PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=9136}

Requiem dla snu

Requiem for a Dream
2000
7,8 685 tys. ocen
7,8 10 1 685439
7,6 65 krytyków
Requiem dla snu
powrót do forum filmu Requiem dla snu

ALE JAJA !!!

ocenił(a) film na 10

Właśnie ogladałem reklame w Polsacie ich nowego programu "Chcę
być piękna" jakaś starsza całkiem dobrze wyglądająca pani opowiadała że czuje się jak kapeć czy coś takiego - nieważne, rzecz w tym że w tle leciał motym właśnie z "Requiem dla snu" hehe. Nie wiem czy sie dobże orientuje ale to chyba będzie program jak będą robić operacje plastyczne jakimś babą które "chcą być piękne", ale skąd oni wzieli pomysł żeby puszczać tą muzykę? Przecierz ona się kojarzy tylko z tym filmem. Czyżby nawiązanie do Sary? W końcu ona też chciała być piękniejsza, chciała schudnąć tylko jak to się dla niej skończyło? Jak dla mnie jaja konkretne, niezłe porównanie co? :)))

ocenił(a) film na 8
GIT

...też to zauważyłam...
hehe... ciekawe, ciekawe......hmmm....
Jednak nie powinnni puszczać tego wspaniałego sundtracka do jakiegoś programu w którym jakaś baba użala się nad swoim wyglądem, mimo iż wygląda normalnie, jak tysiące innych ludzi... żałosne.

ocenił(a) film na 10
Ewcia_13

Mnie bardziej dziwi i śmieszy z jakiego to filmu jest. Ta muzyka mi się kojarzy z totalną jazdą, spadaniem na samo dno, głównie z postacią Sary, zresztą wiadomo z jakimi scenami i emocjami - no to trafili w dziesiątke :) A dzis widziałem to znowu ta baba która wygląda całkiem normalnie(naprawde przyzwoicie, widziałem dużo o wiele brzydszych i zadowolonych z siebie) mówiła dokładnie "czuje się jak taki stary zdeptany kapeć" BUEHAHAHAHAHA Oni powinni ją do jakiegoś psychiaty dać a nie to chirurga na operacje!!!

ocenił(a) film na 10
GIT

Nie no co ona pierdoli? Znów to widziałem i mówiła "jesteście moją ostatnią deską ratunku" HAHAHA Ona naprawde jest chora i może ta muzyka z tego filmu nie jest tu przypadkowa :) albo może :(

ocenił(a) film na 9
GIT

A Polsat będzie zbierał kokosy, baba chce sie zmienić i tyle, pewnie jest bardzo desperowana, że podjęła się takiego kroku. A znająć obłudę naszych kochanych Polaków będą to zaciekle krytykowąc, że taki program, jak tak można, że tylko jahwe może ingerować, a oglądalność będzie skakać do kilku milionów.

GIT

a moglbys /moglabys podac wykonawce tego utworu? bardzo mi na tym zalezy .POZDRO

ocenił(a) film na 10
Celebrity

Lux Aeterna

ocenił(a) film na 10
GIT

Ale się wkurzyłam jak zobaczyłam te reklamę z tak cudownym motywem, z takiego genialnego filmu. Jak można...:/ masakra

ocenił(a) film na 10
lady_madelline

przeciez oni to zrobili specjalnie! zobaczcie jak wszyscy zwrocili uwage na reklame tego programu po uslyszeniu tego kawalka z requiem! i o to przeciez im (tworcą reklamy) chodzilo. moje zdanie jest takie ze ten chwyt im sie berdzo udal. pozdr

smakoszz

Ten kawałek ma w sobie pewną dramaturgie, i pewnie o to twórcą reklamy chodziło żeby wzbudzić w widzu smutek i współczucie, a po wszystkim będziemy mogli cieszyć się razem z kobietami z programu, że są piękne i "odmieniły" swoje życie ;)

ocenił(a) film na 10
Icetea

;) chyba mowimy o innych reklamach ;) icetea

ocenił(a) film na 10
smakoszz

i jeszce jedno... polemac wszystkim soundtrack z requiem! naprawde warto posłuchac

smakoszz

Owszem mowimy o innym bo ty w złym temacie umiesciles swoja wypowiedz, a soudtrack polecam

Icetea

http://youtube.com/watch?v=kxlSxcONjrU&search=brookers [youtube.com/watch?v=kxl...]
a zobaczcie to..... to dopiero inspiracja filmem :P

ocenił(a) film na 5
Celebrity

wykonawca to Clint Mansell
a piosenka to Requiem For a Dream - Lux Aeterna

samo "Lux Aeterna" odnosi się do końcowej części każdego requiem.

ocenił(a) film na 10
GIT

słyszałam ten utwór nie tylko w Requiem.., (choć w tej reklamie nie widziałam na szczęście, bo chyba bym się roześmiała - ładna ironia) ale też w soundtracku z "kodu da vinci" zauważyliście? a no i w utworze "Zoo York" - Paula Oakenfolda (moim zdaniem brzmi to jak połączenie Engmy i lux aetherny, ale i tak moim zdaniem wymiata wersja zremixowana (wiem cięzko w to uwierzyć) - ale jednak to właśnie ta muzyka skłoniła mnie do ściągnięcia ścieżki orginalnej, a później filmu, pozdrawiam

ocenił(a) film na 10
GIT

ja słyszałam tę muzykę nie tylko w "Requiem dla snu" (choć na szczęście tej reklamy nie widziałam - bo pewnie bym się roześmiała - dośc ironiczie to dobrali - Sara też chciała być piękna) ale również "da vince kode" (zauważyliście?) ale też słyszałam ten motyw smyczkowy w "Zoo York" takim utworze Paula Oakenfolda brzmi trochę jak połączenie "lux aetherny" i Enigmy (moim zdaniem genialne) - mogę przesłać jak ktoś chce no i zremixowana wersja głownego tematu - po prostu cu miód i orzeszk jak dla mnie lepsze od orginału (wiem - brzmi jak bluźnierstwo) to własnie ten utwór skłonił mnie do ściągnięcia ścieżki z filmu a później samego filmu (to również mogę przesłać ;]) - jak widać inspiracje głwnym tematem filmu są szerokie

użytkownik usunięty
Nemezis87

Ale wy jesteście dziwni... Ten utwór nie został napisany specjalnie na cele filmu tylko został wykorzystany przez twórców. To jest po prostu kompozycja jakiegoś artysty i każdy za jego zgodą może go wykorzystać do własnych celów.. PZDR :)

ocenił(a) film na 10

no jasne ze tego utworu nie skaponowali specjalnie do requiem ale chodzilo o to ze wiekszosci ta muza kojazyla sie tylko z tym filmem (z oczywistych powodow) i ze moze tworcy reklamy specjalnie wybrali wlasnie ten kawalem zeby zwrocic nasz uwage.

ocenił(a) film na 5
smakoszz

To jest część końcowa utworu "Requiem for a Dream" (Lux Aeterna to tzw. część końcowa - występuje w każdym requiem) i śmiem twierdzić, że został jednak w tych celach skomponowany.

ocenił(a) film na 9
GIT

motyw z "Egzorcysty" też puszczali ;), chyba, że to ten sam, bo nie pamiętam motywu z "Requiem..." ;P
pozdrawiam