PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=462084}
3,5 12 tys. ocen
3,5 10 1 12141
1,9 9 krytyków
Pora mroku
powrót do forum filmu Pora mroku

Stwierdzenie "jak na polski film" od razu sytuuje polskie produkcje na odrębnej... niższej (niestety) półce. Wymagam od polskiego kina tyle samo co od zachodniego a nawet więcej.

Tymczasem myślę, że nie problemem są fundusze, bo przyzwoite środki na realizację filmu da się pozyskać. Speców też mamy. Jeśli o operatorkę chodzi (i całą technikę) to myślę, że nie ma o czym mówić... Problem tkwi natomiast w koncepcie. Polskie kino zawsze czerpało swoją siłę z oryginalności. Kino moralnego niepokoju jak Kobieta Samotna, Przesłuchanie.... obrazy Macieja Dejczera (300 mil do nieba), no sorry! One nie kosztowały znów tak dużo, a porywają po dziś dzień!

Myślę jednak, że lepsze-gorsze komedie romantyczne, wspomniany horror bądź "horror", czy też inne "komedje" robią coś dobrego. Powoli przyzwyczajają widza do obecności na ekranach polskich kin - polskiego kina, no i tworzą bazę techniczną pod duże kino.

Nieskromnie dodam, że starałem się w moim debiucie o oryginalny koncept i myślę, że zdołałem wypracować niezły efekt.

Zapraszam na stronę mojego filmu:

www.pantoflarz.zafriko.pl

Czekam na komentarze! Premiera już w czerwcu 2008 roku - także w sieci.