Pasja

The Passion of the Christ
2004
7,5 242 tys. ocen
7,5 10 1 242195
6,8 42 krytyków
Pasja
powrót do forum filmu Pasja

Po co tworzyć takie filmy?

użytkownik usunięty

Nie chciałbym nikogo urazić, ale Pasja to idiotyczny film, który nie powinien powstać. Wywołuję
tylko nienawiść. Jeśli to miał być film "chrześcijański" to dlaczego nie skupiono się na naukach
Jezusa, a bardziej na jego mękach. W przeszłości ani katolicy, ani żydzi niewinni nie byli, więc po
co tworzyć film, który przedstawia jedną stronę jako tą złą i wywołuję nienawiść? Jeśli ktoś jest
religijnym człowiekiem powinien bardziej skupiać się na tym co Jezus nauczał, a nie na jego
śmierci.

użytkownik usunięty
radzix44

"Idąc twoim tokiem myslenia, nie pokazujmy w filmach morderstw i gwałtow, bo wzbudzają nienawisc. Pokazujmy tylko dobre strony życia"
Nic nie rozumiesz. Można pokazywać gwałt, ale jeśli będzie ukazany w stylu "patrzcie jaki gwałt jest fajny" to nie będzie w porządku. Z Pasji ciągle wychodzi przesłanie "patrzcie jacy ci żydzi są źli".

"Przeciez mękę Jezusa też trzeba pokazać i uswiadomic ludziom jak to wyglądało."
Jeśli nie umiałeś sobie tego uświadomić czytając tekst Biblii, to jesteś kretynem. Naprawdę ludzie potrzebują filmu, by zrozumieć jak to wyglądało.

ocenił(a) film na 9

Kretynem jestes ty debilu :) Jest tekst i są filmy. Ksiązki i dzieła pisane się ekranizuje. Łatwiej sobie cos wyobrazic, oglądając, a nie tylko czytając.
"Można pokazywać gwałt, ale jeśli będzie ukazany w stylu "patrzcie jaki gwałt jest fajny" to nie będzie w porządku." A czy w Pasji jest męka ukazana jako fajna sprawa? Jako zabawa? Nie. Owszem występuje coś w stylu 'patrzcie jacy ci Żydzi są źli" ale Żydzi konkretni i w konkretnej sytuacji.

użytkownik usunięty
radzix44

Masz bardzo słabą wyobraźnię, jeśli nie potrafisz sobie wyobrazić i zaangażować się emocjonalnie w słowo pisane. Nie trzeba dzieł literackich ekranizować. No chyba, że dla ludzi ograniczonych, którzy nie mogą zrozumie co czytają.

"Żydzi konkretni i w konkretnej sytuacji."
Właśnie nie i w tym cały problem. Jeszcze jakby to ukazanie negatywne miało jakiś głębszy sens to rozumiem, ale tak to jest bez sensu. Jezus nie umarł za grzechy ludzi. Nie napiszesz chyba, że w to wierzysz?

ocenił(a) film na 9

Kazdy potrafi się zaangazowac w dziela literackie. Jednak to nijak ma się do tego, że słowo pisane nalezy ekraznizowac.
"Nie trzeba dzieł literackich ekranizować." Pewnie ze nie trzeba, tak samo jak nie trzeba uprawiać sportu, czytac ksiązek i spotykac się ze znajomymi. Dzięki Bogu, nie kazdy mysli tak jak ty.
Jasne, że wierze ze Jezus umarl za grzechy ludzi.

użytkownik usunięty
radzix44

"Pewnie ze nie trzeba, tak samo jak nie trzeba uprawiać sportu, czytac ksiązek i spotykac się ze znajomymi"
Idiotyczne przykłady. Dzieła literackie są wizją pisarza, gdy za książke bierze się reżyser nie jest to już wizja autora książki. Wiem, że jesteś niezbyt inteligentny i przeczytanie książki jest dla Ciebie wielkim wyczynem, ale nie wszyscy są tak ograniczeni.

"Jasne, że wierze ze Jezus umarl za grzechy ludzi"
Nie mamy więc o czym rozmawiać. Kolejny, który wierzy w głupie historyjki opowiadane w dzieciństwie. Gdybyś je usłyszał w wieku gdy potrafiłbyś samodzielnie myśleć wydałyby Ci się nielogiczne i idiotyczne.

"Dzięki Bogu, nie kazdy mysli tak jak ty"
Widać jak bardzo wierzysz. Pamiętasz treść przykazań? Kolejny hipokryta.

"Nie mamy więc o czym rozmawiać. Kolejny, który wierzy w głupie historyjki opowiadane w dzieciństwie. Gdybyś je usłyszał w wieku gdy potrafiłbyś samodzielnie myśleć wydałyby Ci się nielogiczne i idiotyczne." - to jest ta słynna tolerancja ludzi nowoczesnych, postępowych, którzy sami żądają tolerancji.

użytkownik usunięty
Moniia

Przepraszam bardzo, ale przez tego pana zostałem pierwszy obrażony, więc nie traktuję go z szacunkiem.

ocenił(a) film na 9

Wysiliłem się i przeczytałem wszystkie twoje wypowiedzi pod postem początkowym. Powiem Ci, że jesli ty mi mowisz ze jestem niezbyt inteligentny... no prosze cie :D przeciez ty koles masz nasrane w bani :D wez cos zrob ze sobą :D
Przeczytanie ksiazki jest dla mnie wyczynem? Kolego, gowno o mnie wiesz ;) Ksiązek mam na swoim koncie wiecej niz ty zjedzonych obiadow.
Mowisz o obrazaniu? Obraziles niemal kazdego kto nie zgadzał sie z twoim zdaniem, hipokryto.
I jeszcze Dzięki Bogu? Te słowa niby łamią tresc przykazan? Zapewne drugie. Widzialem ze to twoj ulubiony argument :D Brawo Kapitanie

Koncze tą dyskusje, chociaz milo sie bylo posmiac z twoich pseudo inteligentnych wypowiedzi.
Pozdrawiam

ocenił(a) film na 5

Taki film powinien nakręcić katolik a nie Mel Gibson, który nie ma o tym pojęcia.

Pasja jest filmem o... miłości. Jezus tak bardzo kocha ludzi. Poświęcił się dla nich. Całe życie służył ludziom. Uzrawiał ich, leczył, wskrzeszał z martwych. A potem ci sami ludzie krzyczeli: "Ukrzyżuj Go!". Ludzie są tak straszni. Tak upodleni. Tak źli. A jednak On nas tak kocha, że poszedł na krzyż, choć mógłby ściągnąć na wszystkich ogień z Nieba i spalić doszczętnie plugastwo. Ale tego nie zrobił. Poszedł na śmierć na krzyżu. Śmierć przez wykrwawienie i ból. I przedstawia to "Pasja"