PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=31494}
7,0 7,2 tys. ocen
7,0 10 1 7192
7,2 5 krytyków
Quo Vadis
powrót do forum filmu Quo Vadis

Rozmach może i większy, niż u Kawalerowicza, ale polska wersja lepiej oddaje treść powieści Sienkiewicza.
"Lepiej" nie oznacza jednak, że jakikolwiek film może być lepszy od książki.

ocenił(a) film na 8
Kansas_City_Shuffle

Chuja się znasz.

ocenił(a) film na 5
Alex_Tyler

Wychowano Ciebie tak, żebyś na portalu kulturowym odzywał się do mnie jak na wiecu?
Bo jeżeli ja się wku*wię, to znikniesz z serwerów tej planety raz i na zawsze.
Uwierz.
I pomyśl na przyszłość.

ocenił(a) film na 8
Kansas_City_Shuffle

Trochę mnie poniosło, ale nie uważasz że 2/10 to ocena zbyt krzywdząca? Za sam rozmach i scenografię można więcej dać.

ocenił(a) film na 5
Alex_Tyler

Trochę Cię poniosło - fakt. Nie rób tego więcej, bo nie warto.
Co do filmu: tu nie chodzi o rozmach. Ten doceniam.
Chodzi o formę, o treść. Film nie oddaje powieści. Żaden nie oddaje, niemniej w tym przypadku spodziewałem się więcej.

ocenił(a) film na 9
Kansas_City_Shuffle

To ja powtórzę. Choooja się znasz. Nie piszę tego w złości. Ale nie można oceniać filmu na podstawie książki. Film jest osobnym dziełem, stworzonym na podstawie historii z książki ale jednak tylko na podstawie. Film można ocenić na podstawie zdjęć, scenariusza, muzyki, fabuły, obsady, aktorstwa, wykreowanych postaci, scenografii, kostiumów. Ocena 2 jest ocena poniżej filmu klasy B. A w tym filmie rozumiem nie podobał tobie się głównie scenariusz. Wiec uwaga kolegi jak najbardziej zasadna.
Swoja drogą. Jeżeli Temu filmowi dałeś tak niska ocenę za brak wierności z książką, to aż boję się sprawdzić co dałeś Hobbitowi.

alvaro_morales

Alex_Tyler mógł darować sobie owe, chuja się znasz, nic to nie wnosi do żadnej rozmowy do twojej rozmowy również, chociaż jest zdecydowanie bardziej merytoryczna. Pragnę jeszcze zauważyć, że Kansas_City_Shuffle nie ocenił filmu na dwie gwiazdki, chociaż tytuł mógł to sugerować.