PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=9136}

Requiem dla snu

Requiem for a Dream
2000
7,8 685 tys. ocen
7,8 10 1 685439
7,6 65 krytyków
Requiem dla snu
powrót do forum filmu Requiem dla snu

Mieszane uczucia.

ocenił(a) film na 6

Z jednej strony ciekawe zdjęcia, montaż, realizacja i sposób przedstawienia problemu, z
drugiej historia przewidywalna od pierwszych minut rozwija się z każdą minutą zgodnie z
tymi przewidywaniami, im dalej tym film zarazem ciekawi i nudzi. Doceniam sugestywne
ukazanie nałogu jako postępującą drogę na głebokie dno, niemniej było już kilka filmów o
piekle narkotyków i każdy się kończy źle, film obejrzałem do połowy - straciłem jakiś zwrot
akcji?
Obsada świetna z wyjątkiem Ellen Burstyn, która od początku wygląda bardziej jak
rezydentka Beverly Hills, niż starsza kobieta z przedmieścia, nadwagą i manią tv.
Muzyka oczywiście świetna.

ocenił(a) film na 9
Remiii

Obejrzałeś film do połowy i się na jego temat wypowiadasz, szkoda słów.... Film - masz racje - jest do bólu przewidywalny, ale powiedz mi jedno - jaki wg Ciebie on powinien być ? Wg mnie jest właśnie taki jaki powinien.

ocenił(a) film na 10
Remiii

Obejrzenie tego filmu do połowy, to najgorsze, co można zrobić. To właśnie druga połowa (a nawet tylko trzecia część - "Zima") jest najbardziej wstrząsająca i to właśnie dzięki niej film jest uznawany za rewelacyjny. Wszystko wcześniej jest właściwie tylko wprowadzeniem.