Przeczytałem tutejsze dwa wątki, w których widzowie opisują swoje wrażenia i interpretacje przedstawionych scen i osób. W mojej ocenie głównym przekazem jest ukazanie wad ustrojów społecznych z jakimi spotykamy się we współczesnym świecie. O ile kapitalizmowi obrywa się za materializm, podziały społeczne, nierówność i egoizm o tyle na socjaliźmie pokazanemu w drugiej części filmu, nie pozostawiono suchej nitki. Konkluzja jest taka, że potrzebujemy odnowy, którą reprezentuje w filmie dziecko, będące przekazem dla rządzących systemem: "System nie działa, jest niewydolny i zakłamany". Film zawiera bardzo dużą ilość symboliki. Jestem przekonany, że wielu z nich nie odkryłem. Poza oczywistymi symbolami, jak 333 piętra i 666 więźniów, drabina społeczna, 7 grzechów głównych i postaciami reprezentującymi różne role i postawy społeczne - Don Kichot walczący z wiatrakami, urzędniczyna wykonująca bezkrytycznie polecenia, wyrzutek społeczny, itd., jest tego z pewnością dużo więcej. Dlatego zacząłem poszukiwania w czeluściach Internetu. Znalazłem sporo ciekawych teorii i opinii. Szczególnie spodobała mi się ta strona: https://www.looper.com/202098/the-untold-truth-of-goreng-from-the-platform/
Warto tam zajrzeć i się zapoznać z artykułem. Jeśli ktoś ma problem z angielskim, można skorzystać z translatora Google, wrzucając cały artykuł na raz.
Chętnie zapoznam się z Waszymi odkryciami, jeśli znaleźliście inne ciekawe strony na temat tajemnic i zagadek "Platformy".