PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=862867}

Podejrzana

Heojil kyolshim
2022
6,8 12 tys. ocen
6,8 10 1 12091
6,9 68 krytyków

Podejrzana
powrót do forum filmu Podejrzana

Zaczęło się doskonale - niejednoznacznie, wielopoziomowo, ciekawie, niestandardowo. I gdyby tylko reżyser wyczuł, gdzie dobrze byłoby skończyć. Nadmiar zniszczył tę psychologiczną mozaikę.

60
Agatonik

Komentarz trafiony w punkt. Za dużo było tego wyrzucania telefonu do morza :)

Agatonik

Zgadzam się - gdyby nie zbyt melodramatyczna końcówka oceniłbym ten film ciut lepiej. Dobra produkcja, natomiast nie sądzę by zasługiwała na te wszystkie nagrody.

Agatonik

Oj tak, za połową już tylko czekałem, żeby się skończył.

Agatonik

Park postanowił się tu zabawić/sprawdzić w chińskim romansie, którego warstwa noir/kryminału ma nadawać tylko klimat. I tak ma niezłe oceny, biorąc pod uwagę, że w Europie i Stanach jest odbierany jako kryminał, a nim nie jest.

Agatonik

Wydaje mi się, że w ogóle nie czuł potrzeby, by wczuwać się, gdzie skończyć, ale biorąc pod uwagę jak nisko oceniłaś Jezioro dzikich gęsi to raczej i tak tego nie docenisz

nietzsche

W ogóle mam problem z kinem azjatyckim - chyba nie moja wrażliwość, nie moja emocjonalność. Chociaż oczywiście są filmy, które bardzo doceniam - na przykład W proch się obrócisz, Shao Nian De Ni, Żegnaj, mój synu i jeszcze parę innych.

nietzsche

Też nie miałem wrażenia rozciągania na siłę. Ale z estetyką dalekowschodnią mam do czynienia od +30 lat, więc może to ułatwia. Plus inne doświadczenia.

Agatonik

Pozwolę sobie się nie zgodzić. Reżyser moim zdaniem doskonale wiedział co robi. Widz nie wyczuł ;)

Agatonik

Jedno pytanie: oglądałaś "Zawrót głowy" Hitchcocka? Bo ten film BARDZO do niego nawiązuje i m.in. dlatego nie mógł się skończyć tam, gdzie byś sobie życzyła :)

Sqrchybyk

Nie, nie oglądałam. Widać czas nadrobić.

Agatonik

Absolutnie ;) I idę o zakład, że też będziesz zmieszana i uznasz, że reżyser zepsuł film poprzez pewną artystyczną decyzję, podobnie jak wielu widzów (wliczając mnie), ale, mam nadzieję, potem skumasz o co mu chodziło.

Agatonik

"Zawrót głowy" jest jednym z moich ulubionych filmów, ale i tak się z Tobą zgadzam (nawet biorąc poprawkę na specyfikę wschodniego kina). Do mnie przemawia refleksja z którejś recenzji, że być może jest to tak naprawdę dekonstrukcja formuły melodramatu...

Agatonik

W punkt. Serio, przez chwilę miałem nadzieję, że ten film się zaraz skończy, ciągnął się dalej, przez 45min. Ciągnął się ku mojej rozpaczy, bo każda kolejna scena zmuszała mnie do przewracania oczami, a nie wziąłem ze sobą kropli. Jednym plusem tej końcówki jest ta nowa partnerka głównego bohatera. Przynajmniej była śmieszna.