PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=9136}

Requiem dla snu

Requiem for a Dream
2000
7,8 685 tys. ocen
7,8 10 1 685418
7,6 65 krytyków
Requiem dla snu
powrót do forum filmu Requiem dla snu

Gdy obejrzałem film, późnym wieczorem, poszedłem po nim spać jak gdyby nigdy nic, uznałem, że zasługuje on maksymalnie na ocenę 5/10, bo i tak o nim szybko zapomnę, i takową mu dałem, ale gdy wstałem następnego dnia o dziwo cały czas przypominałem sobie niektóre sceny i dopiero wtedy zrozumiałem, dotarło do mnie przesłanie filmu Darena Aronofsky'ego, i zobaczyłem jak ważne dla nas porusza on problemy, w związku z tym zmieniłem ocenę na 8/10.

użytkownik usunięty
Kulczyk21

To znaczy, że jeśli chodzisz spać po filmie jakby nigdy nić to wystawiasz mu ocenę 5/10?
W takim razie chyba wszystkie filmy zasługują na taką ocenę, po żadnym nie miałem nigdy problemów z zaśnięciem.

ocenił(a) film na 6

nie, chodzi o to, że film tego typu powinien dotrzeć do człowieka. Jeśli jeszcze wziąć pod uwagę cały szum dotyczący tego filmu i hasło, że po jego obejrzeniu stajesz się innym człowiekiem, to ktoś, kto zaczyna oglądać Requiem zakłada, że to naprawdę coś, że to będzie takie bum, takie niesamowite, a to po prostu jest film o tym, jak spieprzyć sobie życie. Dałam 9/10 za muzykę, gdyby nie ona film byłby kolejnym śmieciem..

asia121a

Jak można ocenic film tylko pod względem muzyki? Dla mnie to troche niedorzeczne. Ja dałam 7 ale zastanawiam się nad 8 za przesłanie i za genialne ukazanie stanu człowieka mającego problem z narkotykami.. muzyka to raczej powinien byc tylko dodatek, który nie ma wieliego wpływu na ocene.

użytkownik usunięty
asia121a

Hasło, że po obejrzeniu stajesz się innym człowiekiem to zdanie niektórych osób które go widziały, a nie założenie filmu. To, że wziąłeś sobie recenzje za bardzo do serca nie jest winą twórców.
To jest FILM, nie życiowy drogowskaz. Podszedłeś z jakimiś niesamowitymi oczekiwaniami i dziwisz się, że ich nie spełniono? Jakbym od każdego filmu wymagał takiego wpływu na moje życie czy osobowość, 2/10 to byłaby najwyższa ocena w moim rankingu...

Dawania filmowi oceny tylko ze względu na muzykę nie będę komentował. Może następnym razem lepiej po prostu wybrać się do opery?

@Invicible_: Nie zgadzam się, film nie ukazuje genialnie stanu człowieka mającego problem z narkotykami tylko szereg fatalnych zbiegów okoliczności prowadzących do katastrofy. Jeden z milionów scenariuszy jakie mogą się wydarzyć.

@elaviart: Hmm pewnie masz racje, to są darzenia jakie mogły by się zdarzyc ale bardziej chodziło mi o problem: "co jest w stanie zrobic człowiek za narkotyk" i, jak potrafi nisko upaść.

ocenił(a) film na 2

to znaczy, że ten film jest nienadzwyczajnie zwyczajnie nudny ! ... nie poruszył mnie choć przez moment.

ocenił(a) film na 10
Heretyk969

A ja się z Wami nie zgodzę gdyż zarówno obraz jak i muzyka jest ważna w filmie doskonałym odniesieniem do tego stwierdzenie jest inne dzieło Darena czyli "Źródło" chcesz zwiększyć ocenę przy danym dziele za muzykę proszę bardzo ja osobiście w ten sposób czekam na każdy film w którym choć do współpracy Pan Mansel zostanie poproszony gdyż to są istne perełki tak tak.. 4 filmy mają u mnie 10/10 wszystkie pod dyrygenturą Darena Aronofsky'ego i Clinta Mansela czyli " Pi", "REQUIEM DLA SNU", "zapaśnik", i wcześniej wspomniane "Źródło" filmy te bez tak genialnej muzyki nie zasługiwały by na tak wysoką notę - liczy się Moi mili całokształt a nie pojedyncze uwarunkowania gustów i guścików.