumiesz i nie zrozumiesz.

"kurde to nie tytanik zeby płakać za Leonardem DiKarpiem."

Jak ryczałeś niczym bóbr na Tytanicu to szczerze Ci współczuje.

"Pozycja obowiązkowa dla fana Obcego i Predatora."

To tak jak ja bym powiedział właścicielowi nowiuśkiego Aston Martina żeby wsiadł na 20 letniego BMX-a z jednym kołem, bez siodełka, z wygiętymi kołami, wymalowanego czarnym flamastrem i zgięta puszką miedzy widelcami i oponą umieszczona w celu szpanowania odgłosem tarcia ...

"Ja czekam z niecierpliwością na dalsze częsci wszystkich tzech serii."

A ja odprawiam codziennie szamańskie modły z nadzieją iż więcej owych kontynuacji moje oczęta nie zobaczą, chyba że film nakręci Cameron, dodatkowo mając pokaźny budżet.

Ku roli ścisłości trzeba przyznać ze ostatnie AvP 1 jak i 2 to siarczyste uderzenie policzka fanów serii przez debilnych producentów i całej tej hołoty, która w tym maczała palce. Boże, Ty widzisz i nie grzmisz?!

Bobo_Vieri

zgadzam sie z Twoja opinia radosz0... film dobry. oczywiscie dla milosnikow Obcego i Predatora nie licza sie te niedociagniecia, choc ja osobiscie zaluje, ze nie udalo sie tworcom stworzyc tak udanej czesci jak piersza odslona AvP czy Predator'a.
a pseudokrytycy zawsze sie znajda, to jest tak samo pewne jak smierc i podatki. wiec po prostu nie zwracaj na tych 'panów' uwagi! :]

użytkownik usunięty
emtec

"film dobry. oczywiscie dla milosnikow Obcego i Predatora nie licza sie te niedociagniecia"

really?
To wyskocz z takimi tekstami na tym forum:
http://board.g4sa.net/viewforum.php?f=1
I zobaczymy co się stanie.

widze panie GIEFERG ze mocno pana podniecaja/rajcuja takie fora i opinie innych ludzi.... trzeba miec swoje zdanie! wiec moze w koncu zostawi pan rączke mamusi i nauczy się pan troche samodzielnosci...
jak juz mowilem opinia 'pseudokrytyków' mnie nie interesuje.

emtec

Jak ktoś do oceny filmów używa słów: syf, gniot, g.., śmieć itd, to zatrzymał się w rozwoju na poziomie upośledzonego goryla.

Dzieciarnia widze lubi takie określenia, bo myśli może że im od tego "respect" rośnie - tak jest ziomale !! tak trzymać!

Jak dla mnie przyzowite kino akcji 7/10,
Sto razy lepsze od pierwszej części AVP
Krwawe, i w miare klimatyczne
Efekty są takie a nie inne bo ograniczono CGE i używano tradycyjnych metod
tyle w temacie

użytkownik usunięty
ubiq

btw - po obejrzeniu AVP-R zacząłem doceniać pierwsze AVP, Anderson zrobił co zrobił, ale przynajmniej jego film nie śmierdzi amatorszczyzną na kilometr.

użytkownik usunięty
emtec

mam swoje zdanie. Film jest skończonym ścierwem, zdanie takich których byle gówno zadowoli mnie nie interesuje. Case closed.

użytkownik usunięty
emtec

A ty Emtec widać czytać nie umiesz. Wypowiadasz się z jakieghoś nieznanego powodu w imieniu wszystkich wielbicieli obcego i predatora więc daję ci dowód na to że piszesz bzdury i tyle. Łyknąłeś to gówno ze smakiem, to się ciesz, ale w imieniu innych się nie wypowiadaj.

"Film jest skończonym ścierwem"

Dziekuje ze potwierdziles to co napisalem wczesniej.
Witamy kolejnego betona na forum.

Ty z kategorii 15 latkow czy 30 latkow o umysle dziecka?

hehe co za czasy ludzie nie dosc ze sie przyznaja do bycia idiotami to jeszcze sa z tego dumni :)

użytkownik usunięty
ubiq

O tym dlaczego dokładnie film ten jest SKOŃCZONYM ŚCIERWEM pisałem już wiele razy więc nie będę tego powtarzał po raz kolejny dla każdego dzieciaka, który się ślini na widok obcego i predatora i nic więcej ponad obecność tych stworków w filmie mu potrzebne do szczęścia nie jest.

użytkownik usunięty
ubiq

ocena filmu oczywiście 1/10

Natomiast reszta filmów z Obcym i Predatorem:

Alien - 10/10
Aliens - 9,5/10
Alien 3 - 10/10
Alien Resurrection - 4/10
Predator - 9/10
Predator 2 - 9/10
Alien Vs Predator - 2/10

ocenił(a) film na 1

Hmm co do pierwszego preda się zgodzę. Drugiego oceniam na 6. Za dużo w nim chaosu w porównaniu z jedynką.

użytkownik usunięty
szpaQ83_2

Jak dla mnie nie ma tam żadnego chaosu, jest dokładnie to co powinno być + niestety kilka wpadek (np ta z trybem widzenia preda, który zostaje zachowany nawet po zdjęciu maski).

ocenił(a) film na 1

Aha i jeszcze jedno. Czytałem już kilka twoich wypowiedzi kolego i zaczynam dochodzić do wniosku że masz chyba lekki przerost ambicji. Jeśli się nie mylę to fora to miejsca w których można poprowadzić dyskusje na dany temat. Ty zaczynasz besztać wszystkich którzy mają odmienne zdanie od twojego. Chcesz udowodnić że masz rację? To tłumacz na spokojnie czemu film ci się nie podoba po raz setny, a nie daj się ponosić emocjom bo ktoś nazwał cię tak czy inaczej. Stawiając się na pozycji guru w danym temacie troszkę tracisz jako krytyk. Zgadzam się z tym że AvP:R to raczej zlepek nieskładnych scen skierowanych głównie do amerykańskiej młodzieży ale, wolę tłumaczyć dlaczego tak sądzę lub wpisać żeby fani tej produkcji sięgnęli po komiks na którym oparto ideę całej serii niż obrażać się na wszystkich wokół. No to chyba wszystko....Aha a dla fanów tej produkcji, przekonajcie nas (sensownymi argumentami), że się mylimy co do naszej oceny tego filmidełka, wtedy dyskusja będzie mieć ręce i nogi. I niech to nie są argumenty typu "bo tak i ch.." . Pozdrawiam.

szpaQ83_2

"I niech to nie są argumenty typu "bo tak i ch.."

.. innych Ci nie podadzą bo przy tym "czymś" się nie da.. :D

użytkownik usunięty
szpaQ83_2

"Chcesz udowodnić że masz rację?"

Nie chcę, co mi to da?

"wpisać żeby fani tej produkcji sięgnęli po komiks na którym oparto ideę całej serii"

Zrobiłem to już kilka razy.

"niż obrażać się na wszystkich wokół"

Ja się nie obrażam. Po prostu stwierdzam, że jak ktoś chce argumentów z mojej strony to niech poczyta starsze tematy, wszystko tam jest, nie będę tego powtarzał po raz 343 tylko dlatego że ktoś twierdzi, że nie podaję żadnych argumentów.

"Jak dla mnie nie ma tam żadnego chaosu, jest dokładnie to co powinno być + niestety kilka wpadek"
...i z tego wyszlo ci 1/10? no tak to rzeczywiscie jest to co dokladnie mialo byc, rozumiem ze u ciebie ocena "1" jest najwyzsza z mozliwych. chyba sam nie wiesz co piszesz-kilka wpadek nie robi z zadnego filmu "ścierwa" (jak ty to mowisz), no ale widocznie ty wlaczyles swoje myslenie...
zgadzam sie z poprzednikiem GIEFERG to BETON! koniec tematu.

użytkownik usunięty
emtec

"Jak dla mnie nie ma tam żadnego chaosu, jest dokładnie to co powinno być + niestety kilka wpadek"
...i z tego wyszlo ci 1/10?"

Naucz się czytać ze zrozumieniem, akurat w tym fragmencie który cytujesz mówiłem o PREDATORZE 2, jak dla mnie rewelacyjnym filmie, któremu AVP-R do pięt nie dorasta.

"chyba sam nie wiesz co piszesz"

Nie chłopczyku. To ty nie wiesz co czytasz.

wybacz zarozumialcze ale to jest forum o AvP 2, wiec sam widzisz dziecinko iz zabladziles...

użytkownik usunięty
emtec

Powiedz to chłopczyku temu, komu odpowiadałem postem którego cytowałeś.

widze dziecinko ze placa ci za nadgodziny... ile dostajesz za odpisanego posta?

użytkownik usunięty
emtec

O, jakie to przykre brakło ci słów żeby powiedzieć coś na temat, w takim razie dziekuję za dyskusję (a raczej "dyskusję"), do zobaczenia za 10 lat jak już dorośniesz. Może wtedy nauczysz się odróżniać dobre filmy od gównianych.

grunt ze odróżniam prawdziwych krytyków filmowych od tych gównianych. pewnie sie domyslasz ze nalezysz do tej 2-ej grupy.
zastanów sie 3x zanim cos napiszesz... to chyba Tobie brakuje słów, skoro juz bierzesz nogi za pas!

użytkownik usunięty
emtec

Poczytaj sobie chłopczyku sąsiedni temat.

jeszcze tu jestes? w sumie nie dziwie sie, kobieta zmienna jest...

użytkownik usunięty
użytkownik usunięty
emtec

Najlepszym podsumowaniem twojego wystepu w obronie AVP-R będzie poniższy, wszystko mówiący link:

http://www.filmweb.pl/user/355395/filmFavorites

widze ze jestes moim fanem... wybacz na wiecej Ci nie moge pozwolic bo zwyczajnie za Toba nie przepadam.

emtec

Ty tez masz ciekawy zbiór: http://www.filmweb.pl/user/351135/filmFavorites
haha ale "Gremliny rozrabiaja" mnie rozbroiły dziecinko! brawo <hahaha>

użytkownik usunięty
emtec

Nie ma jednego filmu na tej liście którego bym się musiał wstydzić chłopczyku :)

nie powiedzialem, ze musisz sie dziecinko czegos wstydzic... dla mnie mozesz tam miec i "Wzgórza mają oczy" (osobiscie uwazam ten film za najgorszy jaki mialem nieprzyjemnosc ogladac).

użytkownik usunięty
emtec

O, widzę, że twoja lista zaczęła się nagle powiększać. Jak chcesz komuś zaimponować to radzę do niej dodać Ojca Chrzestnego, Skazanych na Shawshank, moze JFK i Pulp Fiction :) Terminator, ALien i Łowca Androidów też nie zaszkodzą XD

użytkownik usunięty
emtec

natomiast twoja lista wyraźnei sugeruje,że AVP i AVP-R to dla ciebie lepsze filmy niż Alien, Aliens, Alien 3 czy Predator, a najlepszym terminatorem jest T3. Brawa dla tego pana :)

brawo dla Ciebie dziecinko, tyle slyszalem Twoich negatywnych wypowiedzi o Transformersach a tu prosze jeden z Twoich ULUBIONYCH filmów...? no chyba ze tam zamiesciles wszystkie swoje ULUBIONE GNIOTY <hahaha> a przepraszam najmocniej Predator jest w mojej topliście.. ślepoto!

użytkownik usunięty
emtec

ROTFL roku chłopczyku :) wskaż mi jedną moją negatywną wypowiedź o Transformersach XD oglądałem ten film 7 razy, mam go na DVD od premiery i nigdy nie wypowiadałaem się o nim źle :) Jest głupi, jest naiwny, ale jest dokładnie tym czym miał być w przeciwieństwie do AVP-R.

"a przepraszam najmocniej Predator jest w mojej topliście.. ślepoto!"

Od pięciu minut chłopczyku. Nie próbuj tu nikomu mydlić oczu.

"jest glupi, jest naiwny" ??? hah fajne masz kryteria w selekcji swoich ulubionych filmów. BRAWO dzieciaku!
moich ulubionych filmów jest znacznie wiecej niz mozesz zobaczyc na tej liscie, ale ty przeciez nie mozesz tego pojac ze komus sie zwyczajnie nie chce ich szukac... Głupiś aż mi ciebie szkoda!

użytkownik usunięty
emtec

Zaczynasz się miotać chłopczyku, uważaj żebyś sobie nie wybił zębów o monitor :)

użytkownik usunięty
emtec

Oj lolek z ciebie nieprzeciętny. W 10 minut zdązyłes dodać Piękny Umysł, Prestiż, Predatora i Amerykańskiego Gangstera, do jutra już będziesz prawdziwym koneserem kina, pewnie nawet AVP-R z tej listy zniknie :)

ja w przeciwieństwie do Ciebie nie musze nic ukrywac, owszem dodalem Predatora, Prestiża i American Gangstera... bo nie musialem sie specjalnie nameczyc by je znalesc. a Piekny Umysł to był pierwszy film na tej liscie wiec zgaduj dalej!

użytkownik usunięty
emtec

Ja w przeciwieństwie do ciebie nie muszę sobie listy zmieniać na poczekaniu :)

widze ze chcialbys zebym cos pozmienial... ja to nie ty. Chyba mi nie zabronisz dodawania innych filmów? zreszta co Cie to obchodzi? przeciez ciebie dziecinko juz tu nie powinno byc.

użytkownik usunięty
emtec

"ja to nie ty"

Masz rację. Do tego ci dużo brakuje.

Pierwsza rzucająca się w oczy róznica jest taka, że ja w przeciwieństwie do ciebie nie piszę w co drugim poście niestworzonych, z dupy wziętych rzeczy, które mi podsuwa wyobraźnia (jak chocby to o TF).

A tymczasem sayonara, zgłoś się ponownie jak ci stuknie 18-tka.

stuknąc to ty sie mozesz w tą zdziecinniałą głowe... choc i tak juz ci nic nie pomoze. wracaj do mamusi kronusie!