PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=1314}

Przeminęło z wiatrem

Gone with the Wind
1939
7,9 110 tys. ocen
7,9 10 1 109824
8,3 51 krytyków
Przeminęło z wiatrem
powrót do forum filmu Przeminęło z wiatrem

Sen Scarlett

ocenił(a) film na 10

Zastanawialiście się może, czego Scarlett w swoim śnie szukała za mgłą? Od momentu przeczytania wątku z jej snem, zastanawia mnie, czego to ona nie mogła znaleźć? Jakieś propozycje? Bo mi się wydaje, że szukała Retta. Na końcu filmu, jak on od niej odchodzi, to wyraźnie widać jak znika za mgłą, prawda? Hmmm...

charlize13

a ja odniosłam wrażenie, że chodzi o miłość (ashleya), o którą walczyła całe życia

ocenił(a) film na 9
bloody_mary

No właśnie nie. Jej się tylko wydawało że kocha Ashleya, a tak naprawdę kochała wyłącznie Rhetta. Co uświadomiła sobie poniewczasie gdy Rhett właśnie ją porzucił ;)

ocenił(a) film na 10
EineHexe

Wątek ze snem jest piękny, zarówno w książce jak i w filmie jest on ukazany. Scarlett będąc żoną Rhetta, wzdycha do Ashleya, we śnei jest przygnębiona SAMOTNA i szuka we mgle... ale czego? Szuka tej miłości, jaką Rhett ją obdarzył, a ona ślepa nie chciała jej zauważyć. W chwili kiedy uświadamia sobei kogo tak naprawdę zawsze kochała, wybiega z domu Ashleya i (w filmie) błądząc we mgle szuka Rhetta. Jest dokładnie jak we śnie, ale teraz wie kogo chce znaleźć... czy znajduje? Chyba nie do końca. Jest już za późno Rhett się zmienił, upadł psychicznie (odrzucenie Scarlett, śmierć Bonni i Melanii - jedynej wielkiej damy i największej przyjaciółki) nie widzi dla siebie przyszłosci u boku Scarlett. Kochając ją zniszczył siebie... już nie wystarczą łzy Scarlett i obiecanki, krnąbrnej pannicy którą poznał w Dwunastu Dębach - jest za późno. Scarlett zostaje sama... z poczuciem winy ale siłą na dalszą walkę. Przecież to w końcu kobieta Nowego Południa.

Pozdrawiam!

użytkownik usunięty
EineHexe

Dokładnie tak. Zgadzam się, za mgłą zawsze był Rhett. Jak to powiedział (w książce) Rhett, Scarlett była dzieckiem, które wyciągało ręce po ksieżyc, którego mieć nie mogło. Nie widziała nawet swoich własnych potrzeb.

ocenił(a) film na 10
charlize13

z tego co pamiętam, to w książce Scarlett wyjaśniła, że szukała Retta.

holi_3

Tak, było to wyjaśnione :)

( za krótki)

charlize13

"Podobnie jak setki razy we śnie, biegła teraz, biegła na ślepo, nie wiedząc dokąd, gnana nie nazwanym strachem, szukając w szarej mgle bezpieczeństwa, które gdzieś się kryło. [...] Nagle poczuła się silna i szczęśliwa. Nie bała się już ciemności ani mgły i wiedziała z radością w sercu, że już nigdy się ich nie ulęknie. Choćby nie wiedzieć jakie mgły skupiały się dookoła niej w przyszłości, znała już przystań."

fragment z książki, tam potem jest napisane, że tą przystanią jest właśnie Rhett.