PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=624892}
7,4 157 tys. ocen
7,4 10 1 157022
6,9 67 krytyków
Pokłosie
powrót do forum filmu Pokłosie

Wstyd mi

ocenił(a) film na 9

Film wstrząsający! Powiem tak ..kto jeszcze go nie widział niech idzie ,po projekcji powie to co ja tj.To najlepiej zainwestowane 20plnów w dniu dzisiejszym! Bardzo dobry film o co tu dużo mówić.. O niechlubnej przeszłości nas Polaków!!!

soplic68

cóż Twoja odpowiedz dot wulgaryzmu wyświetla się jako odpowiedź na mój post a nie główny wątek...

lidkan_filmweb

O rany, skoro już skomentowałeś mój post, to ci odpisałem i wyjaśniłem że nie odnoszę się do Ciebie, to chyba logiczne, a moje opinie dotyczą założyciela wątku...

lidkan_filmweb

Świetna robota Panie Pasikowski! Film jest świetny! Jeśli chodzi o post - to temat nieco dziwny, wszedłem z ciekawości ponieważ zapoznaję się po obejrzeniu filmu z różnymi opinimi a tu takie miłe zaskoczenie :) Fakt 20zł to nic za taką dawkę emocji.

gleba666

http://kinopolska-sfera.blogspot.com/2012/11/16-pokosie-2012.html

Zapraszam, oto moja recenzja filmu

gleba666

Wstyd to powinno być Ci, że nie wiesz co to jest film fabularny jakim jest "Pokłosie":
http://encyklopedia.pwn.pl/index.php?module=haslo&id=3899559

Zaliczył bym go do odmiany socrealistycznej.

mrYellowPete

Pasikowski to ludzki chłop, pokaże że UBek może być fajny, za to przeciętny Polak to diabeł wcielony. Wygląda na to że najgorsi zostali na roli, a najlepsi poszli do UB.

ocenił(a) film na 8
gleba666

nie wiem dlaczego my Polacy mamy się czegoś wstydzić. To tak samo jakbyśmy od młodego pokolenia Niemców żądali dalej cierpienia za zbrodnie hitlerowskie. To historia na którą już nie mamy wpływu.

Mati_H

Otóż to film jak film, problem tym w tym wymaganiu wstydzenia się i przepraszania, Niemcy, Rosjanie, Węgrzy, Rumuni, Słowacy, Chorwaci, Włosi, Belgowie, Ukraińcy, Litwini, Hiszpanie, Francuzi itd. itp. nie muszą, my musimy. Takie mendy jak Kwaśniewskie czy Millery będą przepraszały i pisały że czują się w Jedwabnem jakby ich DRUGI raz chciano spalić!

ocenił(a) film na 1
gleba666

Jakiej przeszłości ? co ty człowieku piszesz ,,, ten film to bełkot i nie ma nic wspólnego z historia !!!!
Podejrzewam że film na ludzi nie znających historii będzie miał właśnie taki wpływ !!
Ehhh i jeszcze państwo to sponsoruje !! Kto za tym stoi ??

ocenił(a) film na 8
elendir

Jak nie ma nic wspólnego z historią
Polecam się zapoznać z pracą prof. Jana Grabowskiego
http://www.tvn24.pl/kropka-nad-i,3,m/kropka-nad-i-11-01,673.html
http://www.holocaustresearch.pl/index.php?show=320
http://www.holocaustresearch.pl/index.php?show=478
http://www.holocaustresearch.pl/index.php?show=477

ocenił(a) film na 1
tangerinecamel

http://wiadomosci.wp.pl/kat,1027139,title,Kontrowersje-wokol-Poklosia-dr-Krzyszt of-Persak-i-Piotr-Zychowicz-o-filmie,wid,15085803,wiadomosc.html?ticaid=1f84e

no spoko polinkujmy sobie :)
JA tu mam inna opinie historyka akurat z Polski nie z Kanady gdzie historia jest odpowiednio podrasowana :) opinia akurat dotyczy filmu i całkowicie się z nia zgadzam

ocenił(a) film na 8
elendir

No no. Podrasowana przez spiseg masoński xD

ocenił(a) film na 1
tangerinecamel

no:) marsjański

ocenił(a) film na 9
elendir

...jeśli film to bełkot, to jak nazwać Twój wpis....? brak pomysłów... film nie jest ani o przeszłości, ani o teraźniejszości ani o przyszłości - film jest o człowieku, o jego zachowaniach w sytuacjach trudnych, tragicznych, ekstremalnych, o których gleba i Ty nie macie zielonego pojęcia, których nie przeżyliście, więc .... Ps. Pasikowski ma "jaja", Stuhr i Czop gra pierwszorzędna, ale wszystkich bije Pan grający Sołtysa Malinowskiego, szacunek wielki!!!

ocenił(a) film na 1
bob_harris

No nie wiemy jak to było w tamtych czasach i Pasikowski też nie był i tego jego jaja to chyba kukułcze są :)
Jak ma jaja niech zrobi film o płonących stodołach z Polakami na Ukrainie ..
Wiesz ja jestem za dyskusją o tym co było w Jedwabnem niech ktoś zrobi porządny film na faktach niech weźmie pod uwagę racje wszystkich stron ? a tutaj jakie gówniane walenie po łbie jak ktoś napisał to żadna dyskusja i żadne argumenty tylko takie błoto klapnięte komuś w twarz i tyle , zręszta mi już nie nie chce o tym pisać a film mam w czterech literach pewnie pójdzie w świat i zrobi z nas antysemickich zachlanych wieśniaków , standardowy obraz Polaka , jeszcze mi brakuje żeby wymyślili że nazista to Polak :P

użytkownik usunięty
gleba666

ten film to DNI czysta propaganda żydowska i najgorzej wydane pieniądze w życiu!

ocenił(a) film na 4
gleba666

Jakiej przeszłości "nas" Polaków? Chyba "was", bo nie "mnie".

gleba666

Nie można patrzeć na ten film przez pryzmat starych waśni, cała historia z wsią w której zostali zabici żydzi to tylko otoczka, pokłosie ma silny przekaz pokazujący różne strony ludzkiej natury, to na tych wartościach powinniśmy się koncentrować a nie na żydach

gleba666

A w co zainwestowałeś swoje inne 20 plnów w tamtym dniu?

gleba666

lepiej puknij się w łeb, trolluchu. mi najbardziej wstyd za ignorantów historycznych, którzy każdą antypolską agitpropagandę wynoszą do rangi objawionej prawdy.

gleba666

Proponuję następne 20PLN zainwestować w książkę "100 kłamstw J. T. Grossa" Jerzego Roberta Nowaka, wtedy zrozumiesz, że powody do wstydu mają jedynie ci, którzy zrealizowali ten film na zamówienie żydowskiego przemysłu roszczeniowego.
PS. Swoją drogą to zabawne, jak wspaniałym jesteśmy narodem, skoro Żydzi nie mogą znaleźć w historiografii chociaż jednego polskiego pogromu i muszą urządzać mistyfikacje :) Z drugiej strony po co im prawda, skoro mają kinematografię i media i ...tłumy naiwniaków jako odbiorców.

miotacz plomieni

Film jest świetny - a po pierwsze to nie film historyczny więc tego typu spory są zbędne, prawda? :) Polecam bo dobry thriller- that's all :)

ocenił(a) film na 8
gleba666

Pomyślałam sobie to samo wychodząc z kina. Film świetny i daje wiele do myślenia ! :)

gleba666

komentarz innej osoby z tego forum, skopiowalam bo daje duzo do myslenia:

"*Nasza rasa jest Rasą Panów. Jesteśmy świętymi bogami na tej
planecie. Różnimy się od niższych ras tak, jak one od insektów.
Faktycznie, porównując do naszej rasy, inne rasy to bestie i zwierzęta,
bydło w najlepszym wypadku. Inne rasy są uważane za ludzkie odchody.
Naszym przeznaczeniem jest sprawowanie władzy nad niższymi rasami. Nasze
ziemskie królestwo będzie rządzone przez naszego przywódcę za pomocą
żelaznej pięści. Masy będą lizać nasze stopy i służyć nam jako
nasi niewolnicy*."

Zacytowałam Menachema Begina premiera Izraela
laureata Pokojowej Nagrody Nobla z 1978 roku."

gleba666

"Znalezione w sieci: (Izaak Stolzman był Żydem rosyjskim w stopniu pułkownika NKWD oskarżonym o ludobójstwo.) Torturowany mężczyzna ‘przypomniał sobie’, że narkotyk był przywieziony z Urzędu Bezpieczeństwa Publicznego w Szczecinie. Stolzman vel KWAŚNIEWSKI jak to usłyszał, to sie wściekł, zawołał dwóch NKWD-zistow, tez żydów, którzy zgwałcili 15-letnią córkę oraz żonę. Po zgwałceniu kobiet, Stolzman wziął ze stołu aparat, rozerwał pochwę a Bartkowski wepchnął nagrzany pręt do czerwoności w skrwawiona pochwę dziewczyny. Nastąpił niesamowity krzyk bólu. Tak samo postąpiono z matką dziewczyny. Niepotrzebne kobiety wyniesiono do następnego pomieszczenia, gdzie zostały zastrzelone. "Stolzman w dalszym ciągu prowadził śledztwo w stosunku do torturowanego mężczyzny, nie wierzył jego zeznaniom, ze ten z uporem maniaka powtarzał, że narkotyki zostały przywiezione z UB w Szczecinie. W pewnym momencie kazał nagrzać pręt, a Bartkowski z cała siła wepchnął w odbytnicę, powtórzył sie ten sam scenariusz – ryk człowieka mordowanego. Po zakończeniu „eksperymentu” został zastrzelony, w tył głowy. Wykonawca był Lebe Bartkowski.(...) Przyszli do Stolzmana, aby uzgodnić ilu mają przysłać więźniów do zamordowania, spalenia lub zasypania wapnem. Książka "Polski holocaust"

gleba666

"Znalezione w sieci: (Izaak Stolzman był Żydem rosyjskim w stopniu pułkownika NKWD oskarżonym o ludobójstwo.) Torturowany mężczyzna ‘przypomniał sobie’, że narkotyk był przywieziony z Urzędu Bezpieczeństwa Publicznego w Szczecinie. Stolzman vel KWAŚNIEWSKI jak to usłyszał, to sie wściekł, zawołał dwóch NKWD-zistow, tez żydów, którzy zgwałcili 15-letnią córkę oraz żonę. Po zgwałceniu kobiet, Stolzman wziął ze stołu aparat, rozerwał pochwę a Bartkowski wepchnął nagrzany pręt do czerwoności w skrwawiona pochwę dziewczyny. Nastąpił niesamowity krzyk bólu. Tak samo postąpiono z matką dziewczyny. Niepotrzebne kobiety wyniesiono do następnego pomieszczenia, gdzie zostały zastrzelone. "Stolzman w dalszym ciągu prowadził śledztwo w stosunku do torturowanego mężczyzny, nie wierzył jego zeznaniom, ze ten z uporem maniaka powtarzał, że narkotyki zostały przywiezione z UB w Szczecinie. W pewnym momencie kazał nagrzać pręt, a Bartkowski z cała siła wepchnął w odbytnicę, powtórzył sie ten sam scenariusz – ryk człowieka mordowanego. Po zakończeniu „eksperymentu” został zastrzelony, w tył głowy. Wykonawca był Lebe Bartkowski.(...) Przyszli do Stolzmana, aby uzgodnić ilu mają przysłać więźniów do zamordowania, spalenia lub zasypania wapnem. Książka "Polski holocaust"