PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=9136}

Requiem dla snu

Requiem for a Dream
2000
7,8 684 tys. ocen
7,8 10 1 684257
7,6 75 krytyków
Requiem dla snu
powrót do forum filmu Requiem dla snu

Emocje..

ocenił(a) film na 10

Czy jakikolwiek film wywołał w was większe emocje, dreszcze od tego filmu? Połączenie muzyki z uczuciami na ekranie to coś absolutnie niesamowitego. Końcowe sceny to dla mnie gęsia skórka na poziomie maksymalnym.

Porównywalne uczucia wzbudziły u mnie jeszcze takie cuda jak: 'Życie jest piękne', '12 gniewnych ludzi', 'American Beauty', 'Forrest Gump' czy 'Lista Schindlera'.

Ale jeśli chodzi o same emocje płynące z ekranu to 'Requiem' chyba jest na pierwszym miejscu, zapewne za sprawą cudownej 'Lux Aeterny'. Choć młody jeszcze jestem, mało widziałem ;)

ocenił(a) film na 10
xavi1991

Te filmy ktore podales w porownaniu z tym nie wywolaly na mnie zadnego wrazenia

ocenił(a) film na 8
xavi1991

Ja podobnie przeżywałam (tylko pewnie w mniejszym stopniu) "Wewnętrzną wojnę" z Emilio Estevesem. Widziałam ten film kilka lat temu, gdy był na polsacie i od tamtej pory nigdzie nie mogę go znaleźć, nie był emitowany ponownie. Motyw osamotnienia głównego bohatera strasznie mnie wtedy zdołował i przeraził. Ta toksyczna rodzina, znieczulica...
Ostatnio widziałam też "Into the Wild" i miałam podobnie, chociaż to oczywiście inna tematyka. Ale emocje podobne ;]
Pozdrawiam.

ocenił(a) film na 10
anna9090k

U mnie żaden!
Ale spore emocje wywołuje u mnie np. Nasza klasa (tytuł oryginalny: Klass), Źródło, Pi (oba również Aronofskiego), Drabina Jakubowa, Lokator i na swój sposób Pasja.

ocenił(a) film na 10
lew890

O tak o estońskim 'klass' też trzeba wspomnieć. U mnie chyba nawet na 2 miejscu, jeśli chodzi o omawiane emocje.

Co do filmów, które wymieniłem, to jednak tam występuje jednak całkiem coś innego niż w 'requiem'ie'. Chociażby w '12 gniewnych' pewien rodzaj szoku, a w 'American Beauty' takie zapełnienie wewnętrznej pustki.

ocenił(a) film na 10
xavi1991

Zwłaszcza końcowa scena wzbudziła u mnie dreszcze. Jednocześnie piękna i straszna...

ocenił(a) film na 9
dzony66

Podobne emocje wywołuje film "Funny games". Polecam.