PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=1314}

Przeminęło z wiatrem

Gone with the Wind
1939
7,9 110 tys. ocen
7,9 10 1 109817
8,3 51 krytyków
Przeminęło z wiatrem
powrót do forum filmu Przeminęło z wiatrem

niebawem z powodu politycznej poprawnoci i antyrasistowskiego szalenstwa może zniknać na ZAWSZE !!!!!!!!!!!!!

Vernitz

Nie siej szkodliwej dezinformacji. Film został w 2020 roku chwilowo zawieszony na platformie HBO Max z uwagi na słuszne argumenty Johna Ridleya, ale z biegiem czasu wrócił z komentarzami odnoszącymi się do tego, jaka była w tamtym okresie rzeczywistość w kontekście historycznym i rasowym.

ocenił(a) film na 9
Guttural

A cóż to są za słuszne argumenty ? Uleganie politycznej poprawności? Czy ów rezyser potępił wandalizm ludzi związanych z black lives matter? Nie słyszałem...

ocenił(a) film na 3
Vernitz

Podam tylko jedną scene: Scarlet:Czego się boisz Ashley. Ashley: Chyba życia, które stało się zbyt realne, nie mam nic przeciwko rąbaniu drewna, Ale żałuje utraconego PIEKNA życia które kochałem.

ocenił(a) film na 3
Vernitz

no ku.. mać. piękno to było życie kiedy czarni rodzili się i umierali tylko po to aby pracować na to twoje piękne życie!
ten film składa się z takich perełek.
Absolutnie nie zgadzam się z tym aby takie filmy zakazywać ale w moim przekonaniu absolutnie powinny4 być opatrzone krytycznym komentarzem.

ocenił(a) film na 3
Stagiryta

Jedyna wartość tego filmu to bezsprzeczny rozmach.

ocenił(a) film na 9
Stagiryta

Czy ja gdzieś napisałem, że popieram niewolnictwo? Ja pisałem o politycznej poprawności, cenzurze i tolerowaniu rasistowskich murzynów z black lives matter.

ocenił(a) film na 10
Stagiryta

Przecież w tym filmie akcja jest pokazana z perspektywy Południa i ich mieszkańców. I akurat ta scena jest dobrze przedstawiona, bo dla Ashleya, jego rodziny i znajomych życie przed wojną faktycznie było spokojne i piękne. To, że murzyni mieli już o wiele gorzej ich nie obchodziło. Ten film pokazuje tą sytuację z ich perspektywy i robi to bardzo dobrze a że była to chora sytuacja to już inna sprawa.
I na pewno nie zasługuje na taką ocenę jaką mu wystawiłeś bo nie spodobały Ci się jakieś sceny, które odbiegają od dzisiejszych standardów.

Guttural

a jakie to niby sluszne argumenty? chetnie poznam

Vernitz

Bo wiecie czarnoskórzy na ekranie są spoko tylko wtedy gdy są na dalszym planie i grają takie role do których Pan Bóg ich stworzył czyli niewolnikow, roboli i służących ale kiedy dostają oni role główne a jeszcze nie daj Boże Oscara za taką role dostaną bo tak dobrze zagrają to już jest przejaw antyrasizmu i poprawności politycznej