PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=128710}

Ruchomy zamek Hauru

Hauru no ugoku shiro
2004
8,0 119 tys. ocen
8,0 10 1 118969
7,4 35 krytyków
Ruchomy zamek Hauru
powrót do forum filmu Ruchomy zamek Hauru

jest forma jest pomysł tylko co to za treść \-8, jeden z tych filmów amimowanych które zanudzją na śmierć

ocenił(a) film na 10
Bonus

W filmach Miyazakiego nie treść jest najważniejsza, ale klimat, magia! Te filmy trzeba nie oglądać, ale czuć! Pzdr.

Sqrchybyk

No nie wiem... wg mnie klimat to b. ważny aspekt każdego filmu, ale przy dwó-godzinnym obrazie okazuje się to być za mało. Co z tego, że film jest klimatyczny, skoro nie daje rady wzbudzić napięcia :-/ Poza tym wczuć to się można w fabułę, klimat powinien być jej tylko ubraniem. Tu jest na odwrót - nie dobrze. Fakt jest taki, iż to jedyny film na którym przysnąłem w kinie. Ode mnie 5/10

ocenił(a) film na 10
revolver

"Poza tym wczuć to się można w fabułę, klimat powinien być jej tylko ubraniem."

Nie ma reguły, to wszystko zależy. Np. w "Odyseji kosmicznej 2001" fabuła jest szczątkowa, praktycznie cała wartość tego filmu stanowi genialny klimat.

Ogólnie w odbiorze sztuki reguła jest chyba tylko jedna - wszystko zależy od gustu. Pzdr.

ocenił(a) film na 10
Bonus

bo film jest obcięty jak by zmieniony ale nadal ciekawy jeśli byś przeczytał jeszcze książkę to byś poczuł klimat naprawdę!!!

ocenił(a) film na 10
Bonus

Ja osobiście lubię to anime. Oglądałam je już kilka razy. Zwłaszcza kiedy miałam doła. Podnosi na duchu. jak ktoś lubi krew, akcję, napięcie i humor, to polecam Hellsing (wersję OVA).

EnyaVanHelsing

oo zgadzam się^^ podnosi na duchu. w ogóle bardzo pozytywna anime, dla mnie wciągająca i z momentami napięcia chociaż może nieco niedopowiedziane niektóre rzeczy były jakby... ale bardzo mi się podobało i tak :)