PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=348754}

Ryś

2007
4,3 32 tys. ocen
4,3 10 1 32310
4,1 14 krytyków
Ryś
powrót do forum filmu Ryś

Porażka, nieporozumienie, tragedia, żenada... Takie komentarze widzę na forum. I zastanawiam się, czy widziałem ten sam film, co autorzy tych tematów.
Każdy żart rozśmieszał. Jeden mniej, jeden bardziej (ostatnia gadka rządzi), ale jednak śmieszył. Obsada jest znakomita. Chyba nie widziałem filmu, w którym występowałaby tak dobra i liczna obsada w jednym. Nie ma tu żadnych Zakościelnych, Mroczków, Brodzików i innych "najpiękniejszych". W każdym ujęciu widać jakiegoś wielkiej klasy aktora. Znakomity humor, gra aktorska (Szyc parodiujący samego siebie - to trzeba zobaczyć), wciągająca fabuła (film w ogóle się nie dłużył!) i świetnie przedstawiony klimat polskiej rzeczywistości.
Naprawdę obawiałem się o ten film, ale Tym spełnił swoje zadanie idealnie. POLECAM!!!

PS: Oczywiście "Misia" nie pobił, ale "Rozmowy Kontrolowane" z pewnością.

ocenił(a) film na 10
Palpatine

W pełni popieram co tu napisałeś, właśnie wróciłem z kina i stwierdzam, że to jedna z lepszych komedii jakie mialem przyjemność oglądać. Nie pisze, że najlepsza, ale film jest świetny. Dziwi mnie tak niska średnia ocena tego filmu przez użytkowników filmweb. Uwarzam, że trzeba najpierw zrozumieć niektóre kwestie, żeby sie z nich pośmiać, a nie wypisywać ze denny film i wogole nie śmieszy ...;| GORĄCO POLECAM!

ocenił(a) film na 1
stalack

"trzeba najpierw zrozumieć niektóre kwestie, żeby sie z nich pośmiać, a nie wypisywać ze denny film i wogole nie śmieszy ..."

trzeba najpierw miec mozg zeby nie pisac takich glupot ;)

nie sadze zebym czegos nie zrozumial w tym filmie, choc film jest tak poplatany i bezsensu ulozony ze koszmar, i nie sadze zeby ktokolwiek go nie rozumial...
na "rysia" poszly osoby oczekujace dobrej komedii na poziomie, a nie tandetnej amerykanskiej komedyjki, a co dostaly...kompletne dno :/

wspolczuje wszystkim ktorych ten film smieszyl...jedno jest pewne macie jakis problem :) i to powazny :D

wiekszosc uwaza ten film jednak za totalna porazke, jak moze zdazyliscie zauwazyc, oczywiscie wikszosc nie zawsze ma racje, ale w tym wypadku trudno sie z nia nie zgodzic ;)

i kto mi teraz odda 16 zl za kino :/

ocenił(a) film na 10
Ramtamtamek

Kolejny który potrafi tylko wyzywać innych użytkowników, za to że podoba im się coś, co jemu nie ..... Wydaje mi się,że jeszcze nie dorosłeś do tego filmu. Jak znam życie to pewnie odpiszesz coś ciekawego na mój temat ...

ocenił(a) film na 1
stalack

pewnie ze ci odpisze...skoro nalegasz ;)

jeszcze raz Ci zacytuja twoja wypowiedz -- "trzeba najpierw zrozumieć niektóre kwestie, żeby sie z nich pośmiać, a nie wypisywać ze denny film i wogole nie śmieszy ..."
jak widziszs to TY obrazasz wszystkich ktorym film sie nie podobal, czyli przytlaczajaca wiekszosc...i co teraz madralo?? :) zastanow sie nad swoba :D

ocenił(a) film na 10
Ramtamtamek

Chodziło mi o to,żeby się nad nimi zastanowić, i wtedy naprawdę się robią śmieszne. Napewno nie miałem zamiaru nikogo obrażać.

stalack

oczywiiiście :))) wierzymy w dobre chęci :)))

Ja zrozumiałam a mnie śmieszyły tylko niektóre. I co teraz?:) Nadal nie mam prawa pisać, że film wg mnie był denny? :D

ocenił(a) film na 4
Palpatine

Ja również polecam.

Poszedłem na ten film ze świadomością że idę na jakiegoś totalnego gniota. Wynikało to między innymi z komentarzy jakie czytałem.
A tutaj miłe zaskoczenie. Jak na polskie realia film świetny, inteligentny humor, znakomita gra aktorska, dobry scenariusz. Porównując ten film do komedii w stylu "Francuski numer" to jest to film który na prawdę zasługuje na uznanie.
Mnie w szczególności rozbroiło nawiązanie do "Rejsu", łowcy skór i przemówienie w Sejmie "bo jak on powiedział to tak powiedział, że teraz cały świat mówi o tym co on powiedział"
Ten film większe grono zacznie śmieszyć ale dopiero za jakieś 20 lat.

ocenił(a) film na 1
brendy

śmieszy Cie nawiązanie do łowcy skór? gratuluję...rzeczywiście świetny temat do żartu...a co do tego że ten film zacznie śmieszyć za 20 lat to po części mogę się z Tobą zgodzić...jeśli polskie komedie bedą szły w tym kierunku to rzeczywiście nie będzie z czego już się śmiać i ludzie z braku laku zaczną zachwycać się Rysiem..."jak się nie ma co się lubi to się lubi co się ma"

ocenił(a) film na 4
cureaholic

Nie śmieszy mnie mordowanie ludzi tylko dlatego aby później można było sprzedać ich zwłoki za tysiąc złotych. Ale ta sytuacja jest makabryczna a zarazem absurdalna i niezrozumiała dla człowieka z ogólnie akceptowanym systemem wartości. W pewnym sensie jest śmieszna. Trzeba na to spojrzeć z dystansem a trudno to zrobić bo jesteśmy świeżo po wydarzeniach w łódzkim pogotowiu. Dlatego uważam że ten film dopiero za kilka/kilkanaście lat będzie bardziej śmieszyć.
Ale trzeba też zwrócić uwagę na to, że nie jest to film idealny i absolutnie 10/10 mu się nie należy.

brendy

Dla mnie film był trochę za długi, przez co strasznie meczący, niektóre sceny owszem były zabawne i absurdalne, ale były tez takie z których śmiało można było zrezygnować. Mnie film nie zachwycił, jednak nie mogę powiedzieć by był totalnym dnem. Dialogi Tyma z panią Zofią super, ukazanie służby zdrowia też(może niekoniecznie ten kawałek z łowcami skór)niczego sobie, kawałek z sobowtórem papieża genialny.
Może kiedyś film będzie bardziej śmieszył, ale na miano kultowego bym nie liczyła.

ocenił(a) film na 9
Palpatine

No cóż, ubaw po pachy dla koneserów polskiego kina. Film spełnił moje oczekiwania:) Serdecznie polecam!

ocenił(a) film na 1
witaminkaa

dla koneserów polskiego kina? bez urazy ale chyba troche Cie poniosło... rozoumiem, że film może się podobać(?) ale po co takie wielkie słowa...

Palpatine

Właśnie wróciłem z kina , obejrzawszy Rysia . Niestety jakość obrazu , dźwięku na typowo polskim poziomie (gorzej chyba tylko w pakistanie to robią) , dialogi tak drętwe że uszy puchną , żarty...hmmm.. były jakieś ?
Samo pojawienie się kilku znanych postaci nie jest w stanie rosmieszyć , trzeba jeszcze im dac coś do zagrania.. Ten film to ani abstrakcja , ani rzeczywistość , niewiadomo do czego to przypiąć. W kinie obok mnie siedziały dwie kobitki - rechotały nonstop , widac film jednak jest dla niektórych smieszny - spróbuje go obejrzeć jeszcze raz - ale najpierw wypalę to co te panie:-)
pozdrawiam i generalnie filmu nie polecam.

ocenił(a) film na 4
alebog

A mnie zastanawia, dziwi i smieszy zarazem to, ze ludzie krytykujacy Rysia i nie zostawiajacy na nim suchej nitki, wychwalaja pod niebiosa Misia, ktory notabene ma zarty w tym samym stylu i na podobnym poziomie co Ryś właśnie :D
Jedyna różnica jest taka, ze Miś był na reżimowym "dopingu", ktorego Ryś nie mial (na szczescie, bo nie jestem z tych co mowia: "za komuny bylo lepiej").

ocenił(a) film na 10
Tumor_Mozgowicz

Dokładnie o tym samym pomyślałem. Osoba, która pisze, że Miś był świetny a Ryś to dno, to chyba dlatego tak pisze, że boi się reakcji innych użytkowników na jakieś negatywne argumenty pod adresem Misia....

ocenił(a) film na 1
stalack

Tak strasznie się boję...normalnie ze strachu po nocach spać nie mogę...Miś to film kultowy i już, nie zależnie co kto o nim napisze nic tego nie zmieni, a Ryś to debiut Tyma, który poprostu mu nie wyszedł...nie chce go oskarażać o robienie gniota i odcinianie kuponów od Misia może poprostu ma takie poczucie humoru i zrobił film, który dla niego jest śmieszny, dla mnie natomiast jest żałośny, nieśmieszny, nudny i stanowczo za długi...

ocenił(a) film na 1
Palpatine

Amerykańskie pesudo komedie dla idiotów o IQ szympansa biją tą polską super produkcje o głowę. Film można polecić tylko ludziom o IQ pantofelka.

eru_4

IQ pantofelka to jakie IQ bo widze że jesteś profesjonalistą w tym temacie. Ale chyba musisz mieć wysokie IQ równe IQ ameby, ale brak podstawowej wiedzy o polskiej rzeczywistości, znajomości naszej kultury i tradycji oraz logicznego myślenia powoduje, że jesteś bystry jak plama oleju na jezdni.

ocenił(a) film na 1
wertisa

nie chce bronic kolegi ale ma 100% racji. film to zenada, a zarty to w nim to tandeta jakich malo.
ale skotro masz wiatrolap zamiast mozgu to rozumiem ze film moze cie smieszyc :D

ocenił(a) film na 8
Ramtamtamek

opamiętaj się człowieku, jeśli film cię przerasta to nie obrażaj tych, którym się podobał

ocenił(a) film na 1
Demagorgon

no prosze Cie...bez tekstów w tylu "trzeba inteligencji żeby zrozumieć i docenić Rysia"...to nie ten film:p i nie doszukujmy się w nim na siłę czegoś czego nie ma...przerasta...ha dobre sobie;]

cureaholic

Masz całkowitą rację. Zwolennicy tego filmu próbują dostrzec (a może już dostrzegli) rzeczy które nawet nie pojawiły się w głowie reżysera. Film jaki jest to jest, jednym się podoba innym nie ale nie róbmy z niego na siłę kultowego dzieła IV RP.
Mówienie o tym że Ryś kogoś przerósł jest śmieszne.

użytkownik usunięty
Palpatine

Nikogo nie obrażając, swoim skoromnym zdaniem uważam, że ten film to totalna porażka. Załuje wydanych pieniędzy na kino i że zrypałam sobie wagary. Jednym zdaniem: na większym gównie w kinie nigdy nie byłam!!!

a widzisz tak Bozia karze za wagary. Zapamiętaj ważną rzecz :KAŻDY KILOGRAM OBYWATELA Z WYŻSZYM WYKSZTAŁCENIEM SZCZEGÓLNYM DOBREM NARODU.

ocenił(a) film na 1
Kami122

hehe uwielbiam czytać wypowiedzi na forum są naprawde zabawne..a co do Rysia,to rzeczywiście film denny i nieśmieszny.już to pisałam ale napisze jeszcze raz-na sali było 10 osób a z 5 wyszło. to chyba o czymś świadczy. żałuje ze nie dołączyłam do grona 5..ja jednak wole nie obrazac pana Tyma. słyszałam że jest bardzo cięzko chory,naprawde bardzo dlatego krytycy i sławni ludzie go oszczędzają. nie wiem ile w tym prawdy ale mi wydawałoby sie logiczne...