Skąd bohater grany przez Whitakera wiedział, którą torbę wziąć z banku. Przed wejściem w monologu, mówił że ma plan, że wie o torbie z pieniędzmi.
Dzisiaj myślałem o tym po wczorajszym obejrzeniu filmu i dopiero zauważyłem, że ta torba to ta sama, którą człowiek przewidujący przyszłośc miał przy sobie i w która zbierał forse. Wychodziłoby na to, że wszystko przewidział (dał w końcu broń Whitakerowi), wiedział, że zginie a torba wyląduje na samochodzie tej kobiety. Tylko skąd murzyn wiedział, o pieniądzach w torbie??
Stąd - że rozliczał go z podatków w urzędzie w którym pracował, a on zawsze z tej samej torby wykładał mu koperty z pieniędzmi ( dodatkowo dał mu rewolwer z motylem bo wiedział że lubi motyle na "zachętę").
Wie o torbie z pieniędzmi, bo to torba tak jak wyżej wspomniano, z którą wszedł do banku (oczywiście pustą). A jest to jego plan, bank, ucieczka. Ostatnim etapem ucieczki, jak można się domyślić po detektorze do którego wjeżdża torba, jest lotnisko i lot w nieznane..
Skoro tu jest spojler, to też chciałbym zadać pytanie.
Dlaczego "jasnowidzowi" tak bardzo zależało na przedmiocie który był przyczepiony do kluczy leżących na podłodze (scena w jego mieszkaniu)? Czy pojawił się on gdzieś wcześniej ?
ale jak sam mowil "jasnowidz", nie mogl zmienic przyszlosci,mogl tylko w nieznacznym stopniu ingerowac w przyszlosc...ale i tak nic sie w konsekwencji nie zmienialo.ogolnie to murzyn mial tylko kilka dni na oddanie kasy...a jezeli mierzyc czas zyciem wokalistki to od momentu wyjscia jasnowidza z klamka do jej ucieczki jakby nie bylo mija dluszy czas..przynajmniej tak to odebralem.Dlatego tutaj najduje nieporozumienie i brak spojnosci w motywach.Nie chce mi sie ogladac jeszcze raz bo film byl slabiutki...sam dalem tylko 3 geiazdki