PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=523230}

Prometeusz

Prometheus
2012
6,3 190 tys. ocen
6,3 10 1 189746
5,7 74 krytyków
Prometeusz
powrót do forum filmu Prometeusz

Ridley to jeden z najlepszych reżyserów kina, lecz jego ostatnie dokonania z "Robin Hoodem" na czele wołają o pomstę do nieba. Myślałem, że powrót do swojego sztandarowego arcydzieła sc-fi wróci w nim dawną świetność. Nie martwiłem się unowocześnieniem technologii i większym budżetem (wzmocnienie CGI, co mogłoby ująć klimatu), ani nawet 3D, bo przecież film i tak będzie można obejrzeć, jak nie w kinie to na dvd w wersji 2D.

ALE kategoria wiekowa PG-13? Dla "Obcego"? Najsłynniejszego horroru w historii? :P

Podobno się jeszcze mówi, że film może mieć też Rkę, ale o tym jak zostanie film zmontowany studio zadecyduje później (czyli pewnie wykombinują PG-13 do kin, a R w wersji reżyserskiej na Blu Ray). Jak dla mnie to albo jakiś koszmar, albo normalne jaja...

Jeśli film wyjdzie w jakiejkolwiek wersji w PG-13 to na pewno go nie obejrzę. Wspaniałą obsada, wspaniała ekipa, genialne i klimatyczne pierwsze fotki... nic mnie nie przekona do "Prometeusza" jeśli obniżą mu kategorie wiekową pod nastolatków, aby zarobić więcej kasy... :P

ocenił(a) film na 7
Juby_

Szczerze mowiac, to ja tu poza ciemnością zdjęcia nie widzę zadnej różnicy. ;D

Charism

Tu smar a tu krew. Popatrz dokładnie

ocenił(a) film na 7
Mazurian

E-e, dla mnie to wyglada identycznie. : P

Charism

Charism ty się orientujesz kiedy mogą wystawić dla Prometeusza kategorie wiekową?

Mazurian

MPAA wystawia kategorie wiekową kiedy zobaczą ostateczną wersję wypuszczaną do kin. Skoro Scott robi dwie wersje w taki sposób jaki widzimy (modyfikując pewne ujęcia na łagodniejsze) możemy być praktycznie pewni, że ludziom z MPAA przedstawiona będzie wersja "łagodna", żeby film dostał PG-13, a ta pod eRkę dostępna będzie dopiero na blu-ray.

Juby_

A Blue-ray pewnie będzie dostępny koło gwiazdki? :(

ocenił(a) film na 8
Mazurian

Zależy od popularności filmu, ale skoro wychodzi w maju to jak by dobrze poszło moglibyśmy mieć we wrześniu (no i zawsze reżyserska może wycieknąć w międzyczasie).

Dealric

W czerwcu wychodzi do kin Prometeusz ;)

ocenił(a) film na 8
Mazurian

30 maja premiera przecież jest. Przesunęli?

Dealric

Masz rację - pokiełbasiło mi się. A ja myślałem że 8 czerwca;)

Mazurian

Nie. Nowy spot na końcu ma 8 June - 8 czerwca:(

ocenił(a) film na 7
Dealric

Zależy od kraju. 'Ogólna' premiera jest 8.06, niektórzy maja wcześniej (Portugalia), niektórzy dużo później (my).

ocenił(a) film na 8
Charism

W tym wypadku liczy się premiera "światowa" (czyli ogółem pojawienie się filmu w kinach i moment w którym z tych kin film zejdzie).

Mazurian

A odpowiedź na twoje pytanie to - zapewne przyznają ją w maju.

Juby_

Dziękuję za odpowiedź:D

Juby_

PG - 13 To bedzie nie wykorzystanie molziwości tego filmu i jego klęska.

Podobnie było z TERMINATOREM OCALENIE. PG - 13. Taki film o ekterminacji ludzkości bez przemocy!!! Owszem film zarobił kase, ale rentowność była słabsza niż 1 i 2, bo wynosiła zaledwie 100% zysku, podczas gdy tame części wyciagneły kilkakrotność zwrotu zainwestowanych pieniędzy.

HORROR i PG - 13 ja tego nie widze.

A szkoda.

rutkowsky

Nie, Terminator Ocalenie (który mi się osobiście podobał), nie zarobił żadnej kasy. Prawdopodobnie wręcz wygenerował straty.
Planowano nową trylogię i przez tą klapę nic nie wyszło :P

Źle liczysz dochody z box office.

Kazioo

Zgadza się. Sam film kosztował przynajmniej $200M (oficjalnie budżetu nigdy nie podano) + koszty reklamy itp. a tylko połowa kasy z biletów trafia do wytwórni (reszta jest dla kin). Aby T4 się zwrócił musiał zarobić sporo ponad $400M na całym świecie, a niestety nie osiągnął tego wyniku.

ocenił(a) film na 9
Juby_

Ale pierwszy Obcy, w dzisiejszych czasach pewnie też by otrzymał kategorię PG-13. Poza wybuchem z klatki piersiowej nie było tam drastycznych scen, a język (nawet jeśli były jakieś "f*ck"i, nie pamiętam teraz) w tego typu produkcji nie ma większego znaczenia. Chodzi o klimat grozy, a nie gore. Od akcji był Cameron,.a Ridley jest od budowania napięcia

ElDuderino

Poza wybuchem z klatki? Ale to kluczowa scena, z którą "Alien" nie dostałby PG-13. W dodatku mamy jeszcze kilka przebić głów przez Xenomorfa i gatunek filmu to - HORRROR. "Prometeusz" będzie chyba pierwszym horrorem w historii z PG-13. :P

ocenił(a) film na 9
Juby_

Kluczowy owszem, ale nawet z nim dostałby dzisiaj PG-13. PG-13 może zawierać trochę przemocy, a krew też jest dopuszczalna. Tych przebić glowy to prawie nie widać, a co ma horror do kategorii to nie mam pojęcia. Pierwszy horror? Inni, Cloverfield - gdzie masz wybuch głowy, 28 Dni Później, Ostatni Egzorcyzm, Duch. Tak, jedyny horror :P

ocenił(a) film na 8
Juby_

Znalazłyby się horrory z PG-13 spokojnie.
A co do Aliena to aby w polskiej tv nie pokazują wersji bez właśnie tej sceny, a przynajmniej z bardzo okrojoną?

ocenił(a) film na 7
Dealric

Naprawdę? Z tego co pamiętam, scena była. Ale głowy nie dam.

ocenił(a) film na 8
Charism

Właśnie nie jestem pewny, bo dawno w tv nie widziałem, ale wydaje mi się, że mocno ją okroili.

ocenił(a) film na 9
Juby_

Ale pierwszy Obcy, w dzisiejszych czasach pewnie też by otrzymał kategorię PG-13. Poza wybuchem z klatki piersiowej nie było tam drastycznych scen, a język (nawet jeśli były jakieś "f*ck"i, nie pamiętam teraz) w tego typu produkcji nie ma większego znaczenia. Chodzi o klimat grozy, a nie gore. Od akcji był Cameron,.a Ridley jest od budowania napięcia

ocenił(a) film na 9
Juby_

Who the f**k is Peggy and why's she 13?

ocenił(a) film na 7
RedRnr

^ Win! :D

Juby_

http://filmratings.com/filmRatings_Cara/#/ratings/definitions/, po lekturze jak mniemam, co do zasady R-kę przyznają za sceny związane z "seksem". Takowych w Prometheusu raczej nie uświadczymy zatem nie bardzo widzę dlaczego miałby nie dostać PG-13 i stracić przez to, no chyba że ktoś bardzo liczy na pokazanie jakiegoś ruchanka w filmie.

ocenił(a) film na 7
Kax79

R - "adult activity, hard language, intense or persistent violence, sexually-oriented nudity, drug abuse". O to 'violence' chodzi. Czyli wlaściwie niemożność pokazywania krwi w filmie poniżej R.

użytkownik usunięty
Charism

A także przekleństw.

Charism

dobra, a kiedy ma być ten rating Prometheusa?

ocenił(a) film na 7
Kax79

Nie wiadomo. : )

ocenił(a) film na 7
Juby_

Drobna, ale bardzo dobra wiadomość. BTW - ten facet lubi odpisywać na twitterze.

http://i.imgur.com/sQFid.jpg

Charism

Wielkie dzięki za ten link!

Juby_

Właśnie się dowiedziałem, że żyłem w błogiej nieświadomości, gdyż powstał już film o obcych w PG-13. Była to pierwsza część AvP!!!

Nigdy mi się to nie rzuciło w oczy, więc jakoś lżej podchodzę do informacji związanych z kategorią wiekową.

ocenił(a) film na 7
Juby_

AvP nie jest o obcych, to jakaś pomyłka i tyle. ;D Poza tym - AvP było tak słabe, ze nawet Rka by mu nie pomogła.

Charism

Wiem, ale kategoria wiekowa nie była tam widoczna.

Juby_

Po obecnych weekendowych wynikach tych Igrzysk Śmierci chyba widzicie dlaczego jest ciśnienie ne PG-13. Ogłupiałe małolaty kręcą biznes zwłaszcza w US.

Juby_

Coś wam wyjaśnie drodzy parafianie skąd sie tak naprawde wzieło PG-13.... otóż wg badań statystycznym widzem w USA jest 13 letni MURZYNEK PÓŁANALFABETA! I to nie sa jaja, pod takich widzów krojone sa filmy w Juesej.

Juby_

Wklejka z innej strony. Ridley o rating-u Prometheusa.
In this interview Sir Ridley hints that the violence in Prometheus may have been toned down a bit to meet PG-13 expectations, but that the shocks in the movie could match the same R-rated ones we saw in 'Alien' and 'Aliens':
"The question is, do you go for the PG-13, [which] financially makes quite a difference, or do you go for what it should be, which is R? Essentially, it's kinda R.
It's not just about the blood, it's about ideas that are very stressful. I'm not an idiot, but I'll do everything I can to get the most aggressive film I can."

Kax79

dodam tylko że wypowiedź jest z 29 marca 2012.

ocenił(a) film na 7
Juby_

Czyżby "R"-ka? -> http://www.prometheus-movie.com/community/forums/topic/4529