5,5 64 tys. ocen
5,5 10 1 64034
3,8 27 krytyków
Quo vadis
powrót do forum filmu Quo vadis

moze przyczyna jest slaby scenariusz oparty na slabej ksiazce? (tzn tanim romansie, lub jak
mowil Gombrowicz- epopeja narodowa klasy b)
choc do upadku filmu przyczynily sie tez slabe sceny, pod wzgledem aktorskim nie widze
WIEKSZYCH uchybien, ale jednak cos jest na rzeczy bo calosciowo nie da sie tego
zcierpeic!

horcruxxx

i całe szczęscie, że w... grobie, bo gdyby jeszcze coś durnego napisał to sama bym tam wylądowała!

ocenił(a) film na 6
paschalina

"bo gdyby jeszcze coś durnego napisał to sama bym tam wylądowała!"
Coś durnego, powiadasz? JESZCZE coś durnego? Ciekawa, więc jestem, ile z utworów p. Sienkiewcza przeczytałaś. Czemu uważasz je za durne, beznadziejne? Może dla mody, co? Młodzież, rzekomo, nie czyta Sienkiewicza.
Ba, młodzież ma tendencje do zrażania się do dzieł trochę wcześniej niż wczoraj utworzonych. W sumie się jej za bardzo nie dziwię (jako ogółowi). System lektur w naszym państwie (nie wiem jak to jest poza granicami Polski) ma sobie wyjątkowo wiele do zarzucenia. Wiem to zresztą z autopsji ;)
Natomiast nikt nie powinien wrzucać wszystkich do jednego worka! Wówczas jakie grupy by funkcjonowały? Niemowlęta, Dzieci, Młodzież, Dorośli, i Ci Dorośli Prawdziwie Dorośli -Podług wieku, to chyba tak?

Hm..."Quo vadis" nie da się przeczytać nawet po zażyciu środków odurzających? Wiedz więc, że twoje uchybienia w stosowaniu naszego języka przyprawiają o ból głowy, tego z pewnością nie da się czytać swobodnie, nieważne z udziałem czy bez, jakichkolwiek środków!

Szczerze mówiąc nieźle się ubawiłam czytając twoje wypowiedzi w tym temacie. Tak więc mam kilka pytań:
- co jest prostackiego w "Krzyżakach"?
- czy jedynie w pisowni listów powinniśmy stosować się do reguł pisowni języka polskiego?
- czemu jest ci wstyd za polskich pisarzy, poetów? Twoje utwory zasługują na większe uznanie?
- Tak właściwie to nie wiem...na tym forum wypowiada się paschalina czy Gombrowicz? To, że nie potrafimy samodzielnie myśleć, to już dopiero hardcore, nieprawdaż?
- Jako że według ciebie poziom inteligencji określa wiek, szkoła, do której się uczęszcza, to chyba powinnam cię uznać moim autorytetem? Hmm...ciebie, czy Gombrowicza? :D

Mam nadzieję, że jako przykładna, starsza wiekiem ( i rozumem) osoba, odpowiesz mi na te, jakże beznadziejne, nurtujące małolatę pytania. ;)

paschalina

mam genialny pomysł - napisz lepsze! może też dostaniesz nobla!

użytkownik usunięty
paschalina

Jak patrzę na te wypowiedzi osób tak bardzo obeznanych w literaturze polskiej oraz znający Sienkiewicza, Gombrowicza i Żeromskiego plus krytykujący ich dzieła oraz siedzących na necie, to śmiać mi się chce. Chcecie krytykować ich, to najpierw przeczytajcie minimum trzy czwarte tego, co napisali, rozumiejąc to, a nie gadając, że to tandeta. Gdyby tak było, to nie zaliczono by ich do klasyków.

PS: Z całym szacunkiem do osób, które nie to miały na myśli zamieszczając komentarze tu.

użytkownik usunięty

O gustach się nie dyskutuje.. Każdy ma swoje upodobania. Jeden lubi Zmierzch drugi książki Coelho a kolejni książki Sienkiewicza.. Gdy czytam komentarze osób które uważają iż książki Sienkiewicza są durne beznadziejne to z trudem powstrzymuje się z dodaniem komentarza obrażające takie osoby.. Ale mam prośbę : nie oceniajmy książek, których nie przeczytaliśmy.. Lub gdy wychodzimy z takiego założenia że skoro film jest oparty na książce i okazał się gniotem to książka tez jest pewnie spieprzona.. Nie kieruje tej wypowiedzi do osób które przeczytały jakiś utwór Sienkiewicza OD DESKI DO DESKI i uważają ze to nie jest typ książek za którymi przepadają..

ocenił(a) film na 6
paschalina

Czy jesteś już na tyle dojrzała, ażeby odpowiedzieć na moje pytania? Czekam. :)

ocenił(a) film na 5
paschalina

"Quo vadis" to słaba książka? Człowieku, schowaj się i NIE WYCHODŹ!

ocenił(a) film na 10
kacper990

''Quo vadis'' to arcydzieło samo w sobie! Po prostu nie mogę czytać, jak ktoś pisze takie brednie, że to kiepski romans czy jeszcze co innego. Ludzie, gdzie wy macie oczy. To niesamowita, piękna i wzruszająca historia! To, że film nie wyszedł, nie oznacza, że książka jest słaba! Po prostu szkoda słów na ludzi, którzy tak o niej sądzą. Sienkiewicz się chyba w grobie przewraca :/

ocenił(a) film na 6
paschalina

Tak się pięknie składa, że ja również czytałam Ogniem i mieczem Henryka Sienkiewicza w czwartej klasie podstawówki, a przy Syzyfowych pracach Żeromskiego prawie zasypiałam. Natomiast Krzyżacy (również lektura w gimnazjum) bardzo mnie wciągnęli. Sienkiewicza czyta się z zapartym tchem, natomiast przy Żeromskim spalam prawie. Nudne jak flaki z olejem. Quo Vadis muszę kiedyś przeczytać, bo nie miałam okazji.