Chciałem napisać tylko tyle, że większość ludzi niestety nie zrozumiała filmu i żąda niemożliwego; mianowicie - wszyscy oczekiwali "Misia 2", a to zupełnie jest nieosiągalne, bo czasy się zmieniły, Ryś jest filmem dobrym, tyle, że nie komedią, a groteską, satyrą na obecne czasy, "Miś" był satyrą na otaczającą nas rzeczywistość PRL-u, tamte czasy były zdecydowanie bardziej absurdalne od obecnych, więc i było większe pole możliwości, a po drugie (i już widzę jak zaraz ktoś spali mnie na stosie swoich słów :) ) wiele ludzi nie zrozumiała co zobaczyła, bo nie interesuje się tzw. sprawami bieżącymi i nawet wielu nie rozpoznało akcentów i ironii ukrytych w filmie.
Wątpię, czy ktokolwiek oczekiwał "Misia 2", raczej wszyscy liczyli po prostu na dobry film, na dobrą komedię. Tu nie było ani dobrego filmu, ani tym bardziej dobrej komedii. To, że miała to być satyra jest oczywiste dla każdego i zapewniam, że wszyscy zrozumieli. Niskie oceny nie wynikają więc z niezrozumienie tylko z tego, że to po prostu słaby, miejscami wprost żenujący film, z mnóstwem niesmacznych i cienkich jak dupa węża gagów, tyle :)
"tamte czasy były zdecydowanie bardziej absurdalne od obecnych"
Uważam, że dzisiejsze czasy są dużo bardziej absurdalne, niż tamte, choć nikt nie ma odwagi o tym dziś robić filmów.
Jak się urodziłeś po 89 to sobie tak możesz mówić, ale przepraszam cię, ale gadasz głupoty. To była komuna przypominam, ustrój postawiony na głowie w każdym przejawie życia społecznego.
Wydaje mi się, że mówisz o końcowym okresie komuny w Polsce...tj. o ostatnich kilkunastu latach. Jeśli żyłeś w okresie trwania komuny to powinieneś też wiedzieć, że ustrój ten mieliśmy od końca wojny i ta komuna (czy Ci się to podoba czy nie) postawiła kraj (zniszczony i umęczony wojną) na nogi. Na głowie stanęło wszystko w ostatnich kilkunastu latach, ale nie wcześniej...
Tak, tak, stalinizm to była wspaniała epoka. ... tylko ci mordowani ludzie, dalsze wyburzanie miast, rozkradanie Polski, zwalczanie, regularne niszczenie i torturowanie Polaków, zagarnięcie Kresów, te wywózki na wschód i sowiecka okupacja "postawiła kraj na nogi" - Nie wiedziałem, że można stojąc, dalej leżeć. Nie zamierzam ciągnąć dyskusji z kimś, kto twierdzi, że komuna była super. Bez odbioru.
cóż, jak widzę jesteś totalnym kret..., nic nie poradzę. Nawet nie potrafisz czytać ze zrozumieniem, w ogóle mówisz o czymś zupełnie innym, ale dzieci tak mają...