W tym temacie dyskusję prowadzą uczestnicy wakacyjnego maratonu filmowego, co nie znaczy, że komentarze innych użytkowników portalu są niemile widziane - wręcz przeciwnie - włącz się śmiało do rozmowy, jeśli masz tylko ochotę :)
Więcej o maratonie wakacyjnym przeczytasz tutaj: http://www.filmweb.pl/blog/entry/494523/(+).html
Pan Greenaway w 13 księgach
Człowiek jest jak książka, nie tylko ma własną historię, ale też zastępuje papier. Książka, którą pisze Greenaway jest może i atrakcyjna plastycznie, ale nudna. Nie podobało mi się, dużo ciekawsze jest kostiumowe "Dzieciątko z Macon", czy pokręcone "Zet i dwa zera".
Okazuje się, że Gutenberg niepotrzebnie wynalazł druk ;)
Nie lubię tego filmu - już tak z grubej rury napiszę na samym początku ;P
Obejrzałam go drugi raz i zdania nie zmieniam - nadal go nie lubię. Nie jest to może racjonalne, bo i argumentów mało mam do nielubienia, ale w odbiorze czysto subiektywnym film jawi mi się jako zimno-poprawny i nic ponad to. Wyżej oceniam pierwszą połowę, niżej drugą, przez wzgląd na niezaskakującą fabułę oraz aktorkę Vivian Wu, co do której aktorstwa mam skojarzenia z kawałkiem drewna. Nie podoba mi się jej głos prowadzący narrację.
Co mi się podoba? :) Sposób zmontowania scen kwadracikami się przenikającymi. Muzyka. Piękne ujęcia scen z japońską kurtyzaną Sei Shonagon sprzed 1000 lat. No i sama kaligrafia. Zamysł błogosławieństwa urodzinowego sprawiający mrowienie skóry samym patrzeniem. Piękny rytuał.
Kiedy Bóg zrobił pierwszy, gliniany model człowieka namalował oczy, usta i płeć.
Potem namalował imię, żeby jego posiadacz nigdy go nie zapomniał.
Jeśli Bóg uznał, że dzieło jest dobre to pomalowany model powoływał do życia, podpisując swoim imieniem.
A i sama koncepcja pisma na skórze - bardzo zmysłowa w pierwszej części, aby w drugiej stać się obsesyjnie męcząco nudna. Ale co wynika z tego filmu? Zgoda - może przez wzgląd na różnice kulturowe nie dostrzegam tej porażającej głębi przesłania. Ale nie dostrzegam. Zresztą nie odmawiam Anglikowi dostrzegania głębi w kulturze Wschodu, ale mi nie przekazał tej głębi. Krzywię się na ten film. Wolę Zet i dwa zera oraz Kucharza. Dzieciątka z Macon jeszcze nie widziałam :)
Widzę ten film nie jako film o miłości, ale film o egoizmie. Egoizmie Nagiko będąc dokładniejszą. O samotności jej ojca. O trwałości pisma przez czas mijający. O przyjemnościach, jakie nie jest w stanie człowiek dzielić z drugim człowiekiem, ale jakie może przekazywać przez duży dystans - czy czasu czy przestrzeni. O stopniu manipulacji w osiąganiu celów - tu na poły artystycznych na poły osobistych przez wzgląd na zemstę. I o zimnej samotności. Czyli o egoizmie jednym słowem. Smutny film.
Nie lubię tego filmu, bo pod smaczną warstwą wizualną natrafiam na pustkę opowieści przetykaną wymienionymi wyżej strzępami 'o czym może być'. A jak rozbudza się moje oczekiwania pięknym obrazem, tym większy zawód nad treścią. Stąd nie lubię tego filmu.