jest forma jest pomysł tylko co to za treść \-8, jeden z tych filmów amimowanych które zanudzją na śmierć
W filmach Miyazakiego nie treść jest najważniejsza, ale klimat, magia! Te filmy trzeba nie oglądać, ale czuć! Pzdr.
No nie wiem... wg mnie klimat to b. ważny aspekt każdego filmu, ale przy dwó-godzinnym obrazie okazuje się to być za mało. Co z tego, że film jest klimatyczny, skoro nie daje rady wzbudzić napięcia :-/ Poza tym wczuć to się można w fabułę, klimat powinien być jej tylko ubraniem. Tu jest na odwrót - nie dobrze. Fakt jest taki, iż to jedyny film na którym przysnąłem w kinie. Ode mnie 5/10
"Poza tym wczuć to się można w fabułę, klimat powinien być jej tylko ubraniem."
Nie ma reguły, to wszystko zależy. Np. w "Odyseji kosmicznej 2001" fabuła jest szczątkowa, praktycznie cała wartość tego filmu stanowi genialny klimat.
Ogólnie w odbiorze sztuki reguła jest chyba tylko jedna - wszystko zależy od gustu. Pzdr.
bo film jest obcięty jak by zmieniony ale nadal ciekawy jeśli byś przeczytał jeszcze książkę to byś poczuł klimat naprawdę!!!
Ja osobiście lubię to anime. Oglądałam je już kilka razy. Zwłaszcza kiedy miałam doła. Podnosi na duchu. jak ktoś lubi krew, akcję, napięcie i humor, to polecam Hellsing (wersję OVA).