Ja tylko czekam aż nakręcą film o Żydach w polskiej SB, którzy po wojnie z pianą na ustach mordowali Polaków i wydawali na nich wyroki śmierci. Czemu takiego filmu nie zrobią? Czyżby ktoś w tym kraju bał się reakcji jąkały Adasia z Wyborczej albo izraelskiego ambasadora?
nie odpowiedziałeś na pytanie bo jak odpowiesz na pytanie to będziesz wiedział skąd się bierze niechęć do żydów. To żydzi są faszystami i prowokatorami.
i dlatego zabito ich w obozach 6 milionów? należało im się? No powiedz to wprost, żebym wiedział wreszcie z kim mam do czynienia.
Jaki skok na polską niepodległość w 1918? Mówisz o Trockim? To może i polski - bo najgorszym zakapiorem stalinizmu był Dzierżyński, polskiego pochodzenia...
Odczep się od Feliksa. Żaden, powtarzam: żaden Polak w historii nie wymordował tylu ruskich, co on! :)
Intencje pomijam... ;)
Lisowczyk z tego co pisałeś kilka dni temu to usilnie poszukujesz pracy Ale jakoś dziwnie się składa że cały czas siedzisz przed klawiaturą i wykrzykujesz swoje szowinistyczne chore wizje Nie dziwię się że jesteś bezrobotny bo takie typy spod ciemnej gwiazdy już tak mają Wylegiwać cały dzień w domu i winić za to cały świat Najlepiej żydów komunistów lewaków No cóż tak już Ci przeminie to twoje marne zawistne życie
najlepiej zasponsorować takiemu wycieczkę do KL Auschwitz-Birkenau, żeby się napatrzył; może to coś da na zasadzie wiedzy wbijanej centralnie i dosłownie do łba
Jakub Szela to nie było "prymitywne bydlę". Był wykształconym, czytatym chłopem. Parokrotnie upominał się przed sądami o zrobienie porządku z ekscesami tzw. "elity narodu", żyjącej w XIX wieku jakby był XVII (choć jego rabacja przysłużyła się, niestety, zaborcom).
Po prostu chłopi mieli powstania szlacheckie w "chamskiej" d...ie. Dlaczego? Bo nie wierzyli, że cokolwiek mogą im przynieść. To właśnie zaborcy zaczęli - jak sam wiesz - cywilizować miejscowe stosunki. Nikt z elity wcześniej się o świadomość swych podwładnych nie troszczył (to i jak mieli się czuć Polakami?).
Jednym upominającym się o niższe warstwy patriotą polskim był, jakbyś powiedział - lewak, gorzej, czerwony kasztelanic Dembowski, budzący w polskiej szlachcie panikę...
Gdzieś to usłyszał, nieboraczku? W przedszkolu?
Swoją drogą - Polacy mordowani przez zaborców???? którzy???? Ha! W zaborze pruskim - jeden wyrok śmierci za działalność polityczną na Polaku (Baranowski, ale zabił przy aresztowaniu pruskiego żandarma, zresztą rodaka).
W austriackim - chyba mandat mogli wypisać.
W rosyjskim kara śmierci nie była stosowana (oczywiście, sybir tak, to i owszem, ale to jedyny zabór z tak naprawdę twardym terrorem politycznym).
I tyle.
A ja polecam film 'Kropla Słońca"z Ralfphem Fiennesm w roli głównej.Traktuje on o losach trzech pokoleń Żydów mieszkających na Węgrzech,o ile mnie pamięć nie myli.Akcja obejmuje swoim zasięgiem pierwsza połowę XX wieku.
Jeśli pan zna historię, a wątpię, to mamy list Żydów z Izraela krytyczny wobec zaangażowania Żydów w Polsce w tworzenie PRL i komunizm, co Izrael ma wspólnego z naszymi polskimi Żydami, którzy budowali PRL ? Wywiad PRL był niejako po drugiej stronie barykady podczas zimnej wojny, a stosunki obu krajów wrogie.
Nawet jeśli 30 procent wysokich funkcjonariuszy miało żydowskie pochodzenie to pozostaje problem tych 70 procent Polaków, a licząc cały aparat z szeregowymi to zdecydowanie więcej. W końcu znajdziemy też zbrodnie na Żydach jest nawet taka książka IPN.
Stosuje pan logikę Putina, gdy na Katyń trzeba na siłę szukać innych zbrodni np roku 1920, tymczasem nie wiem, gdzie w tym filmie jest problem ? Przecież nawet dokumenty AK odkrywają prawdę, że pogromy Żydów, współpraca z okupantem, szmalcownicy to nie były zjawiska wcale marginalne - czyli co dowództwo AK - kłamało ? Ludzie AK pisali fałszywki ? Jest jakaś granica zakłamywania prawdy.
Polecam książkę Judeopolonia. To książka o tym jak ortodoksyjni Żydzi chcieli po 1918 roku zbudować swoje państwo na terytorium Rzeczpospolitej w tym celu sięgając po różne środki na arenie międzynarodowej. Dlaczego o tym piszę? Nie trzeba być komunistą, żeby być mendą i działać na niekorzyść Polski.
Tego co pisze AK to ja, proszę pana nie podważam. Szmalcownicy łachudry byli wszędzie ale tylko w Polsce było to tak ostro piętnowane i tylko w Polsce za ukrywanie Żydów groziła kula w łeb podczas gdy we Francji krótkie więzienie.
Do UB szli przede wszystkim ludzie żydzi ze wsi i chłopki ze wsi o moralności Stalina. Wieśniaki mają szczególne zasługi w podnoszeniu ręki na prawdziwych polaków. Dlatego gardzę prymitywnymi chamami i cieszę się, że z nich się nie wywodzę.
dokładnie żydzi nie chcieli dopuścić do niepodległości Polski, nawet Henry Ford o tym pisał jak żydzi na całym świecie prowadzili faszystowską nagonkę na Polskę i nie chcieli dopuścić do niepodległości Polski.
Nie tylko kula w łeb ale i wymordowanie całej rodziny jak i nawet wioski, groziło za ukrywanie żydów. Już nie trzeba przypominać faktów, że sami żydzi później wydawali Polaków którzy ich ukrywali.
no i jak ci w ten tępy łeb coś włożyć ? Masz jakiś własny sposób ?
To Hitler był fanem Forda nie odwrotnie, i teraz w ten swój tępy łeb sobie to zapakuj.
Ford między innymi był przyjacielem Hitlera i właścicielem jednej z nielicznych prywatnych fabryk w Niemczech. Obaj nawzajem się fascynowali.
Twój sposób dyskutowania czy polemiki poświadcza wiele, ale z pewnością nie posiadanie pięknego umysłu. To hamuj się trochę z "tępymi łbami" u innych, chyba że przychodzisz tu pisać sam do siebie. W tym wypadku ładnie - nie psujesz papieru. Powodzenia.
no i jak w takiego przygłupa sprawić żeby coś trafiło ? Fabryka nieznacjonalizowana stała z chęci Hitlera a nie fascynacji Forda. Jak ci w ten łeb to wbić ?
Dobra, rozwaliłeś mnie. Aj waj, jak boli. Odchodzę. Bogatszy o Wiedzę.
Możemy już skończyć i zająć się czymś pożyteczniejszym?
Chociaż Polska i ZSRR były jednymi z pierwszych krajów uznających państwo Izrael (Brytyjczycy i Amerykanie nie byli wtedy wcale tak za, bo mieli swoje interesy u arabskich szejków, kacyków i króli). Wszystko się zmieniło po zajęciu kanału sueskiego przez Egipt. I w czasie zimnej wojny rzeczywiście - Żydzi byli be, Arabowie cacy.
Co do Żydów w bezpiece - wiele pamiętający (rocznik 1917) profesor Pajewski, mój wykładowca na UAM, twierdził że Żydów było w bezpiece mniej więcej tyle samo co w powojennym społeczeństwie - ok. 7%. Stanowili jednak w większości kadrę oficerską, bo... byli wykształceni. Stąd mit (lub alibi) o polskiej zemście za zbrodnie Żydów, zresztą zupełnie nie przedstawiany przez sprawców pogromów, raczej przez ich dzisiejszych obrońców (autorzy pogromu w Kielcach i Krakowie mówili - jak zwykle - o krwi z dziecka, tylko nie na macę, ale dla... byłych więźniów Auschwitz).
Jeśli pan zna historię, a wątpię, to mamy list Żydów z Izraela krytyczny wobec zaangażowania Żydów w Polsce w tworzenie PRL i komunizm, co Izrael ma wspólnego z naszymi polskimi Żydami, którzy budowali PRL ? Wywiad PRL był niejako po drugiej stronie barykady podczas zimnej wojny, a stosunki obu krajów wrogie.
Nawet jeśli 30 procent wysokich funkcjonariuszy miało żydowskie pochodzenie to pozostaje problem tych 70 procent Polaków, a licząc cały aparat z szeregowymi to zdecydowanie więcej. W końcu znajdziemy też zbrodnie na Żydach jest nawet taka książka IPN.
Stosuje pan logikę Putina, gdy na Katyń trzeba na siłę szukać innych zbrodni np roku 1920, tymczasem nie wiem, gdzie w tym filmie jest problem ? Przecież nawet dokumenty AK odkrywają prawdę, że pogromy Żydów, współpraca z okupantem, szmalcownicy to nie były zjawiska wcale marginalne - czyli co dowództwo AK - kłamało ? Ludzie AK pisali fałszywki ? Jest jakaś granica zakłamywania prawdy.
prawdziwi żydzi są przeciwko izraelowi i określają to "państwo" jako syjonistyczno faszystowskie państwo które nie powinno istnieć.
Ci żydzi z izraela o których mówisz to byli członkowie rosyjskich i polskich służb specjalnych mordujących patriotów i niepożądanych ludzi.
Kolego żydzi w rządzie izraela i środowisku władzy i decydenci to emigranci z Polski i Rosji którzy właśnie tworzyli żydo PRL.
Zbrodnie na żydach tak samo jak w czasie III Rzeszy nie wzięły się z powietrza tylko z wcześniejszej działalności żydów na terenach Austrii i Niemiec. Zapoznaj się z ekonomią i gospodarką tych czasów to się dowiesz za co Adolf H. w ten a nie inny sposób o nich myślał.
Z jakiego powodu III Rzesza miała taki stosunek do Polaków, Cyganów, Żydów ?
Nie piszmy takich idiotyzmów, że już ręce rozłożyć.
Ile masz lat i jaką edukację przeszedłeś, bo chyba nie na poziomie szkoły podstawowej ? Horror !
na pewno nie edukacje taką jak ty prymitywnej propagandy. Twój brak wiedzy aż poraża i tylko się ośmieszasz tak tym co piszesz jak i tym czego nie rozumiesz i nie wiesz.
To za co są odpowiedzialni Żydzi, którzy ginęli w pogromach, czy byli wydawani w Polsce ? Za to, że można było przejąć ich majątki i na tym zarobić na wódkę ?
Czyli co dziś ci Żydzi, którzy są mobilizowani w Izraelu nie są prawdziwi ? Jakaś jedna sekta religijna urasta do całego narodu, bo akurat tak jest wygodnie. Ofiary holocaustu choćby z powodu własnej śmieci nie mogą odpowiadać za zbrodnię PRL-u, bynajmniej też w tych pogromach nie ginęli komuniści, a religijna i konserwatywna ludność żydowska.
Nie mam chęci dalej dyskutować, bo mam wrażenie jakiejś wielkiej amnestii w domu wariatów, tylko dlaczego wszyscy wariaci uwzięli się na film Pokłosie ?
Dlaczego? Bo to kłamliwy antypolski gniot. I nie "wariaci" tylko polscy patrioci. Jak nie masz ojczyzny to nie wiesz jak to jest ją mieć i jaki to ból gdy ktoś ją opluwa.
za holokaust 7 plemion w dolinie Jordan za holokaust Palestyńczyków za mordowanie dzieci i rodzin semickich za kolejne kryzysy za faszyzm nienawidzą wszystkich poza sobą to nawet gorsze niż faszyzm bo faszyzm kocha tylko swoje a oni nienawidzą każdego innego i nawet własnych nienawidzą jeśli są biedni, albo źle reprezentują żydów.
Sami sobie na to zapracowali i dalej na to pracują.
taki debil jesteś, że myślisz iż słowo holocaust odnosi się tylko do żydów. Matole nie wypowiadaj się publicznie bo robisz z siebie debila i tak właśnie reprezentujesz swoich rodziców.
Nie czepiaj się chłopaka, zdrowo myśli. Cały Izrael to są agenci służb. A ich dzieci i dzieci ich dzieci to są agenciki potencjalne. Wydaje się też, że właściwie w Polsce są sami agenci z dwoma chlubnymi wyjątkami - lisowczyk i markin. Myślę, że należą im się pomniki za a-agenturalność, tylko kto je postawi? Agenci tacy jak my?
w mojej całej rodzinie nikt nie miał książeczki partyjnej jesteś w stanie to samo powiedzieć o całej twojej rodzinie w dół i na boki i oczywiście jak się mylisz to honorowo za mówienie nieprawdy popełnisz samobójstwo ?
Moim zdaniem, o honorze synku nie wiesz nic. Jesteś zwykłym zakompleksionym tchórzem o poglądach chorych jak diabli. Co z tego, że twoja rodzina apartyjna, skoro zrodziła mentalnego bolszewika o czarnym podniebieniu. Nie, moja rodzina była wyrzucona z Ziem |Wschodnich przez Rosjan, nikomu tu nie było śpieszno do partii. Ale nie wychowywali swoich dzieci na idiotów, dzięki Bogu
wiesz co znaczy Izrael ? To w wolnym tłumaczeniu walczący z Bogiem, walczący z ludźmi. Syjoniści to zwolennicy Talmudu a nie Starego Testamentu. Prawdziwi żydzi mówią że żyd nigdy nie będzie miał własnego ziemi/państwa tylko będzie zamieszkiwał na obcej ziemi dzięki pozwoleniu właściciela a ci co stworzą swoje państwo zostaną ukarani.
Żydzi mordują Palestyńczyków podrabiają dokumenty sprzedaży ziemi, posiadłości i wprowadzają się tam kolejni żydzi i tak zasiedlają Palestynę.
Ale ty zaraz napiszesz że to bzdury i że jestem antysemitą ale słowa antysemita nie wytłumaczysz.
To, co dzieje się w Palestynie wcale mi się nie podoba, ale jeszcze mniej podoba mi się holokaust. Nie ma znaczenia kto kogo i gdzie morduje - jest to ZŁO. Antysemita to (moja definicja) idiota, któremu wydaje się, że rozumie świat. Jego rozumienie świata natomiast ogranicza się do tego, że za wszelkie zło odpowiadają Żydzi. Nie dostał pracy - nie wzbudzi to w nim refleksji, że może jest kiepski umysłowo, nie, to przez Żydów. Powstaje "Pokłosie" - nie zastanowi się, cholera, może moi rodacy (o ile jest Polakiem) popełnili rzeczy straszne, przyjdzie mu natomiast do głowy, że Pasikowski to Żyd. Itd itp. To jest pewien sposób (braku) myślenia
moi rodacy popełnili JEDNĄ rzecz straszną. Nie zrobili mianowicie porządku w kraju, gdy był na to czas i teraz za to płacą. Za ich pieniądze (+rosyjskie) robi się w Polsce teraz antypolskie paszkwile i każe się mówić Polakom, że to deszcz pada, szczając im jednocześnie na głowę.
a kiedy był ten czas i jakie porządki masz na myśli? Brzmi to niepokojąco - kogoś jeszcze trzeba wykluczyć, żeby narodowcy byli usatysfakcjonowani? Demokracja jest nieporządna, dopuszcza różne sposoby myślenia i rozwiązania, bywa chaotyczna. Nie ufam zwolennikom "porządków" . Przeczytaj sobie "Społeczeństwo otwarte i jego wrogów" Poppera
Markin ma rację więc pokory trochę by Ci się przydało...
Żydzi tradycyjni nie uznają takiego Państwa jak Izrael. Oni oczekują mesjasza, który pomoże im odbudować państwo w największej chwale.
Izrael to państwo zbudowane na łzach, przemocy i głupocie.
Jak każde państwo, które powstało w skutek wojen, grabieży i gwałtów. Czyli praktycznie każde państwo.
Skąd tyle "żydoznastwa" się tu wzięło? Moja teoria: za mało w robocie siedzicie, i z nudów się takie głupowate przemyślenia biorą. Jakbyście więcej pomyślunku włożyli w to, jakby tu uczciwie zarobić na chleb, niż w studiowanie "żydologii" to może byście lepiej na tym wyszli. A moja druga teoria: jak komuś w życiu się nie udało, to zwala winę na wszystko, tylko nie na siebie. Na Tuska, na Żydów, na Kaczyńskich, nie wiem jeszcze na co. Dosyć, że brakuje siły, żeby coś ze sobą zrobić, to jeszcze brakuje odwagi, żeby wziąć na siebie ciężar swoich błędów. Tak, ta druga teoria sugeruje, że narzekanie w waszym stylu jest cechą ludzi słabych i tchórzliwych.
Ciężko mi odpisywać na Twoją odpowiedź.
Izrael to sztuczny twór który nie powinien nigdy powstać.
Nie każde państwo. Polska ma chyba najbardziej pokojową historię w dziejach. To nasz niszczono.
Słyszałeś może o:
- podboju Prus i wyniszczeniu Jaćwingów;
- krucjatach (Pobożny),
- uderzeniu Warneńczyka na Turków wbrew zawartym traktatom (i zdaniu rozsądnych ludzi, w tym samego Vlada Tepesa, czyli Draculi),
- tłumieniu powstań kozackich,
- udziale w jatce dymitriad i najeździe na Moskwę,
- aneksji Litwy przez Żeligowskiego,
- zajęciu Przemyśla, wyprawie kijowskiej (także Chrobrego, ale tu akurat Piłsudskiego), prześladowaniu ruchów niepodległościowych przed wojną na Litwie i Ukrainie,
- zajęciu Zalozia,
- udziale w tłumieniu praskiej wiosny,
- wsparciu USA w agresji na Irak?
I takie to oczytanie - portale nacjonalistów plus podręcznik klasy IV SP
Ale o co chodzi? To piękne karty naszej narodowej historii! :) Wtedy "Polak miał obowiązki polskie" a dzisiaj - szkoda gadać...
To są przykłady agresji Polski na inne nacje - to co chciał Lisowczyk. Ostatnia wydarzenie to już wiek XXI, więc nie wiem, co znaczy "wtedy"?
Jeśli uznajesz najazd na Czechosłowację z ZSRR i innymi za "piękną kartę naszej historii", to... gratuluję
Jak widzę ty tylko słyszałeś o tych wydarzeniach bo wypadałoby coś więcej napisać o danym wydarzeniu a nie tylk owymieć. Odniosę się tylko do Zaolzia. Walczzyliśmy o nie z Czechami. Zważywszy na Bolszewików w 1920 roku rząd polski, czeski i Entanta uzgodniły zawieszenie broni i rozpisanie plebiscytu po zakończeniu działań wojennych z Bolszewikami. Polacy skupisli się na wojnie z nimi a Czesi wkroczyli na reszetę terenów Zaolzia i już ich nie opuścili. Jak się pewnie domyślasz plebiscytu nie było. Do reszty pierdół napisanych przez ciebie się odnoscić nie będę.
Więc nie twierdzę, że musimy się wstydzić i kajać za wszystko. Mój rozmówca, jak możesz zauważyć wyżej, twierdził że Polska nigdy nie dokonywała agresji. To nie jest prawda. W różnych etapach historii bywaliśmy państwem potężnym, a "jak się ma w domu dużo noży, to zawsze w końcu coś się utnie" (B. Dylan). Ucinaliśmy niekiedy to temu, to owemu; i nam ucinano lub uciąć próbowano. Nie róbmy więc z siebie aniołów.
Co mi się nie podoba zresztą szczególnie. Bo teza o wiecznym cierpiętnictwie Polaków (przy wycięciu np. zajęcia Moskwy i wojen z Chmielnickim, no ale oczywiście nie z Karolem Gustawem, bo Ikea to imperialiści) była lansowana przez historiozofię (pseudo)... powojenną, koniunkturalną. Bo tak uzasadniano "opiekę", jaką otoczył nas ZSRR (!). I mam prawo mówić tu veto.
Sprawdź sobie jeszcze historię tzw. reakcji pogańskiej i jej tłumienia -czyli wewnętrznego powstania u początków polskiej państwowości, utopionego we krwi. Tak i korzenie chrześcijańskiej Polski czerpią sobie z bratniej posoki tych, którym się nie podobała (pomijając, czy mieli rację).
To była historyczna konieczność, jeśli Polska miała wejść w przyszłość jako twór państwowy czyli samodzielny. I polscy władcy rozumieli to. Cel uświęca środki, mój drogi. Nigdy nie byłeś królem, to nie wiesz, jak to jest...
ElRiro, Lisowczyk wystąpił z dość karkołomną - zakładam, że raczej ignorancką - tezą, że Polacy nigdy nikogo nie niszczyli. O tym, czy była to konieczność, nie dyskutowaliśmy jeszcze. I nie jestem Twoim drogim, poszukaj sobie kogoś innego.
Konieczność tłumienia reakcji pogańskiej - jeśli już mamy o tym dyskutować - to problem tylko niejasności, czy Polska była wcześniej ochrzczona w obrządku starosłowiańskim. Być może bunt był buntem zwolenników Bizancjum. Wówczas było to coś bardziej na kształt w religijnej wojny domowej.
Nawiasem mówiąc, w obu przypadkach uważam, że konieczność była. Ale - jak pisałem - nie o tym mówiliśmy.
Bardzo się cieszę, że ciężko Ci odpisywać. Szkoda, że nie nawiązałeś do dalszej części mojej wypowiedzi. Dotyczących Twoich chorych studiów nad żydologią i frustracji.