Nie uważam tego filmu za zły, drażnią mnie tylko zachwyty nad nim. Niewiele osób jest w stanie wydusić z siebie choć jedno zdanie dlaczego uważa go za taki genialny, czy nowatorski. Myślę, że zdecydowana większość ludzi, która tak go uwielbia, uważa tak tylko dlatego, że jest to jedyny choć w miarę nie masowy film, który zrozumieli. Owszem zgadzam się, że montaż jest pomysłowy, bardzo pasuje. Gra aktorów jest odpowiednia do treści, ale nie ma w niej nic nowatorskiego i genialnego. Nie licząc matki to niewiele tu było do grania. Muzyka również jest spójna z całym filmem, ale mnie nie zachwyca. Sama historia…hymm…tak naprawdę podobał mi się tylko wątek matki. Cała reszta jest jednowymiarowa, nawet banalna. Całość jest oczywiście z założenia zdecydowanie przerysowana. Uważam, że powiedzmy sobie obrzydliwe sceny kiedy ta dziewczyna (nie pamiętam jak jej tam) decyduję się na prostytucję nie powinny być tak dosłowne. Miały na celu szokowanie, ale to na mnie nie działa. Lubię w filmie niedomówienia, wtedy wiem, że reżyser kręci film z myślą o inteligentnym widzu. Nie wszystko musi być tak oczywiste, tak dosłownie opowiedziane, bo wtedy film zaczyna być nudny!
Widzisz, ty uważasz że sztuką zrobienia dobrego filmu jest to aby miał niedomówienia, abyś po wyjściu z kina jeszcze pare godzin myślał o filmie. A tu podano kawe na ławe, wszystko wiadomo, a mimo to film zachwyca wiele osób. Mnie sie podobał bardzo 10/10, a muzyka we filmie jest bardzo dobra.
No to ja ci powiem dlaczego uwazam ten film za genialny. Dzieki niemu odlozylem dragi a lecialem rownia pochyla w dol. Dobre uzasadnienie? To byl jedyny film po ktorym siedzialem wryty w fotelu jeszcze przez kilka minut. Kazal mi sie zastanowic nad tym co robie i dokad zmierzam. Kazdemu z nas sie wydaje ze jest niezniszczalny "madry" i ze takie cos go nie czeka. Tylko ze nam sie to wydaje. A czlowieka trzeba kopnac w dupe zeby zrozumial. Ten film jest dla mnie numer jeden. Pozdro
Dlaczego jest genialny? Ten film mnie poruszył. Pokazuje jak bardzo człowiek potrafi się zagubić, myśli, że zyskuje wolność, a tak naprawdę traci ją. Film pokazuje właśnie chwile, kiedy tracimy kontrolę na własnym życiem i zamiast spóbować pozbierać wszystkie nici na nowo, brniemy w to co nas niszczy.
Nie obchodzi mnie czy film jest ,,niezależny", film musi być dobry, poruszyć mnie, sprawić, że nigdy o nim nie zapomnę, nie ważne czy do kina chodzą na niego tłumy, czy wogóle nie pojawia się on na ekranie. Pozdrawiam :)
Film Bardzo dobry. Ale zeby zrozumiec wszystkie przekazy przeczytajcie pare ksiazek odnoszacych sie do nazwy REQUIEM. Przekazy podprogowe o ktoorych nie zdajecie sobie sprawy ja znalazlem 19.... Jest tyle rzeczy o ktoorych jest mowa w filmie ale zapewne o nich nie wiecie. Pozro dla wszystkich wtajemniczorych. Polecam tesh film Revolver(2005) i moze cos z polskiego repertuaru SymeTRiA.
Chyba nie rozumiesz o czym ten film miał być jeżeli tak piszesz to nie masz pojęcią jak ten film wpływa na życie ludzi którzy ten film obejrzeli al eskoro wolisz po filmie rozmyślać o co chodziło reżyserowi a nie zastanowić się nad własnym życiem to spoko każdy ma swój świat
Obejrzałam ten film, w kinie na nocnym maratonie filmowym pt"noc hipnozy". Były filmy : miasto gniewu, obłęd, requiem dla snu i efekt motyla. I szczerze mówiąc jedynie reqiem i efekt motyla mnie jakos poruszyły. Tym filmem może i zachwycają się wyłącznie młodziu ludzi, dlatego że to do nich jest on kierowany. Pokazane jest tam jak może skończyć człowiek po narkotykach, bez względu na wiek i płeć. Mnie osobiście odepchnęło to od jakichkolwiek eksperymentów związanych z narkotykami i widzę, że nie tylko moja była taka reakcja. Moim zdaniem muzyka w filmie jest fantastyczna i wprowadza widza w odpowiedni nastrój. 10/10