PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=356399}

Rok 1612

1612
2007
4,7 11 tys. ocen
4,7 10 1 11166
4,0 3 krytyków
Rok 1612
powrót do forum filmu Rok 1612

Czepiacie sie Rosjan jak jakieś oszołomy. Dali troche kasy na film, przyłożyli sie do roboty lepiej niż polskie ekipy i są efekty! Po za tym w Rosji nikt się tak nie oburzał jak Wajda Katyń nakręcił. Zresztą kilku rosyjskich aktorów i jeden ukraiński zagrali u Wajdy i nie mnieli z tego czynu żadnych problemów- więc odczepcie sie od Żebrowskiego! Jak ktoś ma dojścia to niech oglądnie reportarz z nim z TVN 24(może gdzieś jest na necie)- powiedział, że ten film jest tak samo "antypolski" jak "Ogniem i mieczem" "antyukraińskie", a jak ktoś oglądał film Hoffmana to pamięta, że dano Ukraińcom szanse przedstawienia swych krzywd i przyczyn odwetu(mowa Chmielnickiego do Skrzetuskiego) na zaborcach(bo niby kim byli wtedy Polacy na Ukrainie? Jeżeli traktowali Ukraine jak kraj podbity to trudno było o zmiłuj sie potem dla nich!) oraz pokazano że obie strony miały swe grzechy. Zrzędzicie, że pokazano polsko-litewskie wojsko jako złych najeźdźców- a niby kim byli najeżdzając i grabiąc czyiś kraj?! Pamiętacie co wojska III Rzeszy zrobiły w Polsce?- to samo robili niestety Polacy na wschodzie i krwawo sie to zemściło. To już historia- szukajmy porozumienia. Tylko silny umnie wybaczyć!

ocenił(a) film na 7
foxtrot6

Jow ! Wezmę pod uwagę Twoje filmowe sugestie Sz.Kolego.W rewnżu moge zaproponować b.interesującą pozycję "Heimkehr" z 1941 z Bogusławem Samborskim w roli Polaka. Życze także smacznego ;))) . A tak poważnie aby byc właściwym arbiterem w kązdej sprawie trzeba mieć obiektywne spojrzenie,poprzez zapoznanie się racjami obu stron ! Swoją droga skoro tu wielokrotnie padła WIKIPEDIA jako źródło wszelakiej wiedzy...proponuję kliknąć na link z lewej strony z informacjami np. w języku ukraińskim ! Wielokrotnie gdy korzystałem z tego źródła korzystałem z linków obcojęzycznych,gdyż w innych językach te informacje były albo bardziej rozbudowane,albo tez kopletnie inaczej wyświetlające interesujące mnie zagadnienie.Negowanie mojego zainteresowania produkcjami filmowymi z innych Państw, to dosyć frapujące! POZDRAWIAM SERDECZNIE

ocenił(a) film na 7
foxtrot6

Raczej nie- ja w przeciwieństwie do Ciebie nie siedzę po uszy w nazistowskiej i komunistycznej filmografii :)

To jesteś w tym MW czy nie?

ocenił(a) film na 7
ludzikw

"MW"- sorry ale nie dokopńca łapie ten akronim.Dzięki za propozycje filmowe

ocenił(a) film na 7
Chiller

To z "MW" i filmami nazistowskimi nie było do Ciebie Chiller!

ocenił(a) film na 7
ludzikw

"Raczej nie- ja w przeciwieństwie do Ciebie nie siedzę po uszy w nazistowskiej i komunistycznej filmografii :)

To jesteś w tym MW czy nie?"

To było do "foxtrota" a nie do Chillera :)

ocenił(a) film na 7
Chiller

"Czy cos jeszcze ciekawego proponujesz?"

Straczeni Svitanky- dosyć wywazony film o SB OUN z 1995 roku. Akcja dzieje się latem 1947 w Halicji w czasie wywózek organizowanych przez Sowietów i głodu na wschodzie Ukrainy. Wartościowy bo nie ma w nim przedstawienia postaci jako "tylko czarnych albo tylko białych". Bardzo dobty też zrealizowany w 1990 jeszcze w USRR "Ostatni bunkier".

No i fajne są seriale dokumentalne: "Wijna bez peremożciw", "Vijna: ukraińskyj rachunok" i "Sobor na krowi".

ludzikw

A Ciebie tylko zapytam o jedno,czy mieszkając w kraju,który dał ci pracę,chleb,żyjąc pod jego skrzydłami-dobrze ci się na niego pomstuje i psy wiesza?Czy dobrze ci się przeciwstawia rachunkowi krzywd jakieś obrazoburcze filozofie mające zniekształcić,czy też ukazać Polskę w krzywym zwierciadle i złym świetle?Jeśli tak bliska ci Ukraina,czy też nawet daleki wschód dlaczego nie zmieniłeś ziemi,na której żyjesz dwulicowy człowieczku?!To musi być dla ciebie straszna mordęga mieszkać w kraju Lachów,prawda?

ocenił(a) film na 7
foxtrot6

W 1988 uciekłem z niego jako przedpoborowy.Po rozstrzelaniu Ceausescu i upadku pomnika Dzierzyńskiego na pl.Bankowym w W-wie,rozczytany w Stachurze,Hłasce,oglądający z nostalgią "Potop" stwierdziłem,że nie ma innego miejsca dla mnie na Ziemi jak wolna Ojczyzna do której wróciłem na wiosnę 90'.Dziś po latach absurdów codziennego życia, wiem,że popełniłem błąd i dla dobra moich dzieci czas pakować walizki,a jest naprawdę gdzie (od cwierc wieku brat na Antypodach),duzo rodziny w świecie,a i teraz otwarta Europa !

ocenił(a) film na 7
foxtrot6

Dodam to jeszcze ,że co to za " Matka,która kopie swoje dzieci" ? Ani mi nikt nie dał pracy,ani chleba...ani nikt nie otacza skrzydłami,wręcz przeciwnie mocno kopie co jakiś czas w D..Ę ! Nie kradnę,myślę i staram się dbac o moją rodzinę ! Sądzę,że mam wiele do zaoferowania społeczeństwu,ale niestety...Mojemu dziadku spiewali...poświeć się dla dzieci -ZABORY,Ojcu poswięć się dla dzieci -II WŚ,Mi-poświęć się dla dzieci-KOMUNA....Ciekawe co powiedzą moim DZIECIOM :D)))) . Spróbuj powiedzieć Yankesowi ,aby poświecił dla Ojczyzny choćby 5 lat swojego życia,statusu,kariery ?????

ocenił(a) film na 7
Chiller

Nie jestem nieudacznikiem,kaleką,ani malkontentem o czerstwym wyrazie twarzy! Spójrz na tak wybitne postacie (dzieci swojej matki) jak min.zostały potraktowane przez swoją ojczyznę Tetmajer,Witkacy,Miłosz,Mrożek !!!!

Chiller

Na temat yankesów i ich podejścia to żeś akurat strzelił w płot Panie Chiller.Amerykanie mają tą specyfikę,że są bardzo dumni ze swej narodowości.Nie pytaj poza tym co Ameryka może zrobić dla ciebie,zapytaj co ty możesz zrobić dla niej.Pięknie,żeś uciekł jako poborowy z piekła.Nikt żadnych dzieci nie kopie,jasne,nie jest łatwo ale jak to mówią-masz łeb i ...-kombinuj.I nie mam tu na myśli cwaniactwa,czy złodziejstwa.Miłość,czy przywiązanie do kraju nie objawia się w tym,ze okazujesz ją kiedy jest dobrze ale kiedy czujesz to zawsze.Nie potrafię tego wytłumaczyć,musisz poczuć to sam.Nikt nie otacza Cię skrzydłami?Opieki socjalnej nie ma?Szpitale jeszcze działają z tego co wiem,policja jest na ulicach,jak i straż pożarna-dzieci uczą się poniekąd za darmo,przynajmniej do pewnego czasu-nie ma skrzydeł?!Jasne-znajdziesz bogatsze społeczeństwa,które mają"pełniejsze skrzydła"ale tak patrząc nigdy nie znajdziesz swojej ojczyzny.I nic nie da upatrywanie w ludziach kochających swój kraj-szownistów,nacjonalistów...to po prostu jest to coś,czego nie czujesz.Moi przodkowie mieli wybór-walczyć o wolną Polskę,czy w trakcie zaborów,czy wojen światowych-nie zgadzać się z czerwoną okupacją w czasie komuny.Wiesz co powiedzieli?-opłacało się.Jest jaka jest-ale jest.Niepodległa.Nie niemiecka,nie radziecka-już bez komuny.Żyj sobie gdzie chcesz,w Austrii,Kanadzie,czy Irlandii.Nie zajmuje mnie stan duszy bezpaństwowca-jeśli nawet istnieje.Życzę ci,żebyś znalazł spokój i materialną względność dzięki,któej będziesz miał powiedzieć coś swoim dzieciom

foxtrot6

Pozdrowienia dla Chiller-a ....fajnie że są jeszcze normalni ludzie w Polsce.
Z ciekawością przyglądając się tej dyskusji stwierdzam że ofiarom cieżko wyzbyć się poczucia krzywdy i nie można się temu zbytnio dziwić nawet jesli są to wnuki czy prawnuki osób skrzywdzonych. Również i to że własne krzywdy widzi się najlepiej, mimo że te własnie przykre doświadczenia powinny uczyć nas lepiej rozumieć i współczuć innym ofiarom. Nawet gdy są to Ukraincy czy Niemcy. Dlatego myślę że centrum wypedzonych powinno powstać gdyż jest to część ich historii. Niemcy mieszkali na ziemiach obecnej RP i byli z nich wypędzeni. Oczywiście nie może ono powstac bez uwzględniena wszystkich przyczyn historycznych jakie doprowadziły do tych wypędzeń.
Podobna sytaucja musi mieć miejsce w wyjaśnieniu bolesnej histori Polski i Ukrainy.
Zarzucanie barbarzyństwa jednej stronie przy kompletnym pominieciu własnych bezeceństw nie służy nikomu. Odnoszę wrażenie że część z Was chce udowodnić że rzeź wołyńska była wynikiem jakiegoś ukraińskiego zezwierzęcenia i że to było POWODEM tej tragedii a nie WYNIKIEM różnych historycznych uwarunkowań (rozbudzenie tożsamosci narodowej, błędna polityka względem mniejszości, nacjonalizm-bardzo modny w tym czasie w europie). Do Foxtrota, myślę że nie jesteś konsekwentny w swoich wypowiedziach. Piszesz że nie masz nic do zwykłych Ukrainców a potem piszesz że Ukrainki to k..... Ja od 20 lat mieszkam na zachodzie i uwierz mi to co robią NIEKTÓRE polki za granicą to naprawde ogromny wstyd. Więc nie uogólniajmy. W połowie lat 80-tych w RFN-ie niektorzy Niemcy widzieli Polki tez tylko przez pryzmat pani Teresy Orłowski. Co do nacjonalizmu, to po krwawym XX wieku jest mi trudno uwierzyć że piszesz to na poważnie. Jak można być nacjonalistą i opłakiwać ofiary nacjonalizmu, jest w tym coś nielogicznego. Piszesz że SpeakerOfTheDead jest bardziej konkretny merytorycznie gdy to Ludzik zasypuje go argumentami i kontrargumentami przytaczając prace tuzina różnych historyków. Ja też, Foxtrot-cie chciałbym aby to SpeakerOfTheDead „wygrał” ale muszę obiektywnie stwierdzić że to Ludzik jest w tej dyskusji lepiej przygotowany. Do Ludzika dzięki za zródła chętnie zapoznam się (w miare możliwości) z tymi pracami. Myślę że trochę poniosły Cię emocje (wczesniej tego nie widziłem) piszesz o nas jako o niedojdach, no cóż dostaliśmy swój łomot a Ukraincy swój. Nikomu z nas nie wyszło to na dobre. Nie ma z czego być dumnym. Również twoje późniejsze komentarze co do polskich ofiar (nazywasz je wołyniotkami) wydały mi się nieczułe a może nawet obrazliwe a przecież należałoby sie nachylic nad tymi ofiarami z szacunkiem tak nad jednymi jak i nad drugimi. Aha ... i jeszcze jedno myślałem Foxtrot że czasy kiedy wyrzucano kogoś z kraju za jego pochodzenie i poglądy mineły. Po drugie jeśli dobrze pamiętam z historii to na terytorium XVIII wiecznej Rzeczpospolitej Polacy stanowili tylko 40% populacji, więc ostrożnie z tym wytykaniem pochodzenia.

cenzor

Jeśli pójdziemy tropem powstania centrum wypędzonych po czasie nie będziemy w stanie uniknąć"uwzględniena wszystkich przyczyn historycznych jakie doprowadziły do tych wypędzeń".To jest jakaś paranoja.Hitlerowcy przy wdzięcznej agitacji swojego narodu uzyskali władzę i rozpoczęli wojnę,a my mamy im współczuć,że ich Stalin gonił tankami?!Powinniśmy się także wyzbyć"zarzucania barbarzyństwa jednej stronie"?!A przepraszam co widzisz jako za pomijanie własnych bezeceństw?!Może stosunek liczb?!Sto tysięcy do dwudziestu tysięcy,nie przekonuje Cię do bolesnego scenariusza wyrzynania kobiet i dzieci?!Nie-napewno to doskonała sprawność na szczeblu taktyczno-strategicznym oraz niesamowite uzbrojenie pozwoliły na tym polu banderowcom być górą:))Gorzki śmiech.O Ukrainkach napisałem jak napisałem,ponieważ potomków morderców należy pokonywać ich retoryką-bat,bądź po pysku-inaczej wyprą się morderstw,bestialstwa-nie ma mowy nic takiego nie miało miejsca!Mapy?Miejscowości?Nie ma ich przecież-widziałeś je?Nic takiego nie było.Moja babcia mi opowiadała-twoja babcia kłamie,łże.I taka polemika.Na koniec-jeszcze łata polskiego szowinisty i szowinisty.

Co do kwestii pochodzenia-jeśli ktoś znieważa historię,kraj oraz krzywdy tego kraju,czy jego obywateli-oddychając jednocześnie jego powietrzem i żyjąc w owym to taka persona dla mnie to żałość-nic.Nawet bezdomny pies przygarnięty nie ujada na swego dobroczyńcę.

P.S.A gwoli tego..."Odnoszę wrażenie że część z Was chce udowodnić że rzeź wołyńska była wynikiem jakiegoś ukraińskiego zezwierzęcenia i że to było POWODEM tej tragedii a nie WYNIKIEM różnych historycznych uwarunkowań (rozbudzenie tożsamosci narodowej, błędna polityka względem mniejszości, nacjonalizm-bardzo modny w tym czasie w europie"

Właśnie to mam na myśli.Udowadniać nic nie muszę,historia zna fakty.Liczby robią swoje.No to rzeczywiście,żeś Panie pararelę zastosował.Jeśli dla Ciebie WYNIKIEM różnych historycznych uwarunkowań (rozbudzenie tożsamosci narodowej, błędna polityka względem mniejszości, nacjonalizm-bardzo modny w tym czasie w europie-był"ubój"100tys.istnień ludzkich,w mierze głównej kobiet i dzieci to nie mam pytań.Stosując tą demagogię,kiedy Polska przegra mecz ze Słowacją-powinniśmy nalotami dywanowymi zrównać im conajmniej ze trzy miasta Panie:)Ot-tak za zniewagę narodową i zgaszenie naszego ducha sportowego..

ocenił(a) film na 7
foxtrot6

Hmmm...niestety nie dajesz umiarkowanym tonem prowadzić dyskusji.Uparcie twierdzisz ,że znasz wszystkie relacje w stosunkach polskiej polityki w okresie 1918-45.Niechce wspominać o bulwersującym Zaolziu,bo to przekierunkuje polemikę ! Mam prośbę : zapoznaj się z tym artykułem i postaraj się obiektywnie sie do niego odnieść ! Niechcę Cię przekonywać ,że Polacy prowadzili polityczną prostytucję ! Artykuł ten pochodzi z polskiej strony miłośników historii.

http://209.85.129.132/search?q=cache:qYp42rOmTzwJ:www.historycy.org/index.php%3F showtopic%3D43598+http://oun-upa.org./&cd=6&hl=pl&ct=clnk&gl=pl

Chiller

Jestem bardzo umiarkowany,wręcz wychodziłem z założenia znienawidzonej przeze mnie poprawności politycznej-ale jak chłopie prowadzić dyskusję,kiedy fakt ludobójstwa jest minimalizowany,usprawiedliwiany,a to,że chcę zadośćuczynieniem na głupim forum zobaczyć potwierdzenie owego faktu uczyniło mnie szownistą i nacjonalistą.Tyle,że nie ma go i nie będzie-za sprawą rządu ukraińskiego,a także idącym w sukurs jego piewcom-takim jak Ty Chillerze.To,że domagam się nieskutecznie zwykłego potwierdzenia faktów wywołuje zamieszanie i mącenie-a wystarczyłoby stwierdzenie-fakt niezbity,ludobójstwo miało miejsce-nawet określenie wojenna zawierucha doprowadziła do okrutnych wydarzeń,których nie chcemy wspominać,bo to czarna karta historii Ukrainy.Ale po co-lepiej jak Sowieci odrzucający zatwierdzenie Katynia jako zbrodni katyńskiej popełnionej przez NKWD tak i wy chcecie unieważnić ten fakt,czy postawić znak symetrii.Tak niewielki gest ze strony ukraińskiego rządu jak postawienie pomnika,bądź dwóch myślę wyrównałby rachunek krzywd w pewnym stopniu,oficjalne memerendum,badź cokolwiek...niestety miast tego to ja i mnie podobni"stosujemy martyrologiczną filozofię"narodu polskiego i podobnego typu określenia.

Posłałeś mi linka,dziękuję;

Polski historyk Czesław Partacz uważa, że to była niespełniona obietnica, jego zdaniem, akurat OUN siała antypolskie nastroje w ukraińskim społeczeństwie [Partacz Cz. Próby porozumienia...- S.22]. Na prostowanie tego możemy powołać uchwałę II Konferencji OUN (kwiecień 1942 roku) co do polskiego pytania: „Stoimy na załagodzeniu stosunków polsko-ukraińskich w nowoczesny moment sytuacji międzynarodowej i wojny na platformie wolnych państw i uznania panowania prawa narodu ukraińskiego na ziemiach Zachodnioukraińskich.Czyli jak rozumiem uchwała poprawna i pieknie brzmiąca ale jednocześnie realizowano prostopadły plan,który jak później wiemy miał stanowić podstawę do eksterminacji.
I być może,czytamy później;
"Mało tego, dowództwo AK uważało przedłużenie ukraińsko-polskich rokowań za taktyczny manewr dla neutralizacji ukraińskiego ruchu. Jeden z kierowników polskiego podziemia Filipkowski akcentował, że celem podtrzymywania rozmów z Ukraińcami jest pragnienie „zdezorganizować OUN-UPA od wewnątrz"
Więc poprzednie propagandowe działania UPA miały oddźwiek-tak,wydaje mi się to zupełnie naturalne,na zasadzie-jeśli oni nas tak,chcą,no to trzeba przeciwdziałać.

"W lutym 1944 roku rozpoczęły się kolejne rokowania, które trwały do lipca. Już w pierwszej podpisanej umowie, wydawało się, iż osiągnięto znaczny rezultat: obie strony uznały, że „pokojowa zgoda polsko-ukraińskich stosunków jest możliwa tylko przy wzajemnym szacunku walki za państwową niezależność obu narodów i nieposiadania ziemi jednej czy drugiej strony [...] Zagadnienie ostatecznego określenia granic między Ukrainą i Polską będzie zdecydowane przez rządy obu państw – ukraińskiego i polskiego”.
Jednak, jak okazało się, podpisanie tego protokołu Polacy uważali środkiem neutralizacji Ukraińców podczas akcji „Burza”. Konflikt już ogarnął Hałyczynę (Galicję), jednak rokowania trwały. Ukraińska strona wymagała od polskiego rządu oficjalnego oświadczenia o pozytywnym ustosunkowaniu do Ukraińców i ich walk wyzwoleńczych. Lecz Polacy odmówili się, bo, według ich słów, takie oświadczenie byłoby skierowane przeciwko ZSRR, oficjalnego sojusznika Polski"tu natomiast widzę już naturalną kolej rzeczy-po fakcie "rzezi wołyńskiej"nie było mowy o widocznym porozumieniu,które już zresztą wtedy kolidowałoby rzeczywiście na osi Lublin-Moskwa(cokolwiek o owym komunistycznym porozumieniu nie mówić,bo być może jak się domyślasz nie bardzo podobała mi się długoletnia wizyta gościnna w Polsce Sowietów ,badź ich aparatczyków.

Tu przytoczę post,z którym się zgadzam
"Na tle tego co sie obecnie wypisuje na Ukrainie, artykuł Wiatrowicza wygląda całkiem pozytywnie. Ale i on jest tendencyjny. Ukazuje dążenie Ukraińców do porozumienia i niechęć Polaków do niego. Nie wspomina o pierwszych polskich negocjatorach rozerwanymi końmi(Rumel) przez banderowców..."

P.S.Nie twierdzę uparcie,ze znam wszystkie relacje w stosunkach polskiej polityki w okresie 1918-45.Uparcie twierdzę,że nic nie usprawiedliwia zabijania kobiet i dzieci jak bydło w rzeźni.Artykuł przeczytałem-jeśli nawet nie jest tendencyjny,choć trochę tak wieje,to mówi o chęci porozumienia idącej ze strony Ukraińców,wszystko pięknie-chęć porozumienia poprzedzona rzezią-z tym za bardzo sobie jedynie poradzić nie mogę.Wesołych Świąt oczywiście,choć jak myślę jeszcze zobaczymy swoje literki:)

ocenił(a) film na 7
foxtrot6

A czego oczekujesz ? Przeprosin za prostytyucje polityczną RP ???
Ja jako Polak przyznaję narodowi Ukraińskiemu rację historyczną,a Ty masturbujesz sie wydarzeniem sprowokowanym przez kretyńską macarstwowość II i III jak i IV RP ????

Chiller

"Masturbuję się wydarzeniem sprowokowanym przez kretyńską mocarstwowośc?!?!Mało subtelny troglodyto-moje ubolewanie nad tysiącami wyrżniętych kobiet i dzieci uznajesz za masturbację?!?!Jako"wydarzenie"?!?Wiesz coraz bardziej przekonujesz mnie swoimi skrajnymi tekstami,że takich właśnie sfrustrowanych rzeźników w dyby i do kamieniołomów trzeba za pysk,a nie dyskutować.Zachciało mi się dyskusji z kwadratowłbym prymitywem.Pewnie powtórzyłbyś z ziomkami owe"wydarzenie"bardzo chętnie,nieprawdaż?Upuscić nieco hektolitrów krwi-za,jak ty to określiłeś?Tak krasomówczo"-prostytucja polityczna.Czyli generalnie jak mówiłem-wszystko usprawiedliwa bandyckie i średniowieczne metody rzeźników z UPA-no pewnie,że tak.Tośmy pogadali.Powinieneś wraz z Hutu,czy Tutsi poruszać się ze swoimi bratnimi duszami po odstępach leśnych i planować swoje"wydarzenia"-pewnie czułbyś się jak ryba w wodzie.

ocenił(a) film na 7
foxtrot6

Swoją drogą myślisz,że dowództwo AK nie wiedziało co się święci ??? Albo to byli skończyni debile,albo potrzebowali pretekstu do dalszej działalności politycznej.Dlaczego zorganizowano tylko samoobronę,a nie obsadzono swoimi odziałami zagrożonych miejscowości ,aby oddalić widmo pogromu i czystek etnicznych ? To nie jest trudne pytanie !

ocenił(a) film na 7
foxtrot6

Zreszta nie wiem nad czym tu dyskutować ! AK pokazało gdzie ma polską ludnośc cywilną...choćby w postaci Powstania Warszawskiego czy wczesniejszych akcji,gdy okupant za każdą przeprowadzona prowadził akcje odwetowe na ludności cywilnej !

ocenił(a) film na 7
Chiller

Ruch oporu istniał w całej zachodniej Europie z tą tylko subtelną róznicą,ze każda akcja liczyła się działaniami odwetowymi i była zawsze bardziej wymuszona parytetem strategii,niż swą spektakularnością.W konsekwencji czego w tych krajach zgineł proporcjonalnie duzo mniej niewinnych cywilów !

ocenił(a) film na 7
foxtrot6

Ojejku !Polskie w H...A granie uważasz za OK ????

Chiller

Tego nawet nie skomentuje-polskie granie w h...Cudnie.Przekaz pełen polotu.Sięgnij więc proponuję głową wgłąb swoich czterech liter i znajdź głębię wyrazu swojej duszy.Pewnie tkwi tam uwięziona od czasu jak się wyklułeś.

ocenił(a) film na 7
foxtrot6

Hmmm...Nazwałem rzecz po męsku i po imieniu ! Skoro poczułeś się urażony komentując krawe rzeźie..to może stosowniejszym jest dyskusja pośród kółka różańcowego,przy pączkach o przykazaniach kościelnych !

Chiller

Tu muszę zaprotestowac!

Zaolzie bylo terenem spornym. Polska zrzekla się go wzamian za przepuszczenie dostaw broni z zachodu, w czasie wojny z bolszewikami, przez obszar Czech. Po prostu Czesi wykorzystali trudne położenie Polski. Polacy nie mogli sobie pozwolic na drugi front i oddali te zimie odpuszczająć referednum i walke o nią na arenie dyplomatycznej. Dodam tylko, że Czesi dostaw nieprzepuścili do Polski - wegrzy jednak pokazali klasę wóczas. Cóż, umowy nie dotrzymali, Zaolzie sie im więc nienależało.

Co do samiej rozmowy to rysuje mi sie taki oto obraz. Polacy ciemiężeyli Ukraińców w okresie miedzy wojennym, po przez usuwanie ich z urzędów, utrudniiajać rozwój świadomośćiu ukraińskiej, niszcząc ich swiatynie, wysedlając ich, zabijajać ludzi walczących o Ukrainę, którzy jedoncześnie byli zdrajcami RP, kraju uzanego na arenie międzynarodowej, no ogólnie mieli prze.ane, lekko nie mieli. Ukraińcy w ramach działań odwetowych urządzili ubój Polaków,bezbronnych koiet idzeci, jak to ktos ładnie określił. Rozumię, że mogli sie mscic na 'paskeij Polsce', ale oni wyżyali jak leciało. Pisze to jako potomek polskich chłopow z Wolynia i Pododla. Ja rozumiem, że akcja rodzi reakcje, ale jak mawiają WOPiści: sa granice!

Dodam jeszcze, ze z ciekawościa czytalem i dalej bede czytal rozmowę. Z checia zobaczył bym glównych rozmóców na jakimś większym gronie na forum historyków zarowno zaowdowych jak i amatorów.

ocenił(a) film na 7
cenzor

SERDECZNIE pozdrawiam wzajemnie ;) ! Kolorowych jajek i radosnego Alelluja !

ocenił(a) film na 7
cenzor

Do cenzora: nie ofiary czystki etnicznej nazywam "wołyniątkami", ale ich ziomków, którzy ocaleli i jednocześnie wykorzystują tragiczną (lub mniej tragiczną) śmierć swoich bliskich do walki politycznej czy podbudowywania własnego "patriotyzmu". Tymczasem foxtriot sugeruje, że każdy Ukrainiec, któremu AK-owcy lub inni uzbrojeni Polacy pomordowali rodzinę za jej narodowość jest automatycznie "banderowskim pomiotem".
Piszesz również o bólu z powodu moich okresleń. Przyznaję, że się za bardzo rozpędziłem. Mozliwe, że był to wynik nieobliczalnych działań 2 młodych, rozpalonych "główek" lub mojej zgryźliwości. Albo i jedno i drugie. Jeżeli Twoja rodzina naprawdę pochodzi z Wołynia i przeżyła tam koszmar to w tym wypadku jestem i gotów na pochylenie swej głowy nad tymi krzywdami. Jednak w przypadku rodziny foxtrota- skądś wziął te zdziczałe poglądy i nie zdziwiłbym się, gdyby pochodziły właśnie od starszych mu osób. Z takimi ludźmi ciężko dyskutować, jeszcze ciężej przepraszać za cokolwiek skoro posługują się wzorcami rodem z ZSRR czy III Rzeszy.
Z jednej strony skoro ludzie pokroju foxtrota i "Mówcy Umarłych" chcą permanentnej walki z Ukraińcami to proponuję by gdzieś i kiedyś umówili się z tłukami z UNA-UNSO: niech się nawzajem wykończą i po obu stronach GRANICY BĘDZIE SPOKÓJ :)

Pozdrawiam.

ludzikw

Miałem nie wracac do dyskusji,aczkolwiek muszę coś sprostować."Tymczasem foxtriot sugeruje, że każdy Ukrainiec, któremu AK-owcy lub inni uzbrojeni Polacy pomordowali rodzinę za jej narodowość jest automatycznie "banderowskim pomiotem".I to właśnie jest bolesna demagogia-semantyka,którą koleżko uprawiasz.Odwrócenie ciężaru na drugą stronę.I patrz-zupełnie "przypadkowo"wyszło,że to AKowcy mordowali biednych Ukraińców.Tego właśnie nie znoszę-przekręcania,kłamstwa.Tego typu cwaniactwo jest żenujące.Przypomnę,że sama nazwa pogromu,którego twórcami była UPA,czy inne bandyckie ścierwa spod tego sztandaru to"Rzeź wołyńska".Więc meritum siedzi w mordowaniu Polaków przez UPA,nie odwrotnie-koleżko.Ale to tylko szczegół.Nie-mylisz się.Ja upatruję się ścierwa,pomiotu w ludziach bez honoru.Ludziach bez serca i zasad.Widzę owy brak w gestapowcach na Pawiaku maltretujących ludzi,NKWDzistów robiących to samo tyle,że w imię rewolucji.Widzę ścierwa w mordercach z
Einsatzgruppen,bądź właśnie tak często wymienianych tu przeze mnie bandytach z UPA.
Nie stosuję żadnego działania wywrotowego mój koleżko-nie prowadzę walki politycznej-a wręcz przeciwnie,pamiętam o tej średniowiecznej rzezi urządzonej przez banderowskich rzeźników i będę o tym pisał,czy dyskutował.Dlaczego nie?Ponieważ na moim małym polu nie dopuszczę do tego,by ktoś jakimś jałowym pitoleniem próbować zatrzeć ślady owej tragedii,a wręcz z butą i jakimś niesamowitym połączeniem bezczelności z pychą wysuwał na monument bandytów i morderców,katów i oprawców,jednocześnie zacierając fakty,pomijając owe mordy-koniec końców usprawiedliwiając owe czyny.Tyle.Oczywiście zdaję sobie sprawę,że będziesz lał wodę,klepał swoją mantrę.Taki już macie zwyczaj.Generalnie najlepiej byłoby,gdyby się o tym zapomniało,podało rękę-oczywiście bez waszego ukorzenia się,pokłonu w kierunku ofiar,bo po co?!W sumie pofaszystowskie Niemcy wykazały większy postęp cywilizacyjno-emocjonalny,bo byli w stanie kajać się za swoje wojenne grzechy i zrozumieć jako społeczeństwo do czego doprowadziły rządy Hitlera i spółki.I to tyle-mniej więcej,gwoli krótkiej charakterystyki co ja tu pisałem,o czym Ty pisałeś i będziesz pisał i co w ogóle się nie zmieni.

ocenił(a) film na 7
foxtrot6

"I to właśnie jest bolesna demagogia-semantyka,którą koleżko uprawiasz.Odwrócenie ciężaru na drugą stronę.I patrz-zupełnie "przypadkowo"wyszło,że to AKowcy mordowali biednych Ukraińców"

Akurat znowu pokazałeś swą prawdziwą twarz. Wcześniej nazwałeś mnie "banderowskim pomiotem" i wyszydzałeś ofiary polskiego podziemia. A tak się składa, że kilka osób z mojej rodziny zostało zamordowaych przez AK i BCh. Pytasz o powód? Ich wioska stała na drodze do Rawy Ruskiej- jednego z punktów, które AK chciało opanować w wyniku operacji Burza. Celem tego ataku było "oczyszczenie terenu" by później ułatwić sobie ewentualną pomoc dla Lwowa gdyby przyszło tam znowu walczyć Polakom i Ukraińcom. Poczytaj o tym w "Ukraińskiej partyzantce" i w "Operacji Burza i Powstaniu Warszawskim".
Powiedz mi też, gdzie tu jest odwracanie kota ogonem :)?

"Przypomnę,że sama nazwa pogromu,którego twórcami była UPA,czy inne bandyckie ścierwa spod tego sztandaru to"Rzeź wołyńska".Więc meritum siedzi w mordowaniu Polaków przez UPA,nie odwrotnie-koleżko"

Meritum to siedzi w ogólnej ocenie konfliktu i obu walczących stron. Nie tylko UPA mordowało- AK sama ma zbyt wiele na sumieniu i to nie tylko w stosunku do Ukraińców, ale i Litwinów, Białorusinów, Żydów czy Słowaków. Nie zastanawia Cię dlaczego Polacy zdołali wkurzyć wszystkich swoich sąsiadów poza Rumunią?! Nie zwalaj więc też wszystiego na sam Wołyń bo nawet i tutaj strona polska nie jest bez winy i nie tylko Polacy byli tam mordowani i nie tylko Ukraińcy byli mordercami. Jak zwykle nie masz argumentów tylko posługujesz się hasłami z kresowych broszurek.

"Ja upatruję się ścierwa,pomiotu w ludziach bez honoru.Ludziach bez serca i zasad"

Spójż w lustro i już masz komplet :)

"Nie stosuję żadnego działania wywrotowego mój koleżko-nie prowadzę walki politycznej-a wręcz przeciwnie,pamiętam o tej średniowiecznej rzezi urządzonej przez banderowskich rzeźników i będę o tym pisał,czy dyskutował"

Po pierwsze nikt Ci nie broni dyskutować. Po drugie kompromitujesz się na co uwagę zwracają już cenzor i Chiller. Po trzecie takie oszołomy jak Ty już bokiem wychodzą całej Europie podobnie jak Ekira Steinbach i jej podopieczni.

"Dlaczego nie?Ponieważ na moim małym polu nie dopuszczę do tego,by ktoś jakimś jałowym pitoleniem próbować zatrzeć ślady owej tragedii,a wręcz z butą i jakimś niesamowitym połączeniem bezczelności z pychą wysuwał na monument bandytów i morderców,katów i oprawców,jednocześnie zacierając fakty,pomijając owe mordy-koniec końców usprawiedliwiając owe czyny"

Wytłumacz Nam jedno: jesteś jakimś zakompleksionym, małoletnim blokersem, który uważa się za "apostoła prawdy", ma rozdwojenie jaźni (cenzor zwrócił Ci uwagę na Twoje oceny tego kto pisze merytorycznie a kto nie, a oczywiście Tobie nic do głowy nie dociera) i ma ADHD?!

"I to tyle-mniej więcej,gwoli krótkiej charakterystyki co ja tu pisałem,o czym Ty pisałeś i będziesz pisał i co w ogóle się nie zmieni"

Zabawnie to wszystko brzmi w poście zdzieciniałego indolenta umysłowego :) Spójż na swoje wcześniejsze posty i na to co normalni ludzie do Ciebie piszą. Jak chcesz to zastanów się nad sobą a jak nie to możesz być dalej śmiesznym foxtrotem, który szuka w każdym wroga jak pomyleńcy pokroju Hitlera albo Stalina.

ludzikw

Przyznam ci coś czym pewnie się zachwycisz-budzisz we mnie odrazę i złość jak czytam te bzdury,które produkujesz natchniony swoją biegunką słowną.To,że twoi koleżcy utożsamiający się z twoją linią opinii coś mi pisząco mnie to obchodz?-dwie strony konfliktu były winne-to wasz pogląd,Polacy byli niedobrzy dla biednych Ukraińców to ich wymordowaliśmy-tak w skrócie koloryzując typuje się twoje rozumowanie.Piszesz o mordach polskich,niech przypomnę Ci eksterminacje żydów w 1920 roku-to też twoi ziomeczkowie(100 tys.),a na Ukrainie w czasie Rzezi UPOwcy szlachtowali zarówno swoich-politycznie nie zgadzających się z opcją Bandery rodaków,Żydów,Polaków jak i bogu ducha winnych Czechów.W konkursie na średniowiecznego troglodytę ociekającego krwią wygraliście banderowcy więc bezsprzecznie.Co do próby obrażenia mnie nazywając mnie blokowym indolentem to daruj sobie chłopie,poświęć ten czas na szkolenie języka wroga,którym dla ciebie są Polacy.Jak wciąż nie doszło o co mi chodzi i jakie mam nastawienie do naszego sporu-proponuję przeczytać Ci to z czym się zgadzam i co poprawnie zostało tu wyłożone;
http://www.kki.pl/piojar/polemiki/rubiez/osad/listy.html

A tu śliczny z tego wycinek

"Odnosimy wrażenie, że wpływowej grupie ludzi w Polsce, w tym również w kręgach władzy, problemy zbrodni ukraińskiego nacjonalizmu nie są znane lub świadomie są przemilczane, co jakoby ma ułatwić ułożenie dobrosąsiedzkich stosunków z Ukrainą. Datuje się to od 1990 roku, kiedy to "solidarnościowy" w 99% Senat podjął haniebną uchwałę potępiającą akcję "Wisła" bez najmniejszej wzmianki o ukraińskim ludobójstwie, które było przyczyną tej akcji.

Rachuby na wzajemność (potępienie przez władze Ukrainy ludobójstwa UPA) okazały się chybione. Te i inne gesty z naszej strony przyjazne Ukrainie, zaowocowały twardym i nieustępliwym stanowiskiem jej władz, będących pod wpływem ukraińskich nacjonalistów, kontynuujących tradycje OUN-UPA i prezentujących roszczeniowe stanowisko wobec Polski. Znalazło to wyraz w przebiegu i wynikach niedawnej wizyty prezydenta Ukrainy L. Kuczmy w Polsce. Żadnych ustępstw z ich strony: nie będzie zwrotu zasobów bibliotecznych Ossolineum (raczej niech zgniją), Cmentarz Orląt nie może być panteonem polskiej chwały, nie może mieć nazwy "Cmentarza Obrońców Lwowa", napisy nagrobne po ukraińsku, nie może być upamiętnienia polskich profesorów zamordowanych we Lwowie (przy udziale Ukraińców zresztą) itd. Zatrzeć wszelkie ślady polskości na Ukrainie - taki jest cel.

A w Polsce narasta ukrainizacja południowo-wschodnich rubieży -pomniki morderców z UPA, odbudowa cerkwi, nawet tam, gdzie w ogóle nie ma Ukraińców (np. Dołhobyczów, woj. zamojskie), nowe ukraińskie szkoły, w których wychowują młodzież w nienawiści do Polski, eksploatując temat akcji "Wisła" i przemilczając całkowicie zbrodnie OUN-UPA. Głoszą jawnie i uczą w szkołach, że Podlasie, Chełmszczyzna i rzeszowskie to "ziemie rdzennie ukraińskie", a ciszej dopowiadają - odbierze się je "Lachom", gdy nadejdzie okazja. Ale w Polsce nie chce się tego widzieć i słyszeć. Szczególnie antypolską rolę odgrywa Związek Ukraińców w Polsce dotowany z budżetu Państwa Polskiego. Żadnego odcięcia się od zbrodni ludobójstwa OUN-UPA, a była okazja podczas wystąpienia L. Kuczmy w Sejmie. Oczekiwaliśmy, że powie "wybaczcie, bo nie wiedzieli co czynią". A jednak przemilczał w swym wystąpieniu na forum Sejmu ludobójstwo UPA. Dziwią się nawet co światlejsi Ukraińcy - niekoniecznie nawet przyjaciele Polski"

Doskonale to oddaje charakter atmosfery śmierdzącej grzybem-właśnie to mi się nie podoba,a ty i tobie podobni temu przyklaskujecie.Narazie prowokatorze

ocenił(a) film na 7
foxtrot6

Cóż za "źródła"! Rubież! Kresy.pl! Coś w sam raz dla zakompleksionych idiotów :) Proponuję Ci jeszcze stronę Redwatch :) Też w sam raz dla debili Twego pokroju :)

A teraz konkrety:
Piszesz o pogromach Żydów po IWŚ. PO pierwsze nie w 1920 roku, ale w 1919 r. było nasilenie pogromów, które osiągnęło wynik prawie 100 tys. pomordowanych (tak więc pierwszy dowód Twojej nieograniczonej głupoty w tej kwestii). PO drugie: zbrodni dokonywali tzw. dobrowolci, czyli żołnierze Armii Ochotniczej gen. Antona Denikina, która była podporządkowana Siłom Zbrojnym Południa Rosji. W składzie tej armii znalexli się i owszem Ukraińcy, ale stanowili oni mniejszość w niej. Trzon armii stanowili Rosjanie, tzw. Małorusini (oględnie mówiąc niby Ukraińcy uważający się bardziej za Rosjan), Kozacy Dońscy i Kubańscy, Tatarzy, ewentualnie jeszcze garstka przedstawicieli narodowości Kaukazu. Dobrowolci dokonali większości pogromów i to tych najbrutalniejszych. Denikin myślał, że w ten sposób zdobędzie przychylność prawosławnej ludności byłego Imperium. W tym też roku pogromy urzadzane przez Armię Czynną URL należały do rzadkości. Można wymienić jeden, którym było zabicie w walce kilkunastu młodych Żydów z Armii Czerwonej. Także też mi pogrom :) Kolejną sprawą było to, że Petlura potępiał pogromy urządzane przez ówczesne siły walczące na terenie byłego Imperium. Na protest wobec antysemickich pogromów nie zdobyli się ani Polacy ani bolszewicy.
Co do pogromów ludności żydowskiej w tym czasie: We Lwowie 1918 r. i Pińsku na przełomie 1918-1919 dochodziło do pogromów i zbrodni, których dokonywali Polacy. We Lwowie żołnierze razem z ludnością cywilną napadali, gwałcili i mordowali Żydów. Argument? Bo "Żydzi popierali Ukraińców :("- no biedni "kresowiacy" nie mieli co robić tylko musieli mordować. W Pińsku mordowano pod pretekstem, że Żydzi mają broń. Tymczasem Ci ostatni rzeczywiście mieli parę rewolwerów do samoobrony. Poza tym sam Kukiel pisze, że polscy zołnierze w 1920 dokonywali bardzo często rabunków i pobić (zdarzały się zabójstwa), niekiedy z powodu demoralizacji, niekiedy sytuacji na froncie i trudnej sytuacji materialnej. Jego jednostka walczył obok ukraińskiej. Kukiel się na nich ani razu w wspomnieniach nie poskarżył, choć w dokumentach są podane przypadki rekwizycji, trochę o rabunkach i...uwaga, ucieszysz się...Ukraińcy z 3. DP mieli zabić jednego Żyda! Aż jednego! Według Ciebie to pewnie "ultra-ludobójstwo". Chcesz bym podał jaki to dokument :)? Mogę chwilę poszperać i znajdę :) A tak na poważnie- wypadki antysemickich wystąpień ni były i obce Ukraińcom, tyle, że rzadziej pojawiały się u tych, którzy byli u Petlury. Z kolei haliccy Ukraińcy byli znani z tego, że w przeciwieństwie do Polaków, dobrowolców czy petlurowców nie są skażeni antysemityzmem.
Chcesz źródła?
-Richard Pipes, Rosja bolszewików
-Julian Batchinsky i in., The Jewish Pogroms in Ukraine
-Cherikover, Antysemityzm i pogromy na Ukrainie
-Szechtman, Pogromy Dobrowolczelskoji Armii na Ukrainie (Pogromy Armii Ochotniczej na Ukrainie)
I jak?

"haniebną uchwałę potępiającą akcję "Wisła" bez najmniejszej wzmianki o ukraińskim ludobójstwie, które było przyczyną tej akcji"

Ha ha! Niby jakim cudem Operacja Wisła miała być skutkiem czystki etnicznej na Wołyniu? Ani to geograficznie nie odpowiada, a aktorzy też z zupełnie innej bajki :) Zresztą na terenie dzisiejszej Polski własnie Polacy dokonywali najbrutalniejszych mordów.
Co do Cmetarza Orląt- napisy na nagrobkach są po polsku, a nie ukraińsku, cmentarz jest otwarty. Co do nieszczęsnych profesorów i ich znajomych (w tym Tetmajera, który pisał elegie jaki to ZSRR jest cudowny ;) ) to zostali zamordowani przez SS, a nie Ukraińców, tylko kilku z profesorów atresztowali mundurowi Ukraińcy, ale sami Niemcy twierdzą, że dostawili na miejsce przeznaczenia ich bez szwanku. Stanowi to również zaprzeczenie powstałym w ponad 20 lat po wojnie mitom o tym, że to Ukraińcy "mordowali profesorów i znęcali się nad ludnością". Sama Norymberga nie uznała Ukraińców za winnych bo sprawa była bardzo nie jasna. Również sąd nad Oberlanderem nie przyniósł obarczenia ich winą. Tak więc lipa "wołyniaczku" :).

"A w Polsce narasta ukrainizacja południowo-wschodnich rubieży -pomniki morderców z UPA, odbudowa cerkwi, nawet tam, gdzie w ogóle nie ma Ukraińców (np. Dołhobyczów, woj. zamojskie), nowe ukraińskie szkoły, w których wychowują młodzież w nienawiści do Polski, eksploatując temat akcji "Wisła" i przemilczając całkowicie zbrodnie OUN-UPA"

Nieprawdopodobne! Od kiedy redakcja "Rubieży" wie, gdzie cerkwie stały przed obiema wojnami światowymi? Ja nie słyszałem to stawianiu cerkwii tam gdzie nie ma wiernych. Owszem cerwkie są remontowane, ale głównie z celów kulturalno-turystycznych. A czy "prowadzi to do ukrainizacji"?! "Wołyniatka" zawsze miały wątły patriotyzm i niechęć do nauki, stąd pewnie nie wiedzą, że nikt nie zamierza zabierać Polsce Bieszczad czy Chełmszczyzny. A co do historii tych ziem- Polaków tam zawsze było mało a poza tym po deportacjach do ZSRR, Operacji Wisła i "dzielnych akcjach" polskiego podziemia oraz wojska ludowego tereny te zostały w praktyce wyludnione. Dziki Wschód.

"Głoszą jawnie i uczą w szkołach, że Podlasie, Chełmszczyzna i rzeszowskie to "ziemie rdzennie ukraińskie", a ciszej dopowiadają - odbierze się je "Lachom", gdy nadejdzie okazja. Ale w Polsce nie chce się tego widzieć i słyszeć"

Cóż za dramatyczna narracja! Zaraz się rozpłaczę...ze śmiechu! Kto by pomyślał, że rozmowa z Tobą będzie tak banalna :)

"Doskonale to oddaje charakter atmosfery śmierdzącej grzybem-właśnie to mi się nie podoba,a ty i tobie podobni temu przyklaskujecie.Narazie prowokatorze"

Ciekawe kto tu kogo prowokuje :) Jeżeli ja Ciebie to chyba po to byś zrobił z siebie debila- i na razie wygrywam :)

ludzikw

Wygrywam:)Idź zagraj sobie może w Chińczyka,tam dasz radę:)Jestes bezczelnym i krnąbrnym gościem.Tylko tyle.Nie wiem,czy raczysz mniemać,że jeśli nawet ktoś czyta te forum-mam na mysli Polaków to da wiarę Twoim wynurzeniom i pseudo faktom.Wymordowaliście ilu-bogu ducha winnych osadników,a raczej głównie kobiety i dzieci i chcecie jeszcze za to dawać bandytom i rzeźnikom szansę,by wspięli się na monument.Czy otrzymali już status kombatanta,czy w końcu to nie przeszło,bo nie wiem?
Parę razy czytałem coś o tym brzmieniu,że Ukraina ma tak wątłą historię,że musi mieć jakiś model,aby dawać go za przykład młodzieży-szkoda,ze robi to za pomocą morderców dzieci,no ale cóż gdzie cywilizacji nie ma..aczkolwiek to i żadne wytłumaczenie.Prawda jest jedna-Polska bez Ukrainy była zawsze,odwrotnie to już nie działa.Dla mnie z waszymi nacjonalistami u sterów możecie się zupełnie pogrążyć,aż zje was Rosja-obojętne mi to.Może będzie to w pewien sposób zadośćuczynienie.Choć nie dla takich ścierw jak ty bezpaństwowcu-co szczekasz na kraj w którym mieszkasz,a jestem pewien,że w razie konfliktu patrzyłbyś zza granicy na swoją Ukrainę zalewaną bojcami ruskimi-ehhh,tak-hipotetycznie ale kto wie:)

ludzikw

Masz maleńki na kolację;

http://www.naszdziennik.pl/index.php?typ=my&dat=20090228&id=my42.txt

Jako,że poznaliśmy się już trochę chciałem zrobić ci przyjemność,żebyś mógł zerknąć na relację świadka-myślę,że jako potomek morderców i rzeźników będzie ci się dobrze spało czytając o zarzynanych Polakach.
Dobranoc

ocenił(a) film na 7
foxtrot6

Myślę, że jako "wołyniątkowaty" masochista czytając "relacje" ostro walisz k... Tylko jak coś to i takie brednie można sprawdzić- ekshumacją :) Już kilka razy się okazało, że "prawdomówni" Polacy wypisywali i wygadywali bzdury :). Jeszcze trochę i dzięki "wołyństwu" już nikt nie będzie brał Polaków na poważnie- Nasz Dziennik :) Faktycznie "obiektywne źródło wiedzy"...chyba dla zboczeńców intelektualnych i moralnych :)
Tak bardzo się czepiasz Ukrainy- oni przynajmniej nie mają takich problemów z pedofilami. Niedługo pedofil stanie się znakiem rozpoznawczym polskiego katolicyzmu, wtedy będzie dopiero beka :)

ludzikw

Coś ci się zupełnie człowieczku poprzestawiało w tym ciasnym kałmuckim łbie-to strona ukraińska nie ma ochoty dyskutować ani przerabiać faktów związanych z Rzezią,wspominałem już o tym podając Ci linka do zorganizowanej"konferencji"kiedy to ukrainscy"naukowcy",gdy Polacy poprosili o dyskusję na temat trzech zrównanych z ziemią wiosek ukraińcy stwierdzili,że o owych wioskach oni nie chcą duyskutować.Właśnie jak piszę.Albo kałmuckie zachowanie jak twoje troglodyto żrący polski chleb albo impotencja.ALe to normalne,bo szczekacie o znaku równości,że Rzeź wynikła z długotrwałych prześladowań narodu ukraińskiego ze strony polskiej-sic!:)Jak już to piszę to się śmieję.Tiaaa-i polscy chłopi wraz ze szlachtą wybierali się jak wasi mordercy palić ukraińskie wsie i mordować kobiety i dzieci.Tiaaaa:))))Widzę,że strona założona przez Kresowian Ci nie odpowiada-nie dziwię się bandyckie nasienie nie lubi jak mu się wytyka jego grzechy-przecież jak w pierdlu wszyscy są uczciwi,to i tobie podobni twoi banderowscy krewni,też nic złwgo nie zrobili.Na tej zasadzie:)Heh.Opowiadania mojej babci wsadziłeś między bajki-tu naocznego świadka też chcesz wsadzić za parawan.Wręcz panicznie i w konwulsjach starasz się odsunąć głosy mówiące o tym co się stało:)Dobre,dobre:)
Nie odpowiedziałeś mi na pytanie.Zapytałem się Ciebie,czy rzeźnickie bandziory dostały już status kombatanta na Ukrainie,czy nie?Bo ja tego nie wiem,a ty zwazywszy jakim jestes obroncą zabójców i piewcą ich zbrodniczej działalności na samą wiesc o tym projekcie powinienes zacierać rączki.

Prawicowa strona jako ;"obiektywne źródło wiedzy"...chyba dla zboczeńców intelektualnych i moralnych :) ?!?
A jak,żeś to wykoncypował kałmuku z dziada pradziada?Bo nie odpowiada twojej platformie orientacyjno-politycznej?:)Dobre,dobre:)
I o pedofilach coś powiedziałeś.Hoho,a skąd taki smaczek?Opowiedz coś,rozszerz-nie słyszałem jeszcze-notujesz skrzętnie każdą gangrenę porządku publicznego w Polsce?Prowadzisz spis skradzionych portfeli w autobusach w pomorskim?Czy interesuje cie tylko seks?To by w sumie odpowiadało jakimś tam marnym zapatrywaniom na zainteresowania i hobby wywrotowca:)
Jesteś żałosny.Jak wszyscy potomkowie banderowców.Śpiewaj lepiej"Szcze ne wmerla Ukrajina"i patrz,by zupełnie się nie rozpadła,bo od 1991 już kupa czasu minęła,a tu takie powijaki i marazm.Powodzenia

ocenił(a) film na 7
foxtrot6

"I o pedofilach coś powiedziałeś.Hoho,a skąd taki smaczek?Opowiedz coś,rozszerz-nie słyszałem jeszcze-notujesz skrzętnie każdą gangrenę porządku publicznego w Polsce?Prowadzisz spis skradzionych portfeli w autobusach w pomorskim?Czy interesuje cie tylko seks?To by w sumie odpowiadało jakimś tam marnym zapatrywaniom na zainteresowania i hobby wywrotowca:)"

Z kolei mnie zastanawia to dlaczego tak się akurat uczepiłeś sprawy pedofili wśród polskich księży, zwykłych ludzi jak i tego, że sędzia-Polacy puszczają ich na wolność. Czyżbyś się bał tego, że takie sprawy są sprawdzane i monitorowane? Dlaczego oczyszczanie społeczeństwa z pedofili uważasz za coś wywrotowego? To akurat pokazuje Twoje zboczenie- "foxtroit- obrońca pedofilii" :)

"Jesteś żałosny.Jak wszyscy potomkowie banderowców.Śpiewaj lepiej"Szcze ne wmerla Ukrajina"i patrz,by zupełnie się nie rozpadła,bo od 1991 już kupa czasu minęła,a tu takie powijaki i marazm.Powodzenia"

Zauważyłem u Ciebie żałosny "wołyniaczku" zupełny brak twórczości. Używasz moich chwytów, swoich albo nie masz, albo już ich użyłeś, ale okazały się bezskuteczne. Co do Ukrainy- pożyjemy, popatrzymy. Ostatnio jednak jakoś tego kryzysu coraz tam mniej, a w Polsce na odwrót :) A wszystko po tym jak oszołomy podobne do Ciebie zaczęły mieć głos :) Może wiedziecie Polskę na skraj upadku?

"Coś ci się zupełnie człowieczku poprzestawiało w tym ciasnym kałmuckim łbie-to strona ukraińska nie ma ochoty dyskutować ani przerabiać faktów związanych z Rzezią,wspominałem już o tym podając Ci linka do zorganizowanej"konferencji"kiedy to ukrainscy"naukowcy",gdy Polacy poprosili o dyskusję na temat trzech zrównanych z ziemią wiosek ukraińcy stwierdzili,że o owych wioskach oni nie chcą duyskutować.Właśnie jak piszę"

Oczywiście nie dowiemy się o jakie wioski chodzi, tylko dowiemy się, że coś tam było, a skąd? Z stron polskich szowinistów. Już raz się rozczulali, że konferencje "Polska-Ukraina: trudne pytania" upadła "przez Ukraińców"- w tym samym czasie strona polska i ukraińska przerobiła zgodnie z planem wszystkie pytania i przymierzała się do wydania tomu "Polska-Ukraina: trudne odpowiedzi". Widać dla "wołyniątek" nie ważna jest prawda tylko efekt. Pleciesz o konferencjach, ale nie wiesz o jakich. Mogę podać Ci tytuły kilku ukraińskich publikacji na temat polsko-ukraińskiego konfliktu: autorami są Ihor Iliuszyn, Wołodymyr Wiatrowycz, Eugeniusz Misiło, Roman Drozd, Jarosław Caruk, i inni. To w Polsce od kilku lat nic na ten temat nie wychodzi poza wypocinami Isakowicza-Zaleskiego, które już są sprawdzane i raczej się autor "Przemilczanego ludobójstwa" nie cieszy :). Prawie rok temu zarzekał się, że jego "dzieło" zostanie wydane na Ukrainie: ha ha! Jakoś nikt tam jej jeszcze nie wydał, a Ci co chcieli to zrobić to ukraińscy komuniści ;) Po prostu śmiać się chce: "lustrator księży" sojusznikiem komunistów? Komedia z Wami "wołyniątkami".

ludzikw

No i po co ci twoje ujadanie Ścierwojadzie?To tobie podobnym bandytom zezwierzeńcenie jest czymś bliskim i naturalnym-wiemy to z Kresów,jesli chodzi o"gangreny zycia"publicznego to jak juz dało się spostrzec od srodka temu kibicujesz i punktujesz,wspomniales cos o naszych elitach politycznych.Patrz swoich kałmucki bękarcie,cos nie pasuje?Won do swoich nacjonalistów.Tyle,ze z ciebie taka padlina co swojego sie nie trzyma-na odleglosc patriota jak i reszta tego barachła z Kanady,czy tez Wielkiej Brytanii.Mowisz,ze dobrze wam sie wiedzie na Ukrainie?Heh-ja zanotowuje cos innego,a w szczegolnosci duzo nieporozumien z matuszką Rosją.Ale to pewnie dlatego,ze mamy inne telewizory,prawda?Sugerujesz historyków jakichś?Odpowiedz cos obiektywnego na temat Wiktora Poliszczuka i starczy.Jedno ci wychodzi psi synu-podkręcasz atomsferę uzywajac okreslen wołyniatko,śmiech-komedia.Pewnie rozumiesz,ze dla mnie ta sytuacja nie jest smieszna,bo rozmawiajac z Toba nie widac krzty zalosci po tym co zrobili bandyci,ktorych dzialania sa przez ciebie usprawiedliwione.Ale co mi tam.Ty sobie psiz,ja ci odpisywac nie bede-podlec jestes i kanalia,a twoje dykteryjki slowne,no coz propagandysta i wywrotowiec musi miec co napisac,nawet kiedy jest to stek bzdur.Calosci twojego ostatniego tekstu nie komentowalem,bo zaróno stylistycznie jak i merytorycznie to jest"masło maślane",czy też lanie wody i jako takie sensu dal mnie nie ma.

ocenił(a) film na 7
foxtrot6

No cóż ! Dzięki za ten mentorski komentarz ! Gdyby nie paranoje,które naruszają moją świętość (rodzina),gotów byłbym kolejny raz metamorfozować się i stać się patryjotą ...gotowym ruszyć burzyć bramy wjazdowe do Moskwy w trzepocie husarskich skrzydeł.Cóż mój brat-po spędzeniu ponad 25 lat nie czuje polskiej mięty,tym bardziej ,że od dzwona do dzwona tu przyjeżdza i się czuje jak na Marsie- a ja muszę te absurdalne puzzle (nasza RZECZYWISTOŚĆ),układać mu w głowie CO-CZEMU-KTO i DLACZEGO !
Dzisiejsze czasy,globalizacja i szacunek do pewnych warości umożliwi mi i innym ludziom o otwartych umysłach godne życie nawet w dżungli Amazonki ! Z przykrością za lat kilka będę oglądał w TV doniesienia z 3 świata (Polski) - tak jak to ma miejsce dziś z Grecji,Mołdawii,Węgier i bedę widział krew lejąca się po ulicach mojej młodości !

Chiller

Tia:)Nie wiesz jak bardzo bliski jest mi ten kpiarski ton,którego"ostrość"ma przybliżać mi-zagubionemu kontury prawdy:)))Jak już wspomniałem-patriotą się jest-albo się nie jest,Koniec-kropka.Jeśli ktoś zabija kogoś drugiego jest mordercą-i nie ważne,że zrobił to w afekcie,czy też w obronie własnej-tak się to nazywa.Nie dziwię się,że podajesz przykład brata,czy znajomego,co nie ma potrzeby wracac do kraju i w ogóle Polska to abstrakcja jak piszesz.Znam takich-znam wielu.Gdyby dali im duże tv,mnogą garderobę z łyżwą,czy trzema paskami i dziesięcioletnie BMW zostaną nawet w piekle chwaląc to sobie-oczywiście koloryzuję ale mniemam,że wiesz o co mi chodzi.Tyle,że też nie każdy może być patriotą.Podobnie nie każdy musi być konformistą-tak dla równoważni,prawda?:)Aczkolwiek wielu ludzi jest sfrustrowanych co też nie tłumaczy faktu,że są patriotami,prawda?

ocenił(a) film na 7
foxtrot6

OK! To ze ktoś jest,lub nie jest patryjotą...to już jego wolny wybór...gwarantowany w opcji Praw Samostanowienia w świetle Helsinek.
Nie krytukuje tego ,że ktos nim jest ! Po prostu wydaję mi się ,że nalezy miec tkz.ŚWIADOMOŚĆ ! Co dalej idzie wiedzę (obiektywną!)

Chiller

To pięknie.Aczkolwiek stojąc po stronie Ukrainy z kolei rozumiesz,że Wielki Głód nie może być wytłumaczalny jako chęć bolszewickiego"cudu"kolektywizacji rolnictwa i stanowić wytłumaczenie dla rekwizycji żywności ludności ukraińskiej,która prowadziła do śmierci nawet 15 milionów ludzi.Niestety i tu Duma odmówiła przyznania temu miana Ludobójstwa,czy nie widzisz pokrewieństw,zbieżności?Będąc świadomym i obiektywnym wiem,że nie można zapomnieć tej zbrodni,czy jej tłumaczyć-podobnie jak ja nie zaakceptuję wymordowania 100 tys.matek i dzieci,to już chyba brzmi logicznie,prawda?

ocenił(a) film na 7
foxtrot6

Czy to wyrażasz jako Ukriniec potępiający ówczesne rządy CCCP,czy jako Polak -Kolonizator ??????????

Chiller

Próbowałem wykazać solidarność i okazać obiektywne podejscie do tematu,patrząc na to z boku.Jednak naprawdę widzę,że pasuje to w zestawieniu z wami jak pięść do nosa.

foxtrot6

Do Foxtrota ..... widzę że lubisz liczby....."liczby robią swoje”....... „może stosunek liczb..." a więc porozmawiajmy o liczbach. Piszesz "jeśli pójdziemy tropem powstanie centrum wypędzonych po czasie nie będziemy w stanie uniknąć "uwzględniena wszystkich przyczyn historycznych jakie doprowadziły do tych wypędzeń." To jest jakaś paranoja." - Co jest tą paranoją ???? To centrum ma pełnić rolę upamiętnienia historii która miała miejsce. Chcesz powiedziec że powinnismy negować lub fałszować historię ? Przyczyną wypędzeń była przegrana wojna Niemiec, przesunięcie granic i PRZEDE WSZYSTKIM rozpętanie wojny przez Niemcy. A teraz o liczbach. Ta władza hitlerowców przy wdzięcznej agitacji narodu jak to określiłeś opierała się na nie całych 44% głosów w marcowych wyborach roku 1933. Oczywiście to wystarczyło Hitlerowi w objęciu władzy ale czy możemy mówić o całym narodzie. Faktem jest że w landach w których NSDAP nie zdobyła większości zastosowano terror, w samych tylko Prusach aresztowano kilka tysiecy osób. Również czy 16-to letnia dziewczyna gwałcona przez czerwonoarmistów w 1945 roku nie ma prawa do miana ofiary. Czy jej cierpienia nie należy upamiętnić. Przecież w 1933 r. miała zaledwie 4 latka ciężko byłoby ją oskarżyc o "agitacje" lub o cokolwiek innego.
Co do Ukrainców, z tego co wiem to UPA nigdy nie przekroczyła 35.000, na tle ponad 30 milionowego narodu to przecież nie całe nawet pół procenta.
Po co więc piszesz o „Ukrainkach ...... potomków morderców...” Przecież na podstawie połowy procenta to samo można powiedzieć o Polakach i o każdym innym narodzie. A czy Polacy nie mordowali kobiet i dzieci ? Weź do ręki książke Wnuka tam znajdziesz wspomnienia o oddziale „Szarego” w którym używano oprócz broni palnej pałek, noży i siekier. W jednej wsi zabito prawie 200 osób z tego tylko 40-kilku mężczyzn, pozostałe ofiary to kobiety i dzieci. Oczywiście na Wołyniu gineły polskie dzieci także ale czy to ma usprawiedliwiać cokolwiek. Bedąc ostatnio w Polsce na wakacjach ktoś w autobusie ukradł mi kamerę, czy zatem za złodziejów mam uważać wszystkich jadących tym autobusem kobiety, dzieci, starców a może i kierowce też ? Czy odpowiedzialność zbiorowa ma coś wspólnego ze sprawiedliwością czy może jest tylko wygodnym usprawiedliwieniem dla barbarzyństwa ? Teraz .....”jeśli ktoś znieważa historię...” co masz na myśli ? Jak można znieważyć historię ? Historię znieważali ci którzy ją tworzyli. Czy będę złym Polakiem jeśli będę pamiętał o mordach w Suchowoli, Radziłowie, Jedwabnem o morderstwie furmanów, o pogromie wielkanocnym a także o morderstwach w Pawłokomie czy Zawaddze Morochowskiej ? Polacy także mają krew na rękach i własnie historycy mają wyjaśnic (nie zwracając uwagi na to czy znieważają historię czy nie) dlaczego. Wszyscy jesteśmy ofiarami uwarunkowań historycznych (Ukraincy także) a nie jakieś wydumanej przypadłosci „biologiczno-narodowej.” Ja też wiele słyszałem o rzekomym polskim wrodzonym, dzikim antysemityzmie (wyssanym z mlekiem matki).
Piszesz ..... „Stosując tą demagogię, kiedy Polska przegra mecz ze Słowacją-powinniśmy nalotami dywanowymi zrównać im conajmniej ze trzy miasta Panie:)Ot-tak za zniewagę narodową i zgaszenie naszego ducha sportowego.” - tego cytatu nie będę nawet komentować, analogia zupełnie bez sensu. Ja pisze o rozbudzonym ukrainskim pragnieniu do samostanowienia a ty wyjeżdzasz z meczem piłkarskim. W takim razie po co te nasze zrywy i powstania narodowe, co my wredni Polacy chcieliśmy od biednego cara-ojczulka.
I jeszcze na koniec, piszesz wciąż o 100.000 ofiar chociaż większość uznanych historyków wspomina o 50-60 tyś. Czy masz może jakieś inne ściślejsze dane jeśli tak to podziel się nimi. Przecież nikt nie neguje tego że Polaków zgineło o wiele więcej, ten konflikt miał miejsce na etnicznych ziemiach ukrainskich i był wymierzony przeciw Polakom lecz myśle że dla wiarygodności należy odnieść się do sprawdzonych, historycznych opracowań.

ocenił(a) film na 7
cenzor

Ostatnio wyszła na rynek nowa monografia Ihora Iliuszyna, kijowskiego historyka (a więc raczej foxtrot i "Mówca" nie oskarżą go o "banderyzm") pt. UPA i AK: Konflikt na Zachodniej Ukrainie 1939-1945, Warszawa 2009. Całkiem niezła praca, choć według mnie za "chuda" na taki temat. W pierwszych rozdziałach autor zanalizował rzetelność wielu polskich i ukraińskich prac (głównie Siemaszków, Motyki i Poliszczuka a po stronie ukraińskiej Serhijczuka, Kyryłczuka i jeszcze jednego ino nazwisko ze łba wyleciało). W kolejnych jest opis sił zbrojnych obu narodów, starcia (autor starał się dotkąć głównie tematów do dziś kłopotliwych np. antyukraińską akcję na Chełmszczyźnie i w hrubieszowskim), próby porozumienia no i skutki polsko-ukraińskiego konfliktu.
W sumie to warto mieć w swojej bibliotece. Watro zaznaczyć, że monografia ta wywołała dyskusję na temat tego konfliktu, AK i UPA oraz sposobu postrzegania czystki etnicznej na Wołyniu.

W księgarni widziałem też dwie fajne knigi: Jedna o rzeziach i czystkach etnicznych, gdzie jest fragment o Wołyniu (zachodni autor zgadza się z ukraińską opinią, że UPA była przedewszystkim antyhitlerowska i antybolszewicka, ale zaznacza, że na Wołyniu jej gniew obrucił się w dużej mierze przeciwko Polakom i zakończył się w 1944 roku, sugeruje też, że Polacy utracili ok. 50-60 tys. ofiar, nie stwierdza jednak czy chodzi mu tylko o Wołyń czy również o Halicję- przypuszczam, że o oba regiony, wielu zachodnich autorów nie rozróżnia Halicji i Wołynia). Druga to książka pt. "Przed Wrześniem 1939"- zapomniałem personaliów autora, ale książka jest mocna. Raz, że dobrze uźródłowiona, dwa autor stawia mocne tezy odnośnie II RP (sugeruje, że władzy sanacyjnej było bardzo blisko do faszyzmu, państwem faszystowskim II RP stała się całkowicie po śmierci Piłsudskiego). Z drugiej strony razi mnie język autora, który miejscami zbliża się do np. moich i "Mówcy Umarłych" rozmów na tym forum, co osobiście uważam, że nie powinno się znaleźć w pracy naukowej.

Pozdrawiam

ocenił(a) film na 7
ludzikw

"W sumie to warto mieć w swojej bibliotece. Watro zaznaczyć, że monografia ta wywołała dyskusję na temat tego konfliktu, AK i UPA oraz sposobu postrzegania czystki etnicznej na Wołyniu."

Zapomniałem dodać, że wywołała tę dyskusję na Ukrainie (np. na forach internetowych).

ocenił(a) film na 7
foxtrot6

Przy takim"OBIEKTYWIZMIE" opadają ręce,gdyż trzeba wczuć się w drugą stronę.Jeszcze raz powtarzam WOŁYŃ nie wziął się z nikąd ! Dodatkowo przypuszczam ,że możliwa była w tym i jak i w innych sytuacjach prowokacja sowiecka lub niemiecka...mająca na celu poróżnienie dwóch zbliżających się narodów w walce z najeźdźcami ! Zarówno AK jak i UPA były mocno infiltrowane przez oba mocarstwowe wywiady.

Chiller

Nie chce mi sie czytac calej dyskusji, ale jestem zdania ze generalnie 3/4 Polakow bazuje na dowiedzianych sie w podstawowce informacjach. A tam na ogol pani mowila 'Niemcy i Rosjanie sa ble, zrobili nam krzywde, napadli na nas znienacka i zrobili kuku, nie wolno ich lubic'.

Jakos maloktory historyk w szkole wspomni o tym jakie spustoszenia robilismy na Ukrainie czy wlasnie poczatkowo w Rosji, jakie wesole zycie wiodla szlachta chlejac i żrąc, w du... mając kraj czy nawet o okrucienstwie niektorych krolow, ksiezy oraz hetmanow. Nas zawsze przedstawia sie jako bezbronne cioty (wyraze sie prymitywnie, ale tak bedzie bardziej dosadnei)

Phony

A,no pewnie-trzy czwarte-znaczy wiekszosc...a sporo owej wiekszosci pewnie czuje sie urazona i zraniona-bedac tak zwanymi przez Panow powyzej pogardliwie'wolyniatkami'.Owe'wolyniatka'bazuja na wspomnieniach swych krewnych,ktorzy na zlosc swiatu wciaz pamietaja rozlana krew.Jednakze nie pamietam aby"pani z podstawowki"jechala z propaganda jak sugerujesz powyzej.Pani z historii wspominala,ze Rosja i Niemcy najezdzaly nas wielokroc szarpiac Rzeczpospolita w wielu momentach historycznych-niestety takie sa fakty,to czy takie zachowanie jest'ble'pozostawie jednak Twojej jakze profesjonalnej ocenie.Chcialbym oczywiscie abys skwapliwie odniosla sie szerzej do watku'spustoszenia na Rosji i Ukrainie'czynionej przez Polakow,byc moze otworzy to karty historii nigdy wczesniej nie penetrowane.Wysoce prawdopodobne,ze to polski narod wytlukl indian polnocno amerykanskich,czy tez eskimosów,aczkolwiek nie wiem z jakich zrodel trzeba korzystac,by tego dowiesc.Chyba tyle mam do powiedzenia na temat tego..'postu'

ocenił(a) film na 7
foxtrot6

Swoja droga poczytaj sobie chłopie o polskich legionach na Haiti-Dominikanie :))) .....Kościuszko i Puławski (tu też Cie zagnę!)akurat mają krew Indian na swoich rękach - masz zawężone horyzonty do Wołynia...widocznie kogos z Twojej rodziny tam "wyflaczono" i stąd tyle bólu.

Chiller

Pewnie mówisz o Wirkusie i jego chwalebnej karcie wśród masy,królów-rzeźników,aż miło,że idziesz mi na rękę wspominając o tym.Kościuszko nie walczył z indianami koleżko,chyba pomyliło Ci się z Custerem:)Natomiast wspierał idee wolnościowe dotyczące czarnych co wydaje się bardzo poprawne politycznie.Puławski walczył z Amerykanami przeciw Anglikom,nie bardzo wiem skąd wziąłęś bzdury o zwalczaniu rdzennych mieszkańców Ameryki Północnej-podejrzewam,że to zgaga i przyzwyczajenie do negowaania polskości,bądź naszych bohaterów ale do owej waszej normy już przywykłem.