PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=348754}

Ryś

2007
4,3 32 tys. ocen
4,3 10 1 32309
4,1 14 krytyków
Ryś
powrót do forum filmu Ryś

Raptem kilka razy zdarzyło mi się trafić na filmy tak nieziemsko nudne, że musiałem podchodzić na dwa razy, bo za pierwszym zasnąłem. 'Ryś' jest kolejną pozycją z tej listy. Ciągnie się niemiłosiernie, nieubłaganie przez ponad dwie godziny ani razu nie rozśmieszając, w zasadzie nie wywołując żadnej reakcji. Tym zebrał cudowną obsadę, naprawdę największy polski kwiat aktorstwa, jednocześnie kazał im robić z siebie idiotów. Humor sytuacyjny jest wybitnie wymuszony, nie ma żadnej lekkości, wydaje się być jakby grubo wyciosany siekierą z klocka drewna z nadzieją, że poprzez jakieś nawiązania czy podobieństwa do 'Misia' ktoś uzna go za zabawny. A o totalną pomstę do nieba wołają próby 'rozśmieszenia' zabawą językiem. Ludzie! Czy naprawdę śmieszy was nadawanie bohaterom dziwnych nazwisk oraz bełkotanie i straszliwe kaleczenie języka polskiego? A może ja po prostu za dużo wymagam, może humor nie powinien być bardziej inteligentny i wyrafinowany, może właśnie powinien być ogromną, prostacką cegłą jak w 'Rysiu'? Jeśli o mnie chodzi - ten film niczym się nie broni, jest niemal obrazą dla Barei, który pewnie w grobie się teraz przewraca.