PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=9136}

Requiem dla snu

Requiem for a Dream
2000
7,8 685 tys. ocen
7,8 10 1 685398
7,6 65 krytyków
Requiem dla snu
powrót do forum filmu Requiem dla snu

ten film dał mi psychicznego kopa, długo nie mogłam się po nim pozbierać. nie wiem, co mam napisać, by go zarekomendować... po prostu trzeba to zobaczyć.

ocenił(a) film na 10
calinka1988

Zgadzam się z tobą, film jest swietny i każdy powinien go zobaczyć. Nie rozumiem ludzi którym się nie podobał, nawet jeżeli kogos nie chwytał sposób ujęcia tematu to i tak film był nakręcony bardzo ładnie, tak że przyjemnie się go oglądało. Na przykład moment po wzięciu działki, super zrobione z rozszerzającą się źrenicą itp.

użytkownik usunięty
LOLs

Dokładnie, muzyka, aktorstwo, scenariusz, tematyka, przekaz, wszystko w jak najlepszym wydaniu. Pokazane jest powolny upadek tych ludzi, powolną degenerację.Scena kiedy kobieta poniża się, zmienia w prostytutkę dla narkotyków na prawdę mocna, tak samo jak chłopak z wielką raną po igle, lub starszą kobietą karmiącą przez sondę. To dzieło albo się nienawidzi albo pokocha, ale nie można przejśc obok niego obojętnie, gdyż jest wstanie zniszczyc psychikę, ład i spokój ducha. To nie jest film tylko o narkomanach to film o wiele większy. ambitniejszy, mądrzejszy, i opowiada o tym z czym spotykamy się każdego dnia z bólem, załamaniem, marzeniami (nawet niedostępnymi), wolnością, walką o godne życie nie myśląc o konsekwencjach, tęsknocie, poczuciu bycia ważnymi, godności, moralności, zasadach, itp

ocenił(a) film na 8

uzupełniając przy godności: poniżeniu, potraktowaniu drugiego człowieka jak śmiecia, jak przedmiot, ocenianiu z góry, braku miłosierdzia, niekompetencji chociażby lekarzy, braku pomocy, ignorancji ze strony drugiego człowieka..