PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=128710}

Ruchomy zamek Hauru

Hauru no ugoku shiro
2004
8,0 119 tys. ocen
8,0 10 1 118954
7,4 35 krytyków
Ruchomy zamek Hauru
powrót do forum filmu Ruchomy zamek Hauru

Gdybym miała porównywać moje odczucie odnośnie najnowszego dzieła Miyazakiego do smaku, porównałabym je do smaku nieczęsto pieczonego ciasta, smakującego w niezwykle przyjemny sposób, choć tak odmienny od spożywanych przez nas najczęściej ciast. Tak jest z ?Ruchomym zamkiem Hauru?: zachwyca on swoją odmiennością od większości oglądanych przez nas produkcji, choć jego egzotyczność może trochę przeszkadzać. Moim skromnym zdaniem mimo iż nie dorównuje on innemu obejrzanemu przeze mnie dziełu mistrza ? ?Księżniczce Mononoke?, jest filmem, który trzeba koniecznie zobaczyć.

Główną bohaterką tej japońskiej animacji jest Sophie, osiemnastolatka zamieniona przez Czarownicę Marnotrawstwa w dziewięćdziesięcioletnią staruszkę, która zostaje tym samym zmuszona do wyruszenia w podróż, podczas której ? być może ? uda jej się odczynić urok. Udaje jej się dotrzeć do tytułowego zamku będącego własnością czarownika Hauru. Calcifer, duch ognia, który służy Hauru, proponuje Sophie pomoc: jeśli ona wyzwoli go spod władzy Hauru, on pomoże jej odzyskać dawną postać?

Na wysokim poziomie w ?Ruchomym zamku Hauru? stoi zarówno olśniewająca animacja, jak i bogaty w wątki oraz zwroty akcji scenariusz. Jak to zwykle bywa w japońskich filmach animowanych, nie ma jednoznacznie dobrych czy też jednoznacznie złych postaci (wyjątkiem jest bodajże krystalicznie czysta Sophie), co w porównaniu z wieloma produkcjami zachodnimi jest wielkim plusem.

Ocena ogólna filmu: 9/10

Inne moje recenzje znajdziecie na www.mojekino.info .

ocenił(a) film na 10
Gladka

Film jest poprostu genialny, jak tylko dostane książke zabieram się za czytanie :). Co do egzotyczności to akurat mi nie przeszkadza, zachwyca świat stworzony przez autora ksiązki, jego bogactwo, odmienność :) to jest poprostu boskie, oglądając chce się być w tym miejscu, przeżyć to, zobaczyć na własne oczy.
Moja ocena to 10/10 dla mnie ten film to arcydzieło