PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=9136}

Requiem dla snu

Requiem for a Dream
2000
7,8 684 tys. ocen
7,8 10 1 684396
7,6 78 krytyków

Requiem dla snu
powrót do forum filmu Requiem dla snu

Ten film powinni puszczać w szkołach!!Nie można pozostać na niego obojętnym!!Wiele uświadamia i pokazuje(aż zbyt wiele).Bardzo mocny,ciężki film,który jednak jest jak gorzkie lekarstwo-trzeba go przełknąć,żeby wyzdrowieć!Technicznie-cudo..a ktorstwo,reżyseria zdjęcia-rewelacja.I ta muzyka..bardzo skromna -myślę ,że celowo-ale jakże wymowna,wpływająca na odbiór,wprowadzająca w trans i na długo zapadająca w pamięci..specjalnie po to abyśmy nieprędko o tym filmie zapomnieli.Nie widziałeś-ZOBACZ!!!

Slowik

ten film w szkole hmm.... niezly pomysl ale wiem ze wychowawcy by sie nie zgodzili na to . film daje do myslenia i pokazuje co sie stac moze przez uzywki. POPIErAM =D

Dlaczego uważasz że wychowawcy nie zgodziliby się na pokazywanie filmu w szkołach? Nam ksiądz to puścił...

fredka

To macie jakiegos dziwnego xiedza... U mnie nauczyciele czepili by sie zwlaszcza scen pod koniec filmu - ze sa zbyt brutalne i za duzo w nich seksu... Uwazaliby, ze zostaniemy zdeprawowani czy cos...

Ee, tam.. Już o tym pisałam wcześniej
( http://www.filmweb.pl/W,porownaiu,z,Pi,temat,Topic,id=34250 [www.filmweb.pl/W,porown ...] )
"...niedawno ksiądz (hmm..) zaproponował naszej klasie obejrzenie go (i znowu to samo - nie zmusza bo on zdaje sobie sprawę jak bardzo film jest poruszający, więc jeśli ktoś jest wrażliwy lepiej niech nie ogląda... _totalna_ bzdura jak dla mnie!)..."
Uważam, że właśnie on, jako jeden z niewielu normalnych i wyrozumiałych księży zachował się prawidłowo. Jeśli uważa że taki film może jakoś wpłynąć na młodych ludzi to dlaczego ma go zabraniać skoro wie, że i tak każdy ma dostęp do takich filmów?

fredka

Jasne że pokazywać w szkołach, ale niekoniecznie przez księdza. W mojej szkole samorząd się tym zajął (pozdrowienia dla tych grupek ludzi którzy starają się zrobić coś dla tych którzy ich olewają).

Alek_9

A możesz wyjaśnić dlaczego uważasz, że księża nie powinni pokazywać tego filmu? Bo zupełnie nie rozumiem Twojego punktu widzenia.. Skoro pokazywać to pokazywać a nie przez wybrane osoby. Jeśli ksiądz by Ci polecił ten film to już nie uważałbyś go za arcydzieło?

Slowik

dla mnie film jeste świetny, kolejna 10, za całokształt, poruszający dramat z świetną muzyką,....... i jeszcze jedno , ten film nie jest tylko o ćpaniu jak to sugerują ludzie w innych wątkach, tylko po prostu o uzależnieniach

Slowik

Niestety, ale w rzadko ktorej szkole puscili by ten film. Polacy sa bardzo poprawni politycznie pod tym wzgledem i w szkolach mozna ogladac tylko ekranizacje lektur i filmy, ktore nawet w najmniejszym stopniu nie sa skandalizujace. I tak dobrze, ze polonistka puscila nam kiedys "przesluchanie". To doskonaly film, ale w wielu szkolach olskich mieliby opory przed pokazaniem go uczniom.
A co do requiem. Ten film da wiecej niz jakiekolwiek gadanie o uzaleznieniach! Powinno sie go pokazywac, zamiast przeprowadzac jakies pogadanki, czesto z malo kompetentnymi ludzmi. Requiem w mistrzowski sposob pokazuje pieklo uzaleznienia i jest po prostu swietnym filmem.

zedisdeadbaby

Widzialem juz filmy off-owe, lepsze od tego, a z właszcza lepiej przedstawiające świat nałogowca.

Splin

moglbys podac jakies tytuly?
gdzie je widziales?

Slowik

Powinni, napewno dziala lepiej na mlodzierz niz liczne spotkania anty narkotykowe bo one dzialaja wrecz odwrotnie!!!

Slowik

film zajebisty od razu mówie jak ktos nie oglądał ;] ale powiem szcezrze ze jak oglądałam ten film ze starszym bratem, to pod koniec powiedziałam właśnie powiedziałam do niego że powinnie to puszczacf w szkole, etedy nie chodziło by po niej tyle ćpunów....=/ ale po tem stwierdzilismy ze jak na film "DO SZKOŁY" za dużo tam scen erotycznych =D (niestety) nio ale naprawde powinni go puszczać w szkole bo naprawde działa na człowieka

Slowik

film zajebisty od razu mówie jak ktos nie oglądał ;] ale powiem szcezrze ze jak oglądałam ten film ze starszym bratem, to pod koniec powiedziałam właśnie powiedziałam do niego że powinnie to puszczacf w szkole, etedy nie chodziło by po niej tyle ćpunów....=/ ale po tem stwierdzilismy ze jak na film "DO SZKOŁY" za dużo tam scen erotycznych =D (niestety) nio ale naprawde powinni go puszczać w szkole bo naprawde działa na człowieka