PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=1314}

Przeminęło z wiatrem

Gone with the Wind
1939
7,9 110 tys. ocen
7,9 10 1 109817
8,3 51 krytyków
Przeminęło z wiatrem
powrót do forum filmu Przeminęło z wiatrem

dlaczego nikt nie podejmuje się nakręcić nową wersję Gone with the wind? A może takich filmów niepowinno się "poprawiać" i "ulepszać". Ale mimo wszystko film musi schować się w porównaniu z książką. Uwielbiam powieść Margaret Mitchel i zajmuje ona pierwsze miejsce w rankingu ukochanych lektur.

ocenił(a) film na 10
WhiteRoses2410

Trudno zmierzyć się z legendą. Wszyscy to wiedzą. Dlatego nikt jeszcze nie nakręcił nowej wersji. :)

ocenił(a) film na 9
WhiteRoses2410

Zdecydowanie takich filmów się nie powinno "poprawiać" i ulepszać", to klasyk jedyny i niepowtarzalny.

ocenił(a) film na 9
WhiteRoses2410

Zdecydowanie takich filmów się nie powinno "poprawiać" i ulepszać", to klasyk jedyny i niepowtarzalny.

WhiteRoses2410

klasyków się nie remakuje! niestety, nie do wszystkich to dociera i potem wyskakują z pomyslem zrobienia nowej my fair lady... czekam tylko na sniadanie u tiffanyego z angelina w roli holly, wtedy bede wiedziala, ze czas umierac.

ocenił(a) film na 10
WhiteRoses2410

Oryginał jest zawsze najlepszy. Nowe wersje klasycznych filmów to zazwyczaj totalne porażki. Dla większości wielbicieli "Przeminęło z wiatrem" Scarlett i Rhett zawsze będą mieli twarze Vivien i Clarka. Ktokolwiek dwoiłby się i troił, nie zagrałby tak perfekcyjnie, jak oni...

ocenił(a) film na 8
GoneWithTheWind

No właśnie, nie mogę wyobrazić sobie nikogo innego w roli Retta, gdy czytam książkę to właśnie Clarka mam przed oczmi. Macie rację. Takich filmów się nie poprawia. Zostają takimi jakimi są i każde kolejne pokolenia się nadal nimi zachwycają. :)

ocenił(a) film na 7
WhiteRoses2410

A ja myślę, że dobry remake byłby strzałem w dziesiątkę. Współcześnie dla większości ludzi historia, którą da się da streścić w minutę, ujęta w formie niemal czterogodzinnej epopei jest nie do przełknięcia.

ocenił(a) film na 10
WhiteRoses2410

A po co? Nie lubię tej całej idei robienia na nowo starych filmów. Po jakiego grzyba ja pytam...?

ocenił(a) film na 10
WhiteRoses2410

Nie, ja nie wyobrażam sobie nikogo innego w roli Rhetta, poza tym chyba żaden z dzisiejszych aktorów się do tej roli nie nadaje.

ocenił(a) film na 10
Katherine_Company

Nie ma się co czarować - remake pomimo wszelkich starań w porównaniu z oryginałem wypadłby beznadziejnie. Nikt zatem nie chce się tego podjąć. I Bogu dzięki! Sam pomysł tworzenia nowej wersji wydaje mi się wręcz bluźnierstwem. :(

ocenił(a) film na 7
nemesisswan

A dlaczego niby remake ma być beznadziejny? Reżyserzy na przestrzeni lat zidiocieli i już nie potrafią kręcić filmów? Spróbować nie zaszkodzi, przecież to nie zepsuje oryginalnej wersji, może nawet zachęci ludzi do jej obejrzenia.

użytkownik usunięty
WhiteRoses2410

Oby nigdy nie powstała nowa wersja!!! Amerykanie uważają ten film za "święty" nie podejmą się próby zatarcia tej IDEALNEJ produkcji, nową wersją.