PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=348754}

Ryś

2007
4,3 32 tys. ocen
4,3 10 1 32309
4,1 14 krytyków
Ryś
powrót do forum filmu Ryś

skąd tak niska ocena, ja ogłądałem film kilkakrotnie i na pewno obejrzę jescze nie raz, bo to naprawdę dobra produkjca, niestety przy panującej w naszym kraju opinii "ee jedynka była lepsza", ten film jakikolwiek by nie był nie miał dużych szans na sukces, a szkoda, smutne, aczkolwiek prawdziwe

ocenił(a) film na 5
krzychu1323

Ty to mówisz poważnie, czy prowokujesz? Poczytaj inne wątki w tej dyskusji!

ocenił(a) film na 6
Hoodzielec

Ma prawo mieć swoje zdanie. Jakby wszyscy zaczęli czyścić zęby gęsim gównem to też byś to robił? To całkiem fajna komedia z ponadprzeciętnym humorem i niezłą fabułą. Mi ten film też się podoba i co?! Jestem prowokatorem?

ocenił(a) film na 8
Lisowczyk

Więc właśnie, nie jestem żadnym prowokatorem , zwracam tylko uwagę na ogólny trend, który mnie osobiście razi.

ocenił(a) film na 6
krzychu1323

Najważniejsze to swoje zdanie i nie poddawanie się presji garstki pseudointeligentów

ocenił(a) film na 8
krzychu1323

Niska ocena tego filmu jest spowodowana tym, że Ryś jest przepełniony metaforą i symbolami, których większość po prostu nawet nie zauważyła. Mnie film bardzo się podobał. Jego największą klęską jest właśnie brak zrozumienia podobnie jak "Dzień Świra", który przedstawia tragedię człowieka, a większość widzów uważa ten film za świetną komedię. Uważam, że ci, którzy mieli ten film zrozumieć, zrozumieli go.

ocenił(a) film na 6
mih1702

Naprawdę celna uwaga.

ocenił(a) film na 8
Lisowczyk

mih zgadzam się z Tobą w 100%

krzychu1323

Ano stąd, że ten film to nieporozumienie. Jeśli Tym zdecydował się żerować na "Misiu" (a bez wzgledu na to co mówi - żerował), to zamiast brać postaci, powinien był wziąć również pewną wrażliwość Barei.

"Miś" nie jest satyrą na "komunistów", w każdym razie nie tylko - jest opisem życia w kłamstwie przez całe społeczeństwo. Od partyjnego sekretarza, po sprzątaczkę. "Ryś" zaś to średnio udana satyra, zupełnie oderwana od rzeczywistości, z ogranymi do "bulu" motywami - wiadomo, będzie mafioso, polityk-karierowicz, pleban, dziennikarz i były ubek; o żadnej z tych postaci nie dowiemy się niczego zaskakującego, "satyra" idzie po linii najmniejszego oporu. Do tego, niestety, jest niecelna: Tym nie potrafił wyłapać - z jednym czy dwoma wyjątkami - kocopałów, jakie opowiadają dziennikarze czy politycy.

No i jednak brakło współczucia dla bohaterów, co było znakiem firmowym Barei. Ot, wyszło kolejne "dzieło" robione przez kogoś, kto zupełnie oderwał się od rzeczywistości.

ocenił(a) film na 8
otis_tarda

Ja nie miałem wrazenia, że ten film jest oderwany od rzeczywistości, jak dla mnie był smutną opowieścią o scenie politycznej sprzed paru lat.

ocenił(a) film na 5
krzychu1323

Mógłbym pójść dalej rozwijając spostrzeżenia sformułowane przez otis_tarda, ale już zostałem w tym wątku okrzyknięty pseudointeligentem, a na takim poziomie nie zamierzam prowadzić polemiki... Aha, krzychu1323 - nie zamierzałem Cię broń Boże urazić. Opisany przez Ciebie "trend" nie dotknał by tej produkcji, gdyby autorzy nie chcieli w łatwy sposób zarobić kasy podpinając się pod sukces i kultowość Misia, reklamując Rysia jako jego kontynuację. To musi wpłynąć na ocenę!

ocenił(a) film na 8
Hoodzielec

Podpięli się, bo chcieli pokazać satyrę na obecna scenę polityczną to jak to przed laty zrobiono w Misiu, Tym poszedł z duchem czasu, przynjamniej takie jest moje zdanie, a pomimo, ze ktoś tam nazwał Cię pseudointeligentem to nie znaczy, że nie możesz wyrazić swojej opinii.

krzychu1323

Nie. Może - MOŻE - tej z początku lat 90., a i to wątpliwe; od parunastu lat jednak nie ma już takich karier politycznych wziętych nie wiadomo skąd - nawet Lepper, piszę to z całą moją niechęcią do niego, naprawdę musiał się solidnie napracować i wykazać sprytem, żeby zabłysnąć na chwilę (a osobną sprawą jest rola mediów). Owszem, może się trafi poseł, który ma nazwisko jak lider partyjny, albo wystąpił w bigbraderze, no, ale kto o nich słyszał potem.

Tym zrobił karykaturę banalnego wyobrażenia o polityce, do tego cofniętej o parę lat. Nie ma w tym nic celnego, a i niewiele jest śmiesznego.

ocenił(a) film na 1
krzychu1323

Podobno o gustach się nie dyskutuje ale tutaj to n ie jest kwestia gustu - film jest po prostu zły. W "Misiu" Bareja wyśmiewał rzeczywistość i trafiał w punkt a co wyśmiewa Tym?

ocenił(a) film na 8
nazgul43

dokładnie to samo, tylko nie PRL, a czasy wspołczesne

ocenił(a) film na 1
krzychu1323

Pozostaje mi uwierzyć na słowo ;)