PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=858}

Podwójne zagrożenie

Double Jeopardy
1999
7,1 36 tys. ocen
7,1 10 1 35799
5,3 10 krytyków
Podwójne zagrożenie
powrót do forum filmu Podwójne zagrożenie

Tzn. ona rzeczywiście mogłaby zabić tego człowieka na środku ulicy i nie zostać oskarżona?

NickError

odsiedziała karę zanim popełniła przestępstwo... teoretycznie OK, ale nie mam pojęcia, jak to się ma do prawdziwego życia

ocenił(a) film na 5
NickError

Gdybym na każdym kroku spotykał byłego prawnika, który by mnie utwierdzał w takim przekonaniu, też nie miał bym wątpliwości.

ocenił(a) film na 7
NickError

Mogłaby. Pod warunkiem, że byłoby to w tym samym stanie, w którym została skazana. Też mnie to ciekawiło, dlatego poszperałam i z tego co się dowiedziałam sytuacja jak w filmie jest możliwa. Nawet w Polsce nie można dostać drugiego wyroku za TO SAMO wykroczenie. Szkopuł polega na tym, że ona znajduje tego męża łajdaka w innym stanie.

ocenił(a) film na 10
paulitqa

Ale on przecież "nie żyje" to naprawdę ma znaczenie w jakim stanie? Kurde, ciekawe pytanie :)

siasiarzyna

Bardzo możliwe, że ma to znaczenie w USA, bo w poszczególnych stanach występują różnice w przepisach. ;) Ale nie wiem, jak jest w tym konkretnym przypadku.

gogo224

No wiec istnieje coś takiego jak 5ta poprawka czy jakaś tam która mówi ze nie mozna zabićdwarazy tego samego człowieka

ocenił(a) film na 8
paulitqa

Wykroczenie a przestępstwo to dwie różne rzeczy...

NickError

Zostałaby oskarżona, ale mogliby zaliczyć jej już odsiedziany czas na poczet kary.

NickError

W USA mogłaby, bo została skazana już za zabójstwo męża i nie można jej skazać ponownie. Mówi o tym 5. poprawka do Konstytucji USA: "...nor shall any person be subject for the same offense to be twice put in jeopardy...". Stąd zresztą tytuł "Double Jeopardy", bo tak właśnie nazywa się tą zasadę prawa karnego w USA. Niestety polskie tłumaczenie tytułu kompletnie gubi prawniczy kontekst. U nas podobną zasadę nazywa się "Ne bis in idem", ale to by większości widzów nic nie mówiło.