PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=1314}

Przeminęło z wiatrem

Gone with the Wind
1939
7,9 110 tys. ocen
7,9 10 1 109817
8,3 51 krytyków
Przeminęło z wiatrem
powrót do forum filmu Przeminęło z wiatrem

na TMC, będzie leciał ten film, ale znając życie nie będę mogła go oglądać bo reszta domowników mi nie pozwoli :(

Melah

Możesz przyjść do mnie ja cie przygarne bo tez go bede oglądała. Pozdrowienia :)

Melah

Dziękuję Ci bardzo za propozycje, chętnie skorzystam:P

ocenił(a) film na 10
Melah

No i co Melu, udało się? ;)

Ja oglądałam GWTW na TVN7 w sierpniu. Wczoraj skacząc po kanałach trafilam na prawie sam poczatek (wiązanie gorsetu przed przyjęciem w Dwunastu Dębach) i juz mnie przyspawało do telewizora na trzy godziny :D

Nie ma to jak swój telewizor ;)

Mirabilisa

Obejrzałam! 4 godziny minęły błyskawicznie. Pozmieniano trochę wątki ale i tak bardzo mi się podobało! Pozdrawiam!

ocenił(a) film na 10
Melah

Pewnie nie ostatni raz bo od tego filmu ciężko się uwolnić.

Niektóre wątki usunieto (dzieci Scarlett, Will), inne trochę zmieniono (Retta nie bylo w domu umierającej Melanii, Scarlett pierwsza wrzucila obraczkę do kosza na wencie, a Rett jej nie wykupił), w niektórych momentach inaczej potraktowano upływ czasu (między śmiercią Bonnie a śmiercia Melanii w książce jest większa przerwa). W efekcie końcowym i tak nieważne bo liczy sie wyłącznie Scarlett, no i może jeszcze trójka pozostałych głównych bohaterów ;)

Pozdrawiam :)

Mirabilisa

Zgadzam się z tobą co do dzieci, one nie odgrywały jakiejś szczególnej roli w książce, ale Will powinien się w filmie znaleźć.
Zmienili jeszcze okoliczności w jakich umarli Bonnie ( może nie do końca) i Gerald. Jest jeszcze sporo takich zmian, ale musiało się tak stać bo "przeminęło z wiatrem", mimo to film jest wspaniały i na pewno nie raz go jeszcze obejrzę!

Melah

Zgadzam się z tobą co do dzieci, one nie odgrywały jakiejś szczególnej roli w książce, ale Will powinien się w filmie znaleźć.
Zmienili jeszcze okoliczności w jakich umarli Bonnie ( może nie do końca) i Gerald. Jest jeszcze sporo takich zmian, ale musiało się tak stać bo "przeminęło z wiatrem" to spora lektura, mimo to film jest wspaniały i na pewno nie raz go jeszcze obejrzę!

ocenił(a) film na 10
Melah

Fakt, Will był ważny (szczególnie dla Suellen bo wybawił ją od tak strasznego dla niej staropanieństwa :P). W ekranizacji "Scarlett" (którą oglądałam krzywiąc się z obrzydzenia) przywrócili jego postać, za to zupełnie zmienili inne wątki- tak że już nie wiem, co jest gorsze i bardziej irytujące książka czy film.

Czytałaś może? (kiedyś pytałaś czy warto)

Mirabilisa

Jeszcze nie czytałam i nie wiem czy w ogóle przeczytam.
Ponoć Alexandra Ripley zrobiła z tego zwykłe romansidło. Serialu też jeszcze nie widziałam ale słyszałam, że różni się od książki. A czytałaś może książkę "dalsze losy scarlett i retta" Anny Mildler ( chyba)? Mówią , że jest lepszą kontunuacją "przeminęło z wiatrem" niż "scarlett"

ocenił(a) film na 10
Melah

Nawet nie słyszałam o takiej książce, a że już jestem zrażona do wszelakich kontynuacji wątpliwe jest, że po nią sięgnę.

Co do Alexandry Ripley to nie wiem, czy zrobiła z tematu zwykłe romansidło bo raczej nie czytam zwykłych romansideł ;) ale wydaje mi się, że trochę to jednak tandetne było. Możesz to przeczytać jeśli Ci się bardzo nudzi i naprawdę nie masz nic lepszego do robaty.

Pozdrawiam

Mirabilisa

Kiedyś napewno sięgnę. Co do kontynuacji to uważam, że jeżeli są tego samego autorstwa co wcześniejsze dzieło to mogą się okazać dobre, ale jeżeli pisze je ktoś inny... no w końcu każdy ma inny styl pisania.