PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=462084}
3,5 12 tys. ocen
3,5 10 1 12141
1,9 9 krytyków
Pora mroku
powrót do forum filmu Pora mroku

Nie zdążyłem go jeszcze obejrzeć niestety... ale uważam, że jaki by ten film nie był to otworzy on drogę polskim filmom innym niż komedie romantyczne!!!

Zgadzam się z tobą w 100%, jaki by nie był to i tak z gatunku horror, o tak dużym zaangażowaniu finansowym, medialnym i aktorskim (chodzi o to, że występują znani aktorzy) to chyba pierwszy tego typu film poza kilkoma mniejszymi epizodami i niskobudżetowymi filmami.

I nierozumiem dlaczego wszyscy tak nażekają, przecież nie od razu Kraków zbudowano. Teraz moze być juz tylko lepiej!

Pozdr!!!

użytkownik usunięty
dawid13c

No właśnie, wiadomo początki nie są łatwe ale jak coraz częściej będziemy kręcić tego typu filmy (horrory) to wkońcu uda nam sie nakręcić coś naprawde strasznego!!! Więc jak niektórzy jęczeć, że to polski horror i nie warto go oglądać to trzeba pomyśleć, że z czasem może być tylko lepiej z tymi polskimi horrorami a ten pierwszy polski otwiera drogę reszcie!!

użytkownik usunięty

I wogle powinnismy się cieszyć, że to coś nowego a nie nażekać, że głupi bo polski... to nie hollywood wiadomo polskie horrory jeszcze długo nie będą takie jak tam ale jak na polskie realia to uważam, ze powinniśmy go lepiej oceniać!!

Popieram w zupełności!

Acha Hollywood też się nie popisał ich film SF z domieszką horroru pt."Jestem Legendą" to bez bardzo dobrej roli Willa Smitha prawie nic by nie był wart.

pozdr

dawid13c

Z powodu tego, ze polski nie mozna dawac temu filmowi taryfy ulgowej.

Obejrzyjcie sobie chociazby hiszpanski [REC]. Film zrealizowany przy minimalnych srodkach a jeden z najlepszych horrorow ostatnich lat.

psycholog_stosowany

Nikt nie daje mu taryfy ulgowej poprostu chcę aby dać mu szansę, ponieważ film ten dostał prawie 200 ocen negatywnych jeszcze "przed" premierą (kiedy jeszcze go nikt nie widział).

Pozatym początki są zawsze trudne, a to w porównaniu z kilkoma wcześniejszymi epizotami krótkometrażowymi (np. "Obróbka Skrawaniem"), czy Legendą (która była raczej thrillerem z założenia) to duży krok do przodu. Myślę że dalej może być już tylko lepiej.

A tak poza marginesem, to chciałbym zobaczyć w roli rezysera horroru znanego polskiego reżysera np. A. Wajdę on to chyba by potrafił nakręcić coś niezłego gdyby dostał przynajmniej średni scenariusz, tylko, że on preferuje troche inne klimaty - szkoda.

A REC'a postaram się oglądnąć.

Pozdrawiam!

użytkownik usunięty
psycholog_stosowany

Oglądałem kilka dni temu [REC] film fajny nie powiem no, ale temu polskiemu filmowi to trzeba dać taryfę ulgową z tego powodu że to jest praktycznie debiutancki polski horror zrobiony z takim rozmachem medialnym!!!

Zdecydowanie popieram. Horror w Polsce nigdy sie nie rozwinie jeśli będzie z samego założenia ganiony. Twórcom filmowym nie zależy na zrealizowaniu filmu, który przed samą premierą zostanie zrównany z ziemią. Ponadto obawiają się oni (wg mnie) ciągłych porównań do filmów zagranicznych. Zestawienia wydaje się nie uniknione, ale czyż w obliczu horrorowej luki w naszym kinie nie możnaby przychylniej ocenić filmu biorąc pod uwagę inne kryteria niż inspiracje czy poziom na tle światowym a wzamian docenić najzwyklejszą chęć i odwagę twórcy? Każdy dobrze wie jak wygląda sytuacja horroru na naszym rynku. Więc chyba dobrze sie dzieje, że coś rusza w kierunku poprawy. Nie od razu Kraków zbudowano jak to ktoś słusznie zauważył. Mam nadzieję, że Kuczeriszka czy Lewandowski nie będą jedynymi reżyserami, którzy spróbują wejśc w komitywę z horrorem/thrillerem.

Może i nie komedia romantyczna, ale wywołuje taki sam efekt... nie wiadomo czy się śmiać, czy płakać...