PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=1314}

Przeminęło z wiatrem

Gone with the Wind
1939
7,9 110 tys. ocen
7,9 10 1 109817
8,3 51 krytyków
Przeminęło z wiatrem
powrót do forum filmu Przeminęło z wiatrem

Uwielbiam

użytkownik usunięty

Jestem chyba jedną z wielu, dla których ten film jest wspomnieniem z dzieciństwa. Jako dziewczynka ubóstwiałam Scarlett i podziwiałam urodę Vivien Leigh. Mam do niego ogromny sentyment.

Dzisiaj na TCM.

ocenił(a) film na 10
Sparow5

Kocham ten film, bez względu na wszystko, zawsze do niego wracam i będę wracać. A Vivien Leigh była przepiękna kobietą i rasową aktorką, wielka szkoda, że zmarła tak wcześnie, bo mogła jeszcze wiele wspaniałych ról po sobie zostawić.

ocenił(a) film na 9

Ten film kiedyś puściła mi mama na kasecie, obejrzałam go i oglądam za każdym razem gdy leci w telewizji, nawet teraz jest emitowany na tvn 7 :D Ale nie mogłam się powstrzymać od komentarza. Film jest naprawdę rewelacyjny, Clark Gable świetnie zagrał swoją rolę!!

użytkownik usunięty

Scarlett to kiepski wzór dla malych dziewczynek,ciekawe,co z ciebie wyrosło;)Też jako dziewczynka lubiłam ten film i scarlett,ale gdy obejrzałam go po latach,to strasznie irytowała mnie ona i jej niemoralne postępowanie,były momenty,gdy zachowywała się jak świnia wobec swej rodziny i jak zwykla prostytutka np gdy przespała się z narzeczonym swojej siostry po to by zyskac jego majątek poprzez ślub z nim Niby starała się sobie radzić w tamtych trudnych czasach,ale bez przesady.Poza tym Scarlett jest antypatyczna sama w sobie.Nic dziwnego,że Rett na koniec uciekł od niej.

Mimo wszystko byla piekna bez tych wszystkich retuszy, tapety, udziwnien... z ktora wiekszosc owczesnych gwiazd wyglada tak jak ona :)

No, ja kochałam także Retha :)
Uwielbiam ten film miłością wielką i chyba dozgonną i oglądam namiętnie zawsze kiedy tylko trafię na niego w tv:)
Poza tym to chyba jedna z najlepszych ekranizacji w historii kina i nawet teraz po 70 latach nie trąci myszką -a to wielka sztuka.

Zastanwiam się czy obejrzeć film o miłości, jestem facetem i jakoś mnie to odpycha. zobaczyłem jednak ilość statułetek i Jestem w rozterce. Help! To zdecydowanie nie jest męskie kino i boję się, że zmarnuje czas.

ocenił(a) film na 10
Nashael

Jestem facetem, powiem tyle - film trzeba zobaczyć. Jego wielkość i niezaprzeczalne piękno jest abstrahując od historii miłosnej czymś świetnym. Rola Reda potrafi pokazać prawdziwego faceta tak jak myślę powinien się zachowywać. Nie dżentelmen ale też nie skończony cham. Wszystko okraszone świetnymi (jak na 39 rok) zdjęciami. Jeśli się chce to widzi się w tym filmie historie miłosne, wojenne, walki o swoje itp. Morałów (często nienachalnych) jest mnogość wiec z całej siły polecam.