Ten film powinni puszczać w szkołach!!Nie można pozostać na niego obojętnym!!Wiele uświadamia i pokazuje(aż zbyt wiele).Bardzo mocny,ciężki film,który jednak jest jak gorzkie lekarstwo-trzeba go przełknąć,żeby wyzdrowieć!Technicznie-cudo..a ktorstwo,reżyseria zdjęcia-rewelacja.I ta muzyka..bardzo skromna -myślę ,że celowo-ale jakże wymowna,wpływająca na odbiór,wprowadzająca w trans i na długo zapadająca w pamięci..specjalnie po to abyśmy nieprędko o tym filmie zapomnieli.Nie widziałeś-ZOBACZ!!!
ten film w szkole hmm.... niezly pomysl ale wiem ze wychowawcy by sie nie zgodzili na to . film daje do myslenia i pokazuje co sie stac moze przez uzywki. POPIErAM =D
Dlaczego uważasz że wychowawcy nie zgodziliby się na pokazywanie filmu w szkołach? Nam ksiądz to puścił...
To macie jakiegos dziwnego xiedza... U mnie nauczyciele czepili by sie zwlaszcza scen pod koniec filmu - ze sa zbyt brutalne i za duzo w nich seksu... Uwazaliby, ze zostaniemy zdeprawowani czy cos...
Ee, tam.. Już o tym pisałam wcześniej
( http://www.filmweb.pl/W,porownaiu,z,Pi,temat,Topic,id=34250 [www.filmweb.pl/W,porown ...] )
"...niedawno ksiądz (hmm..) zaproponował naszej klasie obejrzenie go (i znowu to samo - nie zmusza bo on zdaje sobie sprawę jak bardzo film jest poruszający, więc jeśli ktoś jest wrażliwy lepiej niech nie ogląda... _totalna_ bzdura jak dla mnie!)..."
Uważam, że właśnie on, jako jeden z niewielu normalnych i wyrozumiałych księży zachował się prawidłowo. Jeśli uważa że taki film może jakoś wpłynąć na młodych ludzi to dlaczego ma go zabraniać skoro wie, że i tak każdy ma dostęp do takich filmów?
Jasne że pokazywać w szkołach, ale niekoniecznie przez księdza. W mojej szkole samorząd się tym zajął (pozdrowienia dla tych grupek ludzi którzy starają się zrobić coś dla tych którzy ich olewają).
A możesz wyjaśnić dlaczego uważasz, że księża nie powinni pokazywać tego filmu? Bo zupełnie nie rozumiem Twojego punktu widzenia.. Skoro pokazywać to pokazywać a nie przez wybrane osoby. Jeśli ksiądz by Ci polecił ten film to już nie uważałbyś go za arcydzieło?
dla mnie film jeste świetny, kolejna 10, za całokształt, poruszający dramat z świetną muzyką,....... i jeszcze jedno , ten film nie jest tylko o ćpaniu jak to sugerują ludzie w innych wątkach, tylko po prostu o uzależnieniach
Niestety, ale w rzadko ktorej szkole puscili by ten film. Polacy sa bardzo poprawni politycznie pod tym wzgledem i w szkolach mozna ogladac tylko ekranizacje lektur i filmy, ktore nawet w najmniejszym stopniu nie sa skandalizujace. I tak dobrze, ze polonistka puscila nam kiedys "przesluchanie". To doskonaly film, ale w wielu szkolach olskich mieliby opory przed pokazaniem go uczniom.
A co do requiem. Ten film da wiecej niz jakiekolwiek gadanie o uzaleznieniach! Powinno sie go pokazywac, zamiast przeprowadzac jakies pogadanki, czesto z malo kompetentnymi ludzmi. Requiem w mistrzowski sposob pokazuje pieklo uzaleznienia i jest po prostu swietnym filmem.
Widzialem juz filmy off-owe, lepsze od tego, a z właszcza lepiej przedstawiające świat nałogowca.
Powinni, napewno dziala lepiej na mlodzierz niz liczne spotkania anty narkotykowe bo one dzialaja wrecz odwrotnie!!!
film zajebisty od razu mówie jak ktos nie oglądał ;] ale powiem szcezrze ze jak oglądałam ten film ze starszym bratem, to pod koniec powiedziałam właśnie powiedziałam do niego że powinnie to puszczacf w szkole, etedy nie chodziło by po niej tyle ćpunów....=/ ale po tem stwierdzilismy ze jak na film "DO SZKOŁY" za dużo tam scen erotycznych =D (niestety) nio ale naprawde powinni go puszczać w szkole bo naprawde działa na człowieka
film zajebisty od razu mówie jak ktos nie oglądał ;] ale powiem szcezrze ze jak oglądałam ten film ze starszym bratem, to pod koniec powiedziałam właśnie powiedziałam do niego że powinnie to puszczacf w szkole, etedy nie chodziło by po niej tyle ćpunów....=/ ale po tem stwierdzilismy ze jak na film "DO SZKOŁY" za dużo tam scen erotycznych =D (niestety) nio ale naprawde powinni go puszczać w szkole bo naprawde działa na człowieka