PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=882}

Przerwana lekcja muzyki

Girl, Interrupted
1999
7,9 254 tys. ocen
7,9 10 1 253867
7,1 39 krytyków
Przerwana lekcja muzyki
powrót do forum filmu Przerwana lekcja muzyki

A mnie zastanawia dlaczego ten film nazwano w polskiej wersji ''Przerwana Lekcja Muzyki''. Film obejrzałam po angielsku i angielska nazwa pasuje idealnie ale polski ?! Wie ktoś o co chodzi ? :P
P.S. Film mi się podobał i oczywiście gra aktorska nie tylko Angeliny zadziwiała ale również Winony Ryder jak i Brittany Murphy (R.I.P.) :))

użytkownik usunięty
ZaCiagamSieToba

moze chodzic o noc pocieszania przeddrzwiowego Poly, to był chyba punkt zwrotny dla głównej bohaterki. poza tym girl interrupted to z ang. rozerwana dziewczyna? nie jestem dobry w ang. ale jesli cos takiego to wiadomo że bez sensu. kto poszedlby na to do kina? tytuł przerwana lekcja muzyki jest ciekawszy

ZaCiagamSieToba

radzę przeczytać książkę. dowiesz się skąd ten tytuł.

ZaCiagamSieToba

Ile razy jeszcze ktoś się o to zapyta...
W książce jest przedstawiona sytuacja gdy główna bohaterka zachwyca się obrazem Vermeera który doskonale ilustruje jej sytuacja i jego nazwa brzmi: girl interrupted at her music. (Należy pamiętać że to ekranizacja pamiętników a opisanej przez mnie sytuacji nie ma w filmie.)
Od nazwy obrazu zaczerpnęła tylko 2 pierwsze słowa czyli w tłumaczeniu dziewczyna zaburzona/przerwana. Jednak tytuł tłumaczy się przez wzgląd na obraz i poniekąd to tytuł symboliczny dlatego właśnie to przerwana lekcja muzyki [bo dokładnie tak tłumaczy się tytuł obrazu]