PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=1314}

Przeminęło z wiatrem

Gone with the Wind
1939
7,9 110 tys. ocen
7,9 10 1 109817
8,3 51 krytyków
Przeminęło z wiatrem
powrót do forum filmu Przeminęło z wiatrem

Z czym według Was powinienem się zapoznać najpierw - książka czy film ? Po obejrzeniu filmu,
będzie coś co zaskoczy mnie w książce ? Po książce film nadal będzie ciekawił ? Czy kolejność
jest raczej obojętna ?

ocenił(a) film na 10
Kamili17

Ja oglądałam film i czytałam książkę. Osobiście polecam najpierw obejrzeć film i się zachwycić jego fabułą, a następnie książkę i jeszcze bardziej być pod wrażeniem tejże pięknej historii Scarlet O'Hara'y . Polecam gorąco :D

Kamili17

Ja polecam najpierw przeczytać książkę, która zresztą dosyć rożni się od filmu w, którym ominięto kilka wątków.

ocenił(a) film na 10
Kamili17

Dla mnie i książka jest jedyna w swoim rodzaju i film. Wracam do książki i tak samo wracam do filmu. Pozdrawiam.

ocenił(a) film na 8
Kamili17

Ja polecam najpierw obejrzeć film, który jednak nie oddaje klimatu książki, wszystkich niuansów i emocji. U mnie książka była pierwsza i niestety, mam takie poczucie, że przez to nie mogłam w pełni docenić filmu, a obrazy postaci w filmie nie spełniały moich oczekiwań. Mimo wszystko film jest piękny, ale wiadomo, że książka o niebo lepsza.
Oczywiście obejrzenie filmu przed przeczytaniem książki ma swoje wady - wyobraźnia już tak nie działa. Najlepszym rozwiązaniem byłoby przeczytanie książki i obejrzenie filmu w dużym odstępie czasowym.

Kamili17

Zdecydowanie najpierw książka.

ocenił(a) film na 8
Kamili17

to jeden z niewielu przykładów w dziejach świata, gdy nie warto sięgać po książkę. zwykle adaptacje nie umywają się do pierwowzoru. tu jest na odwrót :)

ocenił(a) film na 9
schschfikation

Dokładnie, film ma rozmach, postacie budzą emocje (mniejsza o to jakie), a książka dla mnie była zwykłym czytadłem. Film przerósł książkę.

Kamili17

ja film oglądałam jako dziecko i w dorosłym życiu kilkakrotnie do niego wracałam ;) niedawno przeczytałam ksiązkę i usze powiedziec że ekranizacj ajest bardzo blisko ksiązki, tzn bardzo wiernie oddaje klimat ksiązki, wg mnie. pomijajac kilka faktów - no to ze Scarlett miała dwoje dzieci jak wychodziła za Retha;)

wg mnie książka jest bardzo bardzo mądra, kilka cytatów zapadło mi w pamięci i jestem pewna ze wróce do niej kiedys;)

Kamili17

KSIĄŻKA !! nie inaczej

ocenił(a) film na 8
Kamili17

Pierwsza książka ZAWSZE .