PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=8858}

Prawdziwy romans

True Romance
1993
7,5 53 tys. ocen
7,5 10 1 53411
7,4 26 krytyków
Prawdziwy romans
powrót do forum filmu Prawdziwy romans

Topka

ocenił(a) film na 9

Dlaczego ten film mając średnią 7.5 nie znajduje się w Top 500 filmów? Szczególnie, że na tej liście są produkcje z niższymi wynikami.

ocenił(a) film na 8
Kartolus

Na dole rankingu masz dokładny wzór, który ma za zadanie ustalić miejsce filmu w rankingu. Tego filmu w nim nie ma, bo ma za mało głosów.

ocenił(a) film na 9
Surprajs

Nie wiem od kiedy prawie 38 000 głosów to mniej niż wymagane w rankingu 10 000 i chyba wolę nie wiedzieć.

ocenił(a) film na 8
Kartolus

Tego nie napisałem. Chodziło mi o to, że film ma za mało głosów, przez co, po przemieleniu przez filmwebowski wzór, średnia wychodzi mniejsza niż 7,35 (miejsce nr 500).

Sam wzór wygląda tak:
średnia ważona = (g / (g+m)) *s + (m / (g+m)) * S
gdzie:
s - średnia ocena dla danego filmu
g - liczba oddanych głosów na film
m - minimalna liczba głosów wymagana do uwzględnienia w TOP (min. 10 000)
S - średnia ocen dla wszystkich filmów

s znamy, g znamy, m znamy, pozostaje S. Podstawiłem wzór do innego filmu, żeby znać średnią ważoną i wyszło mi, że S to około 4,83. Potem obliczyłem średnią ważoną dla tego filmu i wyszło mi jakieś 6,94. Jeśli chcesz, mogę dać Ci zdjęcie obliczeń, bo robiłem to na kartce i w kalkulatorze i nie chce mi się tu przepisywać - ostrzegam jednak, że mam strasznie niewyraźne pismo. Pozdrawiam ;)

ocenił(a) film na 8
Surprajs

A, jeszcze dodam - wynik oczywiście jest niedokładny. Wynika to z zaokrąglenia przez filmweb średnich do części setnych w przypadku top500 i części dziesiątych w przypadku strony filmu ;)

ocenił(a) film na 9
Surprajs

No tak, ja też obliczyłem sobie średnią, ale nawet nie zauważyłem dużego "S". Zdałem sobie sprawę, że popelniłem jakiś błąd, bo wynik jaki otrzymałem to 7,5. :P

ocenił(a) film na 8
Kartolus

No tak, też się prawie pomyliłem. Jednak mała różnica między s a S :p