PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=285624}

Opowieści z Narnii: Książę Kaspian

The Chronicles of Narnia: Prince Caspian
2008
6,8 129 tys. ocen
6,8 10 1 128526
5,7 32 krytyków
Opowieści z Narnii: Książę Kaspian
powrót do forum filmu Opowieści z Narnii: Książę Kaspian

Wiem, że to głupie pytanie, ale czy czasem nie jest wam żal, że Narnia może istnieć tylko w wyobraźni ? Gdy czytam książkę, albo oglądam film odczuwam tęsknotę do tego cudownego świata ... Kocham Narnię ...Cieszę się, że C.S. Lewis stworzył coś tak wspaniałego ..

użytkownik usunięty
Sechmet

no to cię źle zrozumiałam, sorki :) <za krótki>

ocenił(a) film na 10

^^

Loona_

heh xDD
czasami i takowe rzeczy się zdarzają^^

ocenił(a) film na 10
paczek93

Jeeeaaa 200-tny koment mój xDD

użytkownik usunięty
Loona_

no to gratulacje!! :D

ocenił(a) film na 10

ah dziękję ! ;p Szczerze to nie sądziłam ze ten temat sie spotka z taką dużą popularnością ^^ ale jak widaac ;D juz II strona...

ocenił(a) film na 10
Loona_

A tak z ciekawości, jsk długo siedzisz na filmwebie?

ocenił(a) film na 10
Tatar

Hmm kurcze wiesz co sama nie wiem, ale to jest gdzies chyba od 2004 roku : )

ocenił(a) film na 10
Loona_

A ja dopiero na jesieni 2007 zacząłem filmwebować.
Pozdro od Tatara

ocenił(a) film na 10
Tatar

;D Największyy fan Anny jakiego znam ^^ zajrzyj czaseem na forum do Skandara ^^
Pozdro od Loony

ocenił(a) film na 10
Loona_

A są jeszcze jacyś męscy fani Anny na filmwebie? Jak dotąd nie widziałem zbyt wielu komentarzy o niej, napisanych przez facetów.

Tatar

ja tez gdzieś od jesieni ale nie specjalnie sie ujawniałam.więc póki co Loona zajmuje na dłuugi czas miejsce na liscie najaktywniejszych filmwebowców xD
a Tatar już sie stał sławny od tej 'miłości' do Anny ;) aczkolwiek sie nie smieje tu tylko chwalić trzeba^^ ;))
pozdro !

ocenił(a) film na 10
paczek93

"Tatar już sie stał sławny"
:) Chachachachacha! BUjasz! Nie wierzę że zrobiłem się sławny!:)

ocenił(a) film na 8
Tatar

No serio. Wszedzie gdzie tylko cos sie laczy z Anna zjawia sie i mieszka Tatar... :))

ocenił(a) film na 10
Elaine_2

Bardzo możliwe. Ale to nie powód, żeby całe forum mnie znało. :)

ocenił(a) film na 10
Tatar

tak to prawda...z forum najlepiej zapamiętałam Ciebie,Pączka i Loonę...no i Sayonę ale ona sie nie liczy...

ocenił(a) film na 10
Inis_2

acha wracając do tego,ze Pączek napisała:"eh.bez urazy ale to jest przesada.takie rzeczy się nie zdażają a ty po prostu się bawisz :)
ja też tęsknie do Narnii ale nie wchodze do swoich obrazów ani z powodu pierścionków nie jestem w innych wymiarach."...jedyne co trzyma mnie w tym *^#@@!#%(damie,nawet jeśli jest rycerzem)świecie i "tej okropnej szkole" jest wiara,marzenia i Sayona(która to wszystko łączy bo obie jesteśmy wariatkami)...acha! i nigdy nie zabiję tego "dziecka"(to nawiązanie do tego co mówicie o Łucji-żeby ktoś nie pomyślał,ze jestem w ciąży :) )które mam w sobie...

ocenił(a) film na 10
sikwomen

*damie nawet jeśli jest rycerzem nie wolno przeklinać...

Inis_2

Czemu piszecie tak, jakby Narnia nie istniała? Ja osobiście uważam że gdzieś jest, tylko trzeba głębiej sięgnąć do swojej duszy... tam się ją odnajdzie ;). Myślę, że C.S.Lewis chciał, aby Narnię odkrywało w SOBIE, jak najwięcej ludzi.

paula308

ja nie mówie że nie istnieje-istnieje ale w naszej wyobraźni ;))
i chyba to jest najpiekniejsze w serii Lewisa-dotrzeć do najtrwaleszj częśći umysłu ;d
sorki za błędy ale niechce mi sie poprawiać^^

ocenił(a) film na 10
paula308

Z całą pewnością. Narnia i Aslan są aluzjami do raju i Chrystusa. I oto mu chodziło!

użytkownik usunięty
paula308

nie istniej w sensie fizycznym. nie wjedziesz do szafy, nie założysz obrączek magicznych, nie dotrzesz do Narnii gapiąc się na obraz okrętu. Takiej Narnii nie ma. Ale jako alegoria czegoś to oczywiście...ale samej krainy..zresztą jak powiedział Łucja w "wędrocu (cytat z pamięci): tu o Aslana chodzi!

ocenił(a) film na 10

Yay ^^ przecież końcówka 7 części pokazała że Narnia to poprostu Niebo :)

użytkownik usunięty
Loona_

no tak... :D

ocenił(a) film na 8
Loona_

No wlasnie... Dletego nie moge sie juz doczekac Nieba... ahh... pieknie, kolorowo... a przede wszystkim spelnienie marzen i niesamowite szczescie...
no i "Aslan"... :D
:))

użytkownik usunięty
Elaine_2

no tak.....to po co ja się martwię ocenami i głupim paskiem na koniec? :D człowiek tego na co dzień nie widzi....nie czuje....

ocenił(a) film na 10
Loona_

Jak to powiedział Lewis: Niebo est blisko. Tak jak te drzwi.

ocenił(a) film na 10
Tatar

Racjaaa ^^ własnie dlatego nie boje sie rzeczy typu "koniec swiata"

Inis_2

ale chcac jednak chcialoby sie troszke pozyc....pomimo iz smierc wydaje sie teraz taka cudowna...

użytkownik usunięty
furia_

nie należy popada znowu w skrajność...ostatecznie należy żyć tak jak się może najlepiej i nie przybliżać momentu śmierci... :) sama przyjdzie...

furia_

Śmierć nigdy nie jest cudowna. Spójrz: Aslan złożył najwyższą ofiarę, swoje życie (tak, jak Jezus) za Edmunda, aby ten mógł żyć. Sądzę, że śmierć przyjdzie, kiedy nadejdzie czas, nie ma jej co wczesniej szukać.

ocenił(a) film na 10
Sechmet

Ja nie powiedziałam ze chce śmierci... tylko ze sie nie boje końca świata... moim zdaniem lepiej umrzec razem xD

Loona_

Jeden za wszytkich, wszyscy za jednego ;)

ocenił(a) film na 10
Sechmet

Słowa słowami, a tylko nieliczni je wypełniają!

ocenił(a) film na 10
Tatar

A czemu by tak nie byc tym nielicznym ;)?

ocenił(a) film na 10
Loona_

Ja nie mówię, żeby nie być, tylko stwietrdziłem fakt.

Loona_

hm.ja sie wypowiem tak : osobiście obojętne mi to jak wygląda Niebo bo dla każdego jest inne jak dla tych karłów co widziały ciemne wnętrze stodoły.
więc dla mnie to by chyba miało byc spełnienie najskrytszych marzeń ;))
ale nie boje sie śmierci chce tylko by nie spotkało mnie cierpeinie w postaci kataklizmów.

ocenił(a) film na 10
paczek93

Taaa, ludzie zniszczą siebie sami... nie potrzebny zaden koniec swiata...

ocenił(a) film na 10
Loona_

Nic dziwnego że w wielu dziełach filmowych i literackich człowiek stawiany jest jako ta barbarzyńska istota. Uległa złu.

ocenił(a) film na 10
Tatar

taa, to smutne ze moglibysmy sobie życ jeszcze dłuuuuugo a sami siebie zniszczymy : )

Loona_

jak to ostatnio podczas ogladania jakiegoś tam filmu mój tata powiedział:
' z jednej strony człowiek to fantastyczny wytwór Boży ale z drgiej to najgorsze stworzenie chodzące po Ziemi'

ocenił(a) film na 10
paczek93

Można powiedzieć, że to co odróżnia człowieka od zwierząt to jednocześnie błogosławieństwo i przekleństwo!

ocenił(a) film na 10
Tatar

Z tym że od człowieka zależy, w co obróci to.

Tatar

Witam, kiedyś pod wpływem natchnienia udało mi się zrobić zdjecia a'la Opowieści z Narnii. Wysłałam je na konkurs, zobaczcie:
http://www.foto.gofresh.pl/galeria/lady_butterfly,0,7607
Jeśli Wam się podobaja, wspomóżcie mnie głosem ;)

ocenił(a) film na 10
a_lady_butterfly

jakiii konkursss?

Loona_

ja też chce na taki konkurss ! xd
ale wyglądasz jak elf XD

ocenił(a) film na 10
paczek93

Jeszcze jakby doczepiła sobie uszy, to byłaby wykapana Galadriela!!

Tatar

Śliczne zdjęcia :)
Oj, już długo mnie tu nie było : całe trzy dni !!! No cóż, trzydniówka z moją klasą :D Muszę powiedzieć, że dzięki Wam wiele mądrych wypowiedzi znalazło się na tym forum ... Żałuję, że nie mogłam wziąć udziału w tej rozmowie, ale trudno, ważne, że teraz mogę pisać ...
Bardzo spodobała mi się wypowiedź, że Narnię musimy odkrywać w sobie ...
Wasze przemyślenia są wspaniałe !!! Szukajmy Narnii i Aslana, nigdy nie przestańmy szukać ...

ocenił(a) film na 8
Inis_2

Ciekawe czy Lewis tak naprawdę wierzył w to co napisał. Tzn,że czy wierzy w to, że kiedy umrzemy to faktycznie trafimy do takiego raju, czy wierzył w to, że Bóg jest taki dobry jak Aslan...
A tak wracając do Aslana. Tak myślę... Najgorsze jest to, że nie wiadomo czy Bóg tak NAPRAWDĘ istnieje. Gdyby dał nam jakiś znak, jakikolwiek... Że czuwa, że czeka.
Zrobiłabym wszystko żeby mnie pokochał. Tylko... Co mam tak konkretnie zrobić?? Co w ogóle mam robic. Wystarczy być dobrym człowiekiem?? Bo nie wierzę w Boga i nie chodzę do kościoła. To chyba raczej jest nieważne, ale to napradwę jest ciężkie! Ta niepewność. I to, że NIGDY się nie dowiemy co czeka nas po śierci
Bo jeśli Boga nie ma: to nic, po prostu umrzemy. A jeśli jest: to czy nas oceni czy co zrobi...
Cały cykl narnijski przeczytałam 2 lata temu, ale nie podchodziłam do niego poważnie tzn nie myślałam nad tym czy bóg istnieje i w ogóle.
A teraz... Chyba naprawdę zaczynam wierzyć w Narnię i w to,że jeśli będę dobrym człowiekiem to po śmierci też będę przeżywać masę przygód właśnie w Narnii:D

Ah się rozpisałam, nie musicie tego czytać, ja tylko tak o sobie piszęxD

użytkownik usunięty
666paninashalot666

Lewis był na początku ateistą. Potem nawrócił się i został anglikaninem.

Ja myślę, że on wierzył...że chciał przekazać Prawdę dla dzieci w ciekawy dla nich sposób...

Nie wiem tego czy Bóg istnieje. Ale wierzę :) Po prostu nie możliwe jest by nie istniała jakaś Istota Wyższa. To że Jezus żył około roku 30 to jest udowodnione - każdy historyk powie. Tak samo, że zabili Go za to, że podawał się za Mesjasza. I że trzy dni po Jego śmierci (a raczej trzeciego dnia) zaczęli nagle rozgłaszać że on żyje.

Dodam tylko, że za to rozgłoszenie 11 umarło śmiercią męczeńską, tylko Jan (najmłodszy) umarł śmiercią naturalną...

Nie musisz wierzyć, ja podaje tylko fakty historyczne :P

Wierz w Narnię bo po śmierci czeka nas wspaniały świat - Narnia to tylko kreślenie.

Co do pytanie co masz zrobić: spróbuj poczytać biblię, konkretnie ewangelię. Albo listy. Ale spróbuj popatrzeć na nie inaczej niż na zwykle opowieści.... Wystarczy być dobrym człowiekiem, to tak mało albo taż wiele....