PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=345997}

Ostatnie zlecenie

Bangkok Dangerous
2008
6,2 25 tys. ocen
6,2 10 1 25007
4,3 10 krytyków
Ostatnie zlecenie
powrót do forum filmu Ostatnie zlecenie

Na wyższą ocenę niż pierwotnie zakładałem złożyło się kilka czynników. Nicolas Cage, którego bardzo cenię jako aktora, rewelacyjna muzyka i niestandardowe zakończenie. Mam wątpliwości, czy w rzeczywistości płatny zabójca mógłby faktycznie przechodzić takie rozterki moralne. Ale w kinie wszystko jest dozwolone więc załóżmy, że mógłby. 7/10.

galladorn

Mam ten sam dylemat co ty... Jest więcej przykładów filmów z płatnymi zabójcami których ruszyło sumienie albo przechodzili "rozterki moralne". W "Leonie zawodowcu" było podobnie, w Człowiek-Pies ( chociaż to nie to samo ), w Adrenalinie lub nawet w ostatnio obejrzanym przeze mnie filmie "Piąte nie zabijaj". Moim zdaniem jest to conajmniej dziwne i naciągane gdyż człowiek który trudni się tym zawodem według mnie powinien wyzbyć się sumienia i jakich kolwiek zachamowań w momencie wykonania pierwszego "zlecenia".

ocenił(a) film na 7
norbert911

Masz rację. Ale zachamowania natury etycznej to wdzięczny temat wielu filmów. Gdyby Leon powiedział do bohaterki granej przez Natalie Portman: "dziecko radź sobie sama" to nie mielibysmy jednego z najbardziej kultowych dzieł w historii kinematografii. Jednocześnie chcemy widzieć naszych ulubionych aktorów w rolach złych ludzi a z drugiej strony często utożsamiamy się z nimi i kibicujemy im. Stąd to rozdwojenie jaźni.