PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=462084}
3,5 12 tys. ocen
3,5 10 1 12141
1,9 9 krytyków
Pora mroku
powrót do forum filmu Pora mroku

Słuchajcie, czytając wasze komenty (te entuzjastyczne) zauważam dziwną tendencję do rozpaczliwej obrony tego filmu tylko dlatego, że jest polską produkcją. Nazywajmy rzeczy po imieniu - film jest nie trzymającym sie kupy gniotem. Patrząc jak najbardziej obiektywnie jest tam zdecydowanie więcej minusów niż plusów. W miarę klimatowe zdjęcia zostały kompletnie skute tragicznym montażem. Przyzwoita charakteryzacja dennymi dialogami. Scenariusz to dramat nie trzyma sie kupy nigdzie - eksperymenty z przesyłaniem duszy robione w cieknącej wodą poPEGRowskiej zawszonej piwnicy przez 80 letnich nazistów za pomocą 40 letniego akumulatora, szpitalnego łóżka i skórzanych pasów jeszcze jestem w stanie wytrzymać (nie jestem wybredny jeśli chodzi o horrory) ale nielogiczne zachowanie postaci po prostu urywa łeb. Jakieś zdarzenia kompletnie "z dupy" dopisywane chyba na kolanie żeby film był dłuższy takie jak bieganie postaci których nikt nie goni w kółko po jakiejś drabinie, zupełnie bezkarnie łażących po szpitalu a potem przez 1.5h próbujących z niego uciec a na końcu wychodząc przez drzwi frontowe matko boska ludzie szanujcie sie trochę. Te dwie rozpaczliwe próby zaskakującego zakończenia tylko przedłużają agonię. Ilu tak naprawdę było tych złych ? dwóch czy troje ? W sumie nie wiem bo już nie pamiętam połowy tego filmu mimo ,że wyszedłem 3h temu z kina. Flashbacki co 5 sekund mające budować napięcie kompletnie rozkładają cały klimat (są zbyt krótkie nic na nich nie widać i jest ich tak z 20x za dużo) nielogiczne zachowanie bohaterów, nieprzemyślany scenariusz próba montażu pod muzykę (dramat !) po prostu ręce opadają. Pokażcie mi chociaż jedną scenę którą zapamiętaliście, jeden dialog który był na poziomie jedną akcję która was przestraszyła .A jedną pamiętam ( pie++++enie tego dziada [sorry nazistowskiego naukowca] o Pitagorasie i Platonie przenoszących swoje dusze no i krzyżacy - zapamiętałem bo po prostu mi gacie spadły ze śmiechu).Sodomia, gomoria i katamia. Ten film z dużym powodzeniem mógłby wyprodukować i nakręcić Uwe Boll (naprawdę nie przesadzam).Szkoda pieniędzy.

Nie mam nic do polskiej kinematografii. Opisałbym ten film identycznie jeżeli grała by w nim Alba i wyreżyserował Wes Craven jeżeli byłby taki jak ten. Wierze, że w Polsce można zrobić dobry horror. Wierzę, że są ludzie którzy są w stanie to zrobić. Ale to nie jest ten film i to nie są ci ludzie :) - przynajmniej narazie :)

Pozdrawiam

użytkownik usunięty
Losioloot

"Wierze, że w Polsce można zrobić dobry horror. Wierzę, że są ludzie którzy są w stanie to zrobić. Ale to nie jest ten film i to nie są ci ludzie :) - przynajmniej narazie :) "

Zgadzam sie w 100% :)

ocenił(a) film na 1
Losioloot

co mnie jeszcze wqrza... to mała ilość aktorów w Polsce :P.. ciągle tylko ci sami sie przewijają... raz są więzieni.. raz na wspólnej... żenuła.. ;] az mozna dostać "Mroczków" przed oczami heh

bestia666azazyl

Nie wiem jak Tobie, ale jakby w tym Polskim gniocie grała Alba to byłbym zadowolony i ocena ogólna ocena podniosłaby się do 5:P

ocenił(a) film na 1
deva_2

Mnie najbardziej rozbiło zakończenie:

Dziewczyna leży na kozetce z rozciętymi tętnicami, wykrwawia się grzecznie na śmierć ("umieraj szybciej bo bateria mi pada...") ma umrzeć w ciągu kilkunastu sekund, a 5 minut później wychodzi w podskokach z plasterkiem na ręku...

ocenił(a) film na 4
mp0011

Małe piwo w porównaniu z "No dobra, teraz powiedz coś po niemiecku. Albo nie, zabiję cię, a jak puszczę od tyłu i będzie wyglądało, że ożyłaś" :D

Gryf

Tak była to jedna z akcji których wyglada na to, ze nie zrozumiałem ... podobnie jak "co to ? duch ! [bum bum ] halucynacje ... " o_O i to bieganie po drabinie.Cięcie czaszki tez mnie zastanowiło ktoś znalazł uzasadnienie w fabule poza "poprzednie trzy eksperymenty sie powiodły "? o_O

ocenił(a) film na 3
Losioloot

Film przynajmniej do połowy miał tajemniczy i nawet wciągający klimat ale nim dłużej tym gorzej. Ogromne braki w logice akcji. Mało gry aktorskiej, sceny przeciągające się niepotrzebnie. Delikatnie podkrada niektóre elementy z Piły. 4/10

Losioloot

a to przypadkiem nie było "co to ? diabeł/szatan" ?
bo mnie bardzo ucieszyło wmieszanie diabła do tego.
ogólnie pomieszanie z poplątaniem, było niemalże wszystko !
poza tym okropny scenariusz. po kiego grzyba ta lekarka chciała ciąć Karolinę ? przecież żeby "przenieść duszę" nie trzeba było nikogo ciąć ? po co oni pływali sobie w tym płynie, skoro ten cały eksperyment to szwidel ? o luuuudzie !

film ani śmieszy, ani straszny. już rozumiem robienie filmów typu "Klątwa 2", które przynajmniej są dobrą komedią.

girl_vicious

Spoko i tak ma lepsza ocene niz "Skorumpowani" heeh polska kinematografia rulez ... ostatnio oglądałem "Pręgi" to był jeden z lepszych polskich filmow jakie ostatnio nakręco ... reszta tych komedyjech typu Lejdis itd... woła o pomstę do nieba - pozdro