PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=688373}

Początek

I Origins
2014
7,5 67 tys. ocen
7,5 10 1 67204
5,9 15 krytyków
Początek
powrót do forum filmu Początek

Jak w temacie, czy ktoś ma jakąś ciekawą teorię na temat tej postaci i jej symboliki? :)

maqmba

Ian zastał go czekającego na windę, kiedy on sam wracał do hotelu z dziewczynką. To sprawiło, że wybrał schody i nie odkrył od razu fobii dziecka ukazanej w końcowej scenie.

ocenił(a) film na 10
Truman_black

No tak, ale wcześniej również rozmawiali ze sobą w windzie. Dlaczego? Równie dobrze reżyser mógł postawić tam kogokolwiek - Ian wybrałby schody, żeby nie zwrócić na siebie uwagi i uniknąć zainteresowania powodem wizyty w hotelu dorosłego białego człowieka i małej hinduskiej dziewczynki. Aktor, który grał Darryla, gra w filmie "Druga Ziemia" wraz z Brit (czyli Karen w I Origins), którego reżyserem jest nie kto inny, jak Mike Cahill :) Myślę, że reżyser lubi tego aktora po prostu. Mam nadzieję, że pomogłam :)

Dzolson

Bardziej chodziło mi o fakt, że to właśnie wcześniejsza rozmowa w windzie, podczas której Ian był wyraźnie negatywnie nastawiony do jego osoby, spowodowała, że wybrał schody chcąc uniknąć kolejnego spotkania.

ocenił(a) film na 8
Truman_black

Dokładnie, negatywnie nastawiony do duchownego, czyli do kościoła więc wybrał schody, bardziej okrężną drogę ale jednak tą dzięki drogę której później ale jednak dostrzegł to co miał dostrzec czyli motyw z reinkarnacją.

ocenił(a) film na 7
maqmba

Przecież to Ethan z Zagubionych, na Wyspie też pojawił się znikąd :)

ocenił(a) film na 7
devlieger

hehehehe :D

ocenił(a) film na 10
patbateman666

Pozdrowienia dla ewidentnego fana twórczości Jona Hopkinsa :) Czyżby to film "Monsters" miał na to bezpośredni wpływ? ;)

ocenił(a) film na 10
maqmba

Swoją drogą to wydaje mi się, że do tej roli jeszcze lepiej pasowałby Ben Mendelsohn :)

ocenił(a) film na 9
maqmba

Mysle że to co pierwsze przychodzi na myśl to inkarnacja przede wszystkim albo po prostu to jak człowiek jest "skonstruowany". Nieraz ma się wrażenie poznając kogoś że zna się go od bardzo dawna ponieważ ludzie jeśli chodzi o dobór przyjaciół kierują się przede wszystkim podobieństwami do ludzi których już poznali i im ufają.

ocenił(a) film na 9
maqmba

A jeśli chodzi o gościa w windzie to symbolika jego postaci może być właśnie taka że winda tutaj nie była jakimś wyznacznikiem tylko chodziło o kontekst. W windzie można poznać nowych ludzi a można też w windzie ich stracić jak to w życiu. Miejsce nie ma znaczenia, a tutaj akurat reżyser czy scenażysta wybrał taką aranżację i to pokazuje że miejsce nie ma znaczenia bo najważniejszy jest dla Ciebie człowiek.

ocenił(a) film na 9
Dymecky

Hmmm.... oglądam film 3 raz wydaje mi się że wiem ale chciałbym sie was zapytać co uważacie na temat wplecenia liczb w tą całą fabułę. Jak byłem młody też mnie prześladowała pewna liczba ale myśle że to po prostu że nasz mózg gdy kilka wypadkowych złoży się w całość i wtedy myślimy że to przeznaczenie lub "nazywajcie jak chciecie".